• BIST 9149.8
  • Altın 4211.494
  • Dolar 38.6037
  • Euro 43.8602
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 23 °C

Erensan, 9 gemi için kazan siparişi aldı

Erensan, 9 gemi için kazan siparişi aldı
Erensan Isı Sanayi A.Ş., enerji gemileri için dünyada sadece bir Danimarkalı firmanın üretebildiği ‘atık ısı’ kazanlarının üretimine başladı.

Enerji gemilerine "atık ısı" kazanı üretti

Erensan Isı Sanayi A.Ş., enerji gemileri için dünyada sadece bir Danimarkalı firmanın üretebildiği ‘atık ısı’ kazanlarının üretimine başladı.

İlk ürünlerin Karadeniz Holding’e ait enerji gemisine montajı yapılıyor. Erensan Genel Müdürü Efkan Çeviker, sözkonusu kazanların enerji verimliliğini ya da maliyetini yüzde 30 etkilediğini belirterek, “Yüzer bir santral olarak dizayn edilen enerji gemilerinde elektrik üreten dev motorlar var bu motorlar yakıt olarak fuel oil kullanıyor. Enerji üretilirken de doğal olarak 360 dereceye yakın sıcaklıkta egzost çıkıyor ve atmosfere atılıyor. Biz geliştirdiğimiz teknoloji ile bu sıcaklığı 170 dereceye indiriyoruz ve aradiki enerjiyi suya verip kızgın buhar elde ediyoruz. Bu buhar da türbine gidiyor ve yeniden elektrik üretiyor. Böylece enerji verimliliği yüzde 30 yükseliyor” dedi.

9 gemi için sipariş

Sözkonusu kazanların üretiminin özel bir teknoloji gerektirdiğini anlatan Efkan Çeviker, “Gazın ısısını suya geçirmek kritik bir konu. Bunun için ısı transferi yüzeyleri yapmanız gerekiyor. Bir tarafta sıcak gaz bir tarafta soğuk su var. Gazın içinde muazzam oranda kükürt de var. Kükürtün suyla teması halinde aşındırıcı etkisi çok yüksek. Bütün bunları bertaraf etmek gerekiyor” dedi. Karadeniz Holding’in 9 gemi için sipariş verdiğini belirten Çeviker, firma olarak 1 milyon Euroluk arge projesi yaptıklarını ve ilk yerli üretim ‘atık ısı’ kazanın uygulandığı enerji gemisinin Haziran ayında elektrik satmak için denize açılacağını kaydetti. Çeviker kazanların yüksekliğinin 15 metre ağırlıklarının ise 100 ton civarında olduğunu anlattı. Erensan’ın biri İstanbul’da biri de Yozgat’ta olmak üzere 2 fabrikası bulunduğunu söyleyen Efkan Çeviker, 200’ü Yozgatta olmak üzere 300 kişilik istihdamları olduğunu, 2010 yılında yüzde 50’si ihracattan olmak üzere 25 milyon dolarlık ciro yaptıklarını söyledi. Çeviker, 2011 içinse 25 milyon Euro’luk ciro hedefleri bulunduğunu kaydetti. Çeviker ‘atık ısı’ kazanları için yurtdışından da sipariş almaya başladıklarını, bu ürünün sadece gemilerde değil, kendi enerjisini fiel oil ya da doğalgazdan üreten tüm karadaki tesisler için de aynı verimliliği sağladığını anlattı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim