Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul ile 1985'te 215 Japon vatandaşının İran-Irak savaşından kurtarılmasının öyküsünü kurgusal bir senaryoyla anlatan Japonya-Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" adlı film, Deniz Harp Okulu'nda gösterildi. Tuzla'daki Deniz Harp Okulu'nda Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in yanı sıra yaklaşık 150 davetli ve 1200 öğrencinin katılımıyla düzenlenen özel gösterim öncesi, Ertuğrul Fırkateyni hakkında bilgi verildi ve Ertuğrul Fırkateyni'ne vefa klibi izlendi.
"Ertuğrul Şehitlerine" adlı eserin Deniz Harp Okulu Bandosu tarafından icra edilmesinin ardından Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Adnan Özbal, filmin başrol oyuncularından Kenan Ece ile yapım ekibinden Oğuz Peri ve Gül Dönmez'e anı objesi sundu. Tümamiral Mesut Özel, Koramiral Adnan Özbal, Kenan Ece ve öğrencilerin katılımıyla hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından "Ertuğrul 1890" filmi izlendi.
"Türkiye ile Japonya'yı özel bir dostluk platformuna taşıyan bu gemi, bizim için çok önemli"
Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, Deniz Harp Okulu'nun Ertuğrul ile buluşmasını çok önemsediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Ertuğrul, Deniz Harp Okulu'nun okul gemisi, öğrencilerinin, mezun subayların staj yaptığı bir gemi ve Japonya seferi bu staj maksadını da güdüyor. O anlamda Deniz Harp Okulu'nun Ertuğrul ile buluşması bizim için çok önemli. Ertuğrul'un seyrinde 13 yeni mezun teğmen var ve bunlar stajlarını yapıyorlar. Maalesef yitirdiğimiz şehitlerimizin arasında teğmenlerimizden 11'i de var. Türkiye ile Japonya'yı özel bir dostluk platformuna taşıyan bu gemi, bizim için, Deniz Kuvvetleri için de çok önemli."
Tümamiral Özel, Deniz Kuvvetleri'nin 5 yılda bir Japonya'ya gemi göndererek Ertuğrul'u andığına ve Ertuğrul'u anmaya yönelik çeşitli etkinlikler yapıldığına değindi. Deniz Harp Okulu öğrencilerinden Beyza Nur Samutoğlu da Ertuğrul Fırkateyni'nin mürettebat açısından ve gemi olarak önem taşıdığını dile getirerek, "Gemi Tersane-i Amire'de Türk mühendisler tarafından yapılmış. Ben de gemi inşa bölümünde okuyorum ve gelecekte bu tip gemilerin inşasında görev alma ihtimali beni heyecanlandırıyor. Gemi mürettebatı içerisinde 13 yeni mezun teğmen vardı. Biz de 4. sınıf öğrencileri olarak mezuniyete yakınız ve o mürettebat gibi önemli görevlerde görev alma ihtimalimiz var" diye konuştu.
Öğrencilerden Bahadır Üçer de Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya giderken 19 farklı limana uğradığını ve bu kapsamda düzenlenen anma törenlerine katılmak amacıyla kendilerinin de Japonya'ya gönderildiğini anlattı. Facianın meydana geldiği yeri görmenin kendisini duygulandırdığını ifade eden Üçer, "Oradaki Japon halkı yeni doğan çocuklarına bir Türk, bir de Japon ismi veriyor. Bunu duyunca ben de şaşırdım. Japon halkının Ertuğrul şehitlerine sahip çıkması ayrı bir öneme sahip. Törenlerde de bunu görme fırsatım oldu" dedi.
Deniz Haber Ajansı