Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyrinin 125. yıl dönümü faaliyetleri kapsamında bugün saat 10.00'da Beşiktaş'taki Deniz Müzesi Komutanlığı'nda "Ertuğrul'un İzinde Deniz Kuvvetleri ve Diplomasi" konulu sempozyum düzenlenecek. Sempozyumun ardından Ertuğrul Fırkateyni'nde hayatını kaybedenler için İstanbul Boğazı'na çelenk bırakılacak.
Ertuğrul Fırkateyni
2.Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii 'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid'den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti.
Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Bazı uzmanların bu geminin çürük olduğu ve böyle bir seferi tamamlayamayacağı yönündeki raporlarina rağmen Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıktı. İlk arızasını sueyş kanalında yaptı ve Güzergâhı boyunca çeşitli limanlara uğrayarak seyahat ediyordu. Fırkateyn, Singapur'a vardığında kafile başkanı Miralay Osman Bey Amiralliğe terfi ettirildi. Kafile, uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılanıyor, gemiyi kimi zaman binlerce kişiden oluşan gruplar ziyaret ediyordu. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya'nın Yokohama Limanı'na vardı.
İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.
Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı günJapon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.
Ertuğrul Fırkateyni'nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Toplanan para aynı kişi tarafından dönemin padişahına teslim edildi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongō isimli iki askeri gemi ile İstanbul'a gönderildi.
Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto'da bir anıt yapıldı. İlk anıt Japonlar tarafından 1891'de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletildi. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929 tarihinde Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edildi. 1937'de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılıyor.
Deniz Kuvvetleri'nden Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerine Vefa Videosu
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 125 yıl önce yakalandığı tayfun nedeniyle Japonya açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anmak için bir vefa videosu hazırladı.
1890 yılında yakalandığı tayfun nedeniyle Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırketeyni şehitlerini anmak için yola çıkan TCG Gediz Fırkateyni’nin 122 gün süren yolculuğunu anlatan 4 dakikalık video, "Ertuğrul Fırkateyni şehitlerimize selam olsun" sözleriyle başlıyor.
Gemi mürettebatının bulunduğu tarihi fotoğraflar eşliğinde sunulan videoda, "125. yıl önce cesur denizciler, Uzak Doğu’ya yelken açtı. Sonsuz dostluğun temeli oldular. 125 yıl sonra Barbaroslar atalarının izinde" ifadeleri dikkat çekti.
40 BİN KİLOMETRELİK YOLCULUKTA 17 LİMANA UĞRADILAR
TCG Gediz Fırkateyni’nin 1 Nisan 2015 tarihinde, "Rotamız Ertuğrul, rotamız Uzak Doğu" parolasıyla Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksak Deniz Üssü’nden başlayan 40 bin kilometrelik Japonya yolculuğunda uğradığı 13 ülke ve 17 liman harita üzerinde tek tek gösteriliyor.
Fırkateynin uğradığı limanlarda karşılanmasından görüntülerin yer aldığı videoda, Kushimoto’da yapılan Şehitlik Anıtı’nın kuşbakışı görüntüleri de yer alıyor. Deniz altından profesyonel çekimlerin kullanıldığı videoda, Türkiye’nin 81 ilinden toplanan vatan toprağının Deniz Kuvvetleri personeli tarafından Kushimoto açıklarına döküldüğü anlar izleyenleri duygulandırıyor.
"TÜRKİYEM SANA SELAM OLSUN"
Suudi Arabistan, Cibuti, Umman, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Singapur, Malezya, Çin, Filipinler, Hong Kong ve Güney Kore’de uğranılan limanlarda "Türkiyem sana selam olsun" diyerek selam gönderenlerin görüntülerinin yer aldığı video, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun Japonya’dan gönderdiği asker selamıyla sona eriyor.
HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
Deniz Haber Ajansı