Milli sondaj gemisi 'Fatih', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katıldığı törenle Akdeniz'de ilk sondaj için yola çıktı.
Törende konuşan Bakan Dönmez, "Enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımıyla kendi gemimizle derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz" dedi.
"GELECEK AY MERSİN'DE SIĞ DENİZ SONDAJINA BAŞLANACAK"
Yakında zamanda sığ deniz sondaj çalışmasına da başlanacağını belirten Bakan Dönmez, “Antalya'dan 100, Alanya'ya 60 km mesafede Alanya-1 adı verilen alanda sondaj çalışması yarın başlayacak. Fatih'in ardından ikinci sondaj gemimizi portföyümüze almak üzereyiz.
Bizim kimsenin kaynağında gözümüz yok, tek hedefimiz kendi kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmaktır. İlk sondaj Alanya-1 kuyusunda yapılacak, sondaj süresi yaklaşık 150 gün; hedefimiz bu gemiyle yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak.
Barbaros ve Oruç Reis gemilerimiz (hidrokarbon aramaları için) sadece Akdeniz'de değil Karadeniz'de de durmaksızın çalışıyor.
Mersin'de TPAO bir sığ deniz sondaj çalışması başlatacak. Türkiye enerjide bağımsızlığı temel hedef koydu, hiçbir güç bunu bizden vazgeçiremez” ifadelerini kullandı.
"TACİZ OLURSA GEREĞİ YAPILACAKTIR"
Şu anda herhangi bir güvenlik riski olmadığını söyleyen Dönmez, "Adımlarımızı her zaman hukuk çerçevesinde attık, tek taraflı gayrimeşru Türkiye'nin hakkını engelleme yönelik adım atmaya tevessül edenlere karşı haklarımızı koruyacağız. Barbaros ve Fatih gemilerine güvenlik kuvvetlerimiz eşlik ediyor, herhangi bir tehdit olursa deniz kuvvetleri gerekeni yapacaktır” diye konuştu.
12 BİN 200 METREYE KADAR SONDAJ YAPABİLİYOR
Çalışmalarına öncelikle Akdeniz'de yoğunlaşacak 229 metre uzunluğundaki ‘Fatih’ gemisi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapabiliyor.
Uluslararası kural ve düzenlemelere uygun operasyon gerçekleştirmeye elverişli gemi, çalışmalarını iş güvenliği standartlarına uygun ve çevre dostu olarak sürdürecek.
DENİZ HABER AJANSI