Bu hareket, ülkenin toprak bütünlüğü ve barışına yönelik "ciddi zorlukları" ele almayı amaçlıyor. Pazartesi günü yayınlanan ve dün açıklanan talimat, her ne kadar Çin'den açıkça bahsedilmese de, Güney Çin Denizi'nde Çin ile tırmanan deniz ihtilaflarının ortasında geldi.
Geçtiğimiz hafta sonu, Çin sahil güvenliğinin Filipinler'in İkinci Thomas Sığlığı'ndaki ikmal görevini engellemek için tazyikli su kullanması durumu daha da gerginleştirdi. Filipinler'in, 25 yıl önce Filipin egemenliğini savunmak amacıyla kasıtlı olarak kayalıklara oturttuğu bir savaş gemisinde görevli askerleri bulunuyor.
Başkan Marcos, Çin sahil güvenliğinin "yasadışı, zorlayıcı, saldırgan ve tehlikeli saldırılarına" karşı koyma sözü verdi ve bu taahhüdünü Perşembe günü yineledi.
Başkanlık emri hükümetin denizcilik konseyini yeniden yapılandırıyor ve üyeliğini ulusal güvenlik danışmanı, başsavcı, Ulusal İstihbarat Koordinasyon Ajansı başkanı ve Güney Çin Denizi görev gücü de dahil olmak üzere dokuzdan 13 kuruma çıkarıyor. Özellikle Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin de donanma ile birlikte destekleyici kurum olarak listede yer alması dikkat çekicidir.
Yeniden isimlendirilen Ulusal Denizcilik Konseyi, ülkenin deniz güvenliği ve alan farkındalığına yönelik "birleşik, koordineli ve etkili" bir yaklaşımın sürdürülmesi için stratejiler geliştirmede birincil kuruluş olarak hizmet verecek. Bu genişleme aynı zamanda uzay ajansı ve Filipinler Üniversitesi Denizcilik ve Deniz Hukuku Enstitüsü'nü de konseyin destekleyici kurumları arasına dahil ediyor.
Yaşanan son çatışmalara rağmen Çin Dışişleri Bakanlığı bugün itibariyle gelişmeler hakkında yorum yapmadı. Güney Çin Denizi, yıllık 3 trilyon doların üzerinde gemi ticareti ile hayati bir deniz geçidi ve bölgedeki toprak iddiaları Filipinler, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından tartışılıyor.
Daimi Tahkim Mahkemesi 2016 yılında Çin'in bölgedeki geniş kapsamlı hak iddialarının yasal dayanağı olmadığına hükmetmiş olsa da gerilim tırmanmaya devam ediyor.(.investing.com)
DENİZ HABER AJANSI