• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 16 °C

Fransa: Mistrallere ödenen para '1 milyar eurodan daha az'

Fransa: Mistrallere ödenen para  '1 milyar eurodan daha az'
Fransa Maliye Bakanı Sapin, Rusya'ya teslim etmedikleri iki Mistral tipi helikopter gemisi için ödenen tazminatın '1 milyar euro'dan daha az' olduğunu söyledi.

Siyasetçilere karşı yergili haberleriyle tanınan Fransız siyasi mizah gazetesi Le Canard enchaine'de, Mistral gemilerinin Fransa'ya zararının 2 milyar euro'yu geçtiğini yazmıştı. France Inter radyosuna konuşan Maliye Bakanı Michel Sapin de, gazetenin haberi sorulduğunda şunları söyledi: ''Canard bazen yanlış bilgiler yayınlanıyor. Bütün rakamlar verilecek. Hepsi şeffaf olacak. Ancak bu rakamın 1 milyar eurodan küçük olduğunu söyleyebilirim.''

Moskova ve Paris önceki hafta 2011'de imzalanan Mistral anlaşmanın feshedilmesine karar vermişti. Ancak Fransa'nın Rusya'ya ödediği tazminatın miktarı açıklanmamıştı. Nitekim Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da tazminatın 1.2 milyar euro'dan daha az olduğunu söylemekle yetinmişti.

Sipariş tamamen siyasi

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Amiral Komoyedov ise, Rusya'nın Paris'e Mistral gemileri sipariş etmesinin 'tamamen siyasi' olduğu belirtip, ülkenin bu gemilere 'aslında hiçbir zaman ihtiyacı olmadığını' söyledi.

Ria Novosti haber ajansına konuşan Amiral Vladimir Komoyedov, ''Bizim gemilerimiz daha iyi silahlandırılmış durumda. Mistral gemileri sadece okyanusa (Pasifik) açılan Uzak Doğu bölgelerinde kullanılabilirdi. Örneğin Kuril Adaları bölgesinde'' dedi.

'DAHA İYİ İLİŞKİLER KURMAK İÇİN'

Bununla birlikte Estonya'nın devlet televizyonu olan ERR'ye konuşan bazı uzmanlar da Rusya'nın Mistral gemilerine Pasifik Filosu'nu güçlendirmek için gereksinim duyduğuna ve gemileri NATO'yu tehdit etmek için almadığına dikkat çekti. ERR'ye konuştuğu belirtilen uzmanlar Moskova'nın, Paris'le 'daha iyi ilişkiler kurmak için' Mistral gemileri sipariş verdiğini ifade etti.

Fransa gemileri Ukrayna krizi nedeniyle zamanında teslim etmeyince, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminden bu yana imzaladığı en büyük askeri anlaşma olan Mistral anlaşması önceki hafta feshedilmişti.

'DONANMA RAHATLADI'

Öte yandan Moskova merkezli düşünce kuruluşu PİR Merkezi'nden Vadim Kozyulin de, The Moscow Times gazetesine yaptığı bir açıklamada, gemi anlaşmasının feshedilmesinin 'Rus donanması ve ülkenin savunma bütçesi için gerçek bir rahatlama' olduğunu söyledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim