EDA-S programı, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı tarafından yürütülen 2019-2025 Askeri Programlama Yasası’nda (LPM) yer alan ve silahlı kuvvetlerin yeteneklerinin yenilenmesini amaçlayan planın bir parçası olarak dikkat çekiyor. EDA-S, 1980’lerde inşa edilen mevcut çıkarma gemilerinin (CTM) yerini alacak. Seri üretim Saint-Malo’da bulunan Fransız tersanesi SOCARENAM tarafından gerçekleştiriliyor. EDA-S programı, CNIM, SOCARENAM ve taşeronlarında yaklaşık 200 kişilik iş gücü oluşturuyor.
İlk 2 EDA-S, 2021 yazında başlayan ve Fransız Donanması’nın operasyonel personelinin desteğiyle DGA uzmanları tarafından yürütülen kara ve deniz denemelerinin tamamlanmasının ardından teslim edilecek. Bu testler sayesinde EDA-S’in her tür nakliye ve zırhlı araca, gündüz veya gece, ister sahilde, ister LHD’den, ister iskeleden veya eğimli bir rampadan, biniş ve iniş kabiliyeti doğrulanacak.
8 adet EDA-S, Toulon amfibi filosunun mevcut CTM’lerin yerini alması için tasarlandı. Diğer 6 adet gemi, çeşitli lojistik mavnaların yerini almak üzere denizaşırı ülkelerde konuşlandırılacak. Bu bağlamda gemilerden 2’si Cibuti’de, 1’i Mayotte’de, 1’i Yeni Kaledonya’da, 1’i Martinik’te ve 1’i Fransız Guyanası’nda konuşlandırılacak.
EDA-S, 28,8 metre uzunluğa ve 6,7 metre genişliğe sahip. EDA-S’nin tasarımının 3amacı var: Basitlik, sağlamlık ve güvenilirlik. 4 mürettebat üyesi tarafından manevra yapılan bir “Roll On – Roll Off” mimarisine sahip. Bu bağlamda EDA-S, 2 adet kapıya sahip. Bu tasarım, araçların geminin tüm uzunluğunu kaplayan bir çalışma güvertesinde önden veya arkadan binmesine olanak sağlanıyor.
Defence Türk’te yer alan habere göre, değiştirdikleri CTM’lere kıyasla artan kapasiteleri, derin deniz seyrüseferleri ve daha geniş bir faaliyet yelpazesi gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak ve biniş çeşitliliğine izin verecek. Ayrıca EDA-S’ler manevra kabiliyeti ve performans açısından daha gelişmiş olanaklar sağlayacak. Sonraki 12 adet EDA-S’in teslimatları ise 2025’e kadar gerçekleşecek.
DENİZ HABER AJANSI