• BIST 9715.86
  • Altın 3057.611
  • Dolar 35.4913
  • Euro 36.5707
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 4 °C

Fransız firmaların 12 Ekim endişesi

Fransız firmaların 12 Ekim endişesi
Fransa parlamentosunun alacağı karardan sonra Fransız firmalarının en çok etkilenebileceği projeler arasında, ulaştırma, enerji ile savunma projeleri yer alıyor.
Fransa parlamentosunda 12 Ekim'de görüşülmesi beklenen ''sözde Ermeni soykırımı yoktur'' diyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının gündeme gelmesi, ihalelerde bazıları ''kısa listeye'' giren Fransız firmalarının Türkiye'deki yatırımlardan pay almalarını zora soktu.

Öngörülere göre söz konusu tasarının parlamentoda yasalaşması durumunda, Türkiye'de toplam tutarı 20 milyar doları aşan yatırımlarda, Fransız firmalarının bu ihaleleri üstlenme şansları iyice azalmış olacak.

YATIRIM VE TEDARİK PROJELERİ

Fransa parlamentosunun alacağı karardan sonra Fransız firmalarının en çok etkilenebileceği projeler arasında, ulaştırma, enerji ile savunma yatırım ve tedarik projeleri yer alıyor. İlk aşamada yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırımla Sinop'ta kurulması planlanan Nükleer santral projesinde, Fransız firmaların da teklif hazırlığında olduğu biliniyor. Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi ile Fransız firmalarının yanı sıra ABD, Kanada, İngiltere ve Alman firmaları da ilgileniyor.
Kısa adı ''Marmaray'' olan, İstanbul metro sistemlerinde kullanılması planlanan ve yaklaşık 2 milyar dolarlık maliyeti bulunan araçların alımında Fransız firmaları da ''kısa listede'' yer alıyor.

İstanbul ve İzmir, Adana, Konya, Kayseri ile diğer büyükşehir belediyelerinin de inşa edecekleri metro hatlarında kullanılacak araçların önemli bir bölümü de Fransız firmaları tarafından imal ediliyor.

SAVUNMA PROJELERİ

Geçtiğimiz dönemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri komutanlığının önemli tedarik projelerine katkı sağlayan ve Özellikle TAI ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile işbirliği yapan Fransız firmalarının da tasarının çıkması durumunda bunun yaracağı olumsuzluklardan etkilenmeleri kaçınılmaz görülüyor.Özellikle SSM'nin 52 adetlik ''helikopter'' ihalesine teklif veren Fransız Eurocopter firmasının da, ihalede iddialı konumda olduğu ve bu konuda SSM'nin belirlediği ''kısa listede'' yer aldığı biliniyor.

Kısa liste, ihalelerde istenilen kriterleri yerine getiren ve ön elemeyi geçen firmaların yer aldığı grup için kullanılan bir ifade şekli.Yine bazı Fransız firmalarının Savunma Sanayii Müsteşarlığının yatırım programında bulunan İnsansız Hava Araçları, denizaltı kurtarma gemisi projesi başta olmak üzere diğer önemli tedarik projeleri ile de ilgilenerek teklif sundukları öğrenildi.

3. KÖPRÜ VE 2. TÜPGEÇİT PROJELERİ

İstanbul ilinin uzun vadeli ulaşım sorunun çözümü amacı ile inşa edilmesi planlanan 3. boğaz köprüsü ile 2. tüpgeçit projesinin de, önümüzdeki dönemlerde ihaleye çıkarılması halinde Fransız firmalarının şansı da son yaşanan gelişme sonrasında zora girdi.

Yine İzmit körfezine yapımı planlanan ''asma köprü'' için açılan ilk ihaleye katılan Fransız firmalarının da ihalenin yenilenmesi halinde bu ihaleye katılmama riski de son gelişmelerden sonra bulunuyor.

İstanbul'un çeşitli güzergahlarda yapımı devam eden hafif ve ağır raylı sistemlerde kulanılacak araç, gereç ile sinyalizasyon, elektrifikasyon ve
telekomünikasyon projelerinde de Fransız firmalarının tekliflerinin değerlendirmeye alınmaması tehlikesi bulunuyor.

TCDD Genel Müdürlüğünün ''hızlı tren'' hatlarında kullanılacak olan ''elektrikli ana hat lokomotifleri'' '' ''banliyö trenleri'', yine dış kredi ile  yapımı planlanan Kars-Tiflis demiryolu hattı gibi projeler de ''sözde Ermeni soykırımı'' tasarısından nasibini alacak önemli yatırım ve tedarik projeleri arasında bulunuyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim