• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 26 °C

Gazze'nin "gazi tekneleri" onarılıyor

Gazze'nin "gazi tekneleri" onarılıyor
İsrail güçlerinin, Gazze açıklarında genellikle "avlanma mesafesini aştıkları" iddiasıyla ateş açtığı "gazi teknelerin" bakım ve onarımları yapılıyor.

İsrail güçlerinin, Gazze açıklarında genellikle "avlanma mesafesini aştıkları" iddiasıyla ateş açtığı "gazi teknelerin" bakım ve onarımları yapılıyor.

Tarım İşleri Komiteleri Birliği, Belçika Kalkınma ve İşbirliği Kurumu'nun bağışları ve uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın aracılığıyla çoğunluğunu İsrail güçlerinin hedef aldığı teknelerin oluşturduğu teknelerin bakım ve onarımı projesini hayata geçiriyor.

"Projenin amacı balıkçıların direncini güçlendirmek" 

Tarım İşleri Komiteleri Birliği'ndeki Balıkçı Komiteleri Koordinatörü Zekeriya Bekr, yaptığı açıklamada, "Projenin amacı işgalci İsrail'in teknelerini hedef alması nedeniyle sıkıntılar yaşayan Gazze Şeridi'ndeki balıkçıların direncini güçlendirmek." dedi.

Bekr, bakım ve onarımı yapılacak 140 balıkçı teknesinden büyük bölümünün İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle zarar gördüğü, küçük bir kısmının ise çok kullanılmaktan tahrip olduğunu aktardı. 

Proje kapsamında bin balıkçıya ağ da dağıtılacağını söyleyen Bekr, teknelerin bakımında birçok zorlukla karşılaştıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti: 

"İşgalci İsrail, 2016 yılından bu yana bakım ve onarım ekipmanlarından büyük bir kısmının girişine engel oluyor. Bunlar arasında balıkçıların çok fazla ihtiyaç duyduğu cam elyaf da bulunuyor."

Abluka tekne tamirciliğini de etkiledi

Projede görev alan Gazzeli teknisyen Atiye Migdad (34), asıl mesleğinin balıkçılık olduğunu ancak dedesi ve babasından miras kalan tekne tamirciliğini de ek iş olarak yaptığını söyledi. Migdad, "16 yıldan bu yana babamla balıkçılık yapıyorum. Tekne bakımı ve tamirini öğrenmem de bana çok yardımcı oldu." dedi.

Bu mesleğin artık kaybolmaya yüz tuttuğunu, Gazze Şeridi'nde teknelerin bakımı ve tamirinden iyi anlayan 20'den fazla kişi kalmadığını belirten Migdad, "Geçmişte gelişmiş bir meslek olan tekne bakımı ve tamirciliği İsrail'in ham maddelerin girişini engellenmesi nedeniyle yıllar içinde gerileme kaydetti." diye konuştu.

Migdad, Gazze'de tekne bakım ve onarımının kolay bir iş olmadığını, İsrail'in cam elyaf başta olmak üzere teknelerle ilgili birçok alet edevat ve malzemenin girişine yasak koyduğunu ifade etti.

"İsrail sert bir siyaset izliyor"

Gazze'deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş da İsrail'in 11 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde binlerce kişinin geçimini sağladığı balıkçılığı da özellikle hedef aldığını belirtti.

gazze_1.jpggazze_2.jpggazze_3.jpggazze_4.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim