Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Kulübünün düzenlediği ve iki hafta devam eden 2015 yılı 19. Bahar Kariyer Günleri’nin ikinci haftasının ikinci oturumu 14 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
14 Nisan 2015 günü düzenlenen ve başkanlığını Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Bilge Çetin’in yaptığı oturuma; Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Köseoğlu, FLOKMAR İşletme Müdürü ve Kurucu Ortağı Serdar Parlaksu, BATINAK Denizcilik Ticaret A.Ş. Gemi Brokeri Serkan Çelik ve OMNI Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri A.Ş. Sigorta Brokeri Ülkem Gürdeniz katıldı.
Doç. Dr. İsmail Bilge Çetin oturuma, gemi - yük piyasaları ve katılımcılara konuşmacılar hakkında bilgi vererek başladı ve sözü ilk olarak Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Köseoğlu’na bıraktı. Köseoğlu, konuşmasına Gemi Brokerleri Derneği hakkında tanıtıcı bir sunum yaparak başladı. Gemi Brokerleri Derneği’nin 350’nin üzerinde üyesiyle Türkiye’deki tüm brokerleri kapsayan bir dernek olduğuna dikkat çeken Köseoğlu brokerlik mesleğinin çok büyük sorumluluklar üstlenmek gerektirdiğini belirterek kurumunun gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında detaylı bilgiler verdi. Mesleki eğitim seminerleri, gemi işletme ve brokerlik kursu ve BIMCO Masterclass programı gibi eğitim faaliyetlerinin yanında sosyal sorumluluk projelerine de imza attıklarını kaydetti. Üniversitelerde düzenlenen kariyer günlerine katılıma çok önem verdiklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Ardından söz alan 1997 yılı DEÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarından olan FLOKMAR İşletme Müdürü ve Kurucu Ortağı Serdar Parlaksu söze kendi kariyer basamaklarını anlatarak başladı. Kurucu ortağı olduğu ve işletme müdürü olarak görev yaptığı kurumu hakkında kısaca bilgi verdikten sonra brokerlik ve iyi bir brokerde olması gereken özellikler konuları hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Bu özellikleri; güvenilirlik, sakinlik, hızlılık, yaratıcılık, çok iyi bir İngilizceye sahip olma ve empati yapabilme olarak sıralayan Parlaksu, şans faktörünün de önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasını bitirdi.
Daha sonra söz alan ve DEÜ Denizcilik Fakültesi 1999 yılı mezunlarından olan BATINAK Denizcilik Ticaret A.Ş. Gemi Brokeri Serkan Çelik kısaca kendini tanıtarak sözlerine başladı. Brokerlik mesleğinin enerji, hız ve özveri gerektiren bir meslek olduğunu belirterek nüfusa kıyasla Türkiye’de az sayıda brokerlik şirketi bulunduğundan ve dünyada da bu şirketlerin belli bölgelerde yoğunlaştığından söz etti. Brokerlerin arabulucu olmanın doğasından kaynaklanan birtakım sıkıntılar yaşadığını ve sorumluluklarının da bu sebeple fazla olduğunu kaydeden Çelik, denizcilik sektörünün özellikle armatörler açısından sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve kiracılar için nispeten avantajlı olan bu dönemin sorunsuz bir şekilde atlatılmasında brokerlere önemli görev düştüğünü söyledi. ÇELİK, öğrencilere eğitim hayatından iş hayatına geçişte adaptasyon sorunu yaşayabileceklerini, bu dönemi çabuk atlatanların iş hayatında daha başarılı olacağını öğütledi.
Oturumun son konuşmacısı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi 2004 yılı mezunlarından olan OMNI Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri A.Ş. Sigorta Brokeri Ülkem Gürdeniz, sunumunda öğrencilere deniz sigortacılığı sektöründeki çalışma alanlarını anlatarak sözlerine başladı. Denizcilik sektöründe sigorta brokerinin rolü ve sigorta brokeri olmak için aranan özellikler hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Son olarak kurumu ve yapılan faaliyetler ile ilgili bilgiler veren Gürdeniz, Türkiye’de sadece denizcilik sigortalarına yoğunlaşan tek brokerlik şirketi olduklarına dikkat çekerek konuşmasını bitirdi. Oturumun son kısmında konuşmacılar öğrencilerin sorularını cevaplandırdılar. Oturumun sona ermesinin ardından Denizcilik Kulübü üyeleri oturum başkanı ve konuşmacılara kulüp adına teşekkür belgelerini sundular.
Deniz Haber Ajansı