Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ), “Gemi Trafik Hizmetleri ve Seyir Emniyeti” konulu seminer gerçekleştirildi. Öğrencileri sektörden uzmanlarla bir araya getirebilmek amacıyla düzenlenen seminer Denizcilik Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapıldı.
Seminere konuşmacı olarak Uluslararası Seyir Yardımcıları ve Deniz Fenerleri Otoriterleri Birliği Gemi Trafik Hizmetleri Komitesi Başkanı ve Deniz Trafik Baş Operatörü Tuncay Çehreli ile Deniz Trafik Baş Operatörü ve Gemi Trafik Hizmetleri Eğitmeni Burçin Erlevent katıldı.
Çehreli ve Erlevent, uluslararası deniz ulaşımındaki gelişmelere paralel olarak geminin tür, sayı, ebat ve kapasitesinde yaşanan artışın, deniz trafiğinin düzenlenmesi ve seyir güvenliği açısından pek çok olumsuzluklar içerdiğine değinerek Gemi Trafik Hizmetleri Hakkında bilgi verdi.
Çehreli, Gemi Trafik Hizmetleri (Vessel Traffic Services - VTS ) olarak adlandırılan sistemin boğaz, kanal ve liman gibi deniz trafiğinin yoğun olduğu deniz alanlarda güvenli seyir amacına yönelik yürütülen bir hizmet olduğunu belirtti. Çehreli, “Bu sistem sayesinde, gemilerin konumları radarlar vasıtasıyla izlenmekte ve güvenli seyir için ihtiyaç duyulan her türlü bilgi gemilere iletilmektedir. Gemiler de güvenli seyir için gerekli önlemleri zamanında alabilmektedir” dedi.
Erlevent ise “VTS, deniz trafiğinin güvenli bir şekilde işlerliğini sağlayarak çatışmalar ve karaya oturmaları önlemek, can, mal, seyir ve çevre güvenliğini sağlamak gibi pek çok amaca hizmet eden teknolojik ağırlıklı bir seyir yardımı sistemidir” dedi. Erlevent, hava koşullarından deniz trafiğinin mevcut durumuna kadar pek çok farklı konuda gemilere karadan verilen bir bilgi ve danışmanlık hizmeti veren VTS’nin işlev ve gemilere verdiği hizmetler açısından kılavuzluk hizmetine benzediğini ifade etti.
Deniz Haber Ajansı