• BIST 9645.75
  • Altın 3945.642
  • Dolar 38.7082
  • Euro 43.5615
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 21 °C

'Gemilerin Teknik Yönetmeliği' genişletildi

'Gemilerin Teknik Yönetmeliği' genişletildi
Gemilerin Teknik Yönetmeliği, gemilerin teknik konularını ilgilendiren diğer konular ile birleştirilip, kapsamı genişletildi.

'Gemilerin Teknik Yönetmeliği' genişletildi

Gemilerin Teknik Yönetmeliği, gemilerin teknik konularını ilgilendiren diğer konular ile birleştirilip, kapsamı genişletildi.

Denizcilik Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanununda değişiklik yapan 16/7/2008 tarihli ve 5790 sayılı Kanun ile 4922 de geçen “Tüzük” ifadelerinin “Yönetmelik” şeklinde değiştirilmesi sebebiyle Kanunda atıf yapılan Tüzüklerin Yönetmelik şeklinde yayımlanması zorunluluğu doğmuştur. Bu sebeple “Ticaret Gemilerinin Teknik Durumları Hakkında Tüzük” ve “Ticaret Gemilerinin Yükleme Sınırı Tüzüğü” 4922 sayılı Kanun’da yapılan değişikliğe paralel olarak Yönetmelik haline getirilmesi ve bu Tüzüklerin mevcut uygulama alt mevzuatı ile birleştirilerek yayımlanması gerekmiştir. Bu amaçla başlatılan Gemilerin Teknik Yönetmeliği çalışması gemilerin teknik konularını ilgilendiren diğer konular ile birleştirilip, kapsamı genişletilerek hazırlanmış ve yayımlanmıştır”

Yönetmelikte bölümler halinde aşağıdaki konular düzenlendi:

Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Tanımlar,

İkinci Bölüm - Belgelendirme, Sörveyler, Yükleme Sınırı, Muafiyetler ve Eşdeğer Uygulamalar,

Üçüncü Bölüm - İnşa, Denge Yeterliliği, Bölmeleme, Stabilite, Yolcu Kapasitesi Tespiti, Makine ve Elektrik Donanımları,

Dördüncü Bölüm - Yangından Korunma, Yangın İhbar ve Yangın Söndürme,

Beşinci Bölüm - Can Kurtarma Araçları ve Donanımları,

Altıncı Bölüm - Telsiz Haberleşmesi,

Yedinci Bölüm - Seyir Güvenliği,

Sekizinci Bölüm - Yük Düzenlemeleri,

Dokuzuncu Bölüm - Deniz Kirliliğini Önleme,

Onuncu Bölüm - Yaşam ve Çalışma Mahalleri,

Onbirinci Bölüm - Yolcu Gemilerinde Hareket Yeteneği Kısıtlı Olanlarla İlgili Ek Emniyet Gerekleri,

Onikinci Bölüm - Çeşitli ve Son Hükümler.

Hazırlanan Yönetmelik ile;

Teknik Tüzük ve Yükleme Sınırı Tüzüğü birleştirilmiştir. Denize Elverişlilik Belgesinin süresi yıllık sörveyler yapılmak kaydıyla 5 yıla çıkartılmıştır. Tam boyu 15 metre üzerindeki su araçlarına su aracı uygunluk belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Başlangıç sörveyi ve yıllık sörveyin hangi konuları kapsayacağı belirtilmiştir. 4922 sayı kanunda belirtilen su altı sörveyi, kara ve kamera ile yapılan su altı sörveyi olarak 2 şekilde yapılabileceği belirtilerek, hangi sörveyde kara, hangi sörveyde kamera ile su altı sörveyi yapılabileceği belirlenmiştir. Denize Elverişlilik Belgesinin yenilenmesine yönelik başlangıç sörveyine esas olan sualtı sörveyi karada yapılması kuralı getirilmiştir. Yolcu gemilerinde yıllık sörvey, deniz sörveyi ve sualtı sörveyi olarak her yıl yapılması ve 5 yıllık süredeki 2 nci veya 3 üncü yıldönümündeki sualtı sörveylerinden en az birisinin karada yapılması, Yolcu gemisi hariç diğer gemilerde yıllık sörveylere yönelik olarak deniz sörveyi her yıl, sualtı sörveyi ise 2 yılda bir yapılması ve bu gemilerde iki kara sörveyi aralığı 36 ayı geçmemesi, Kara sörveyi yapılması gerektiği açıkça belirtilen su altı sörveyleri dışındaki su altı sörveylerinin kamera ile yapılabileceği, Kamera ile yapılan su altı sörveylerinde emniyeti etkileyen uygunsuzluklar tespit edilmesi durumunda su altı sörveyinin karada yapılması, 5 yaşına kadar su araçlarına vizeye tabi olmadan 5 yıllık Su Aracı Uygunluk Belgesi düzenleneceği ve 5 yaş ve üzerindeki su araçlarına 5 yıllık düzenlenen su aracı uygunluk belgesinin, 5 yıllık süredeki 2 nci veya 3 üncü yıldönümlerinde kamera ile yapılan sualtı sörveyi ile geçerli olacağı, Yıllık sörveylerin yıllık sörvey aralığında yapılamadığı durumlarda, Denize Elverişlilik Belgesi geçersiz olacağı, yeni belge her durumda başlangıç sörveyi niteliğinde sualtı ve deniz sörveyi yapılarak düzeneceği ve yeni Denize Elverişlilik Belgesi, eski belgenin geçerlilik tarihine kadar yayınlanacağı, Denize Elverişlilik Belgesi’nin yıllık onayı, denetimlerin yapılmasına müteakip, imza yetkilisince veya sörveyi yapan denetim uzmanı tarafından yapılacağı, onayın özelliklerinin İdare tarafından belirlenen yöntemle, denetim uzmanı tarafından vize bölümüne sörvey yeri ve tarihi girilerek imzalanması ile gerçekleştirileceği kuralları getirilmektedir.

www.DenizHaber.Net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim