Grönland‘ın devasa buz örtüsünün zirvesine tarihte ilk kez yağmur yağdı. Yüksekliği 3 bin 216 metreye ulaşan zirvede sıcaklıklar normalde donma noktasının oldukça altında oluyor.
ABD Ulusal Bilim Vakfı‘nın zirve istasyonundaki bilim insanları, 14 Ağustos boyunca yağmur yağdığını kaydetti. Ancak yağış çok beklenmedik olduğu için yağışı ölçecek bir gösterge yoktu. Bilim insanları 7 milyar ton suyun indiğini tahmin ediyor.
İKİ KAT HIZDA ERİYOR
Yağmur, bölgedeki buzul örtüsünün en son büyük “erime olayına” denk geldi. Bölgede temmuz ayı içinde iki büyük erime yaşandığını bildiren bilim insanları, yağmurun yağdığı gece 872 bin kilometrekare alanda erime yaşandığını belirtti.
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle kutup bölgesinin dünyanın geri kalanından iki kat fazla ısındığını belirtiyor.
Küresel ısınma, dünyada sıcaklıkları ortalama 1 derece yükseltirken, kutuplarda sıcaklık iki derece arttı. Isınma nedeniyle buzulların erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden olarak kıyılardaki yerleşimleri tehdit ediyor.
DEVRİLME NOKTASINA YAKLAŞTI
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yakın tarihli raporu, insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının gezegeni ısıttığını ve bu durumun kesin bir şekilde buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi etkilere neden olduğunu söylemişti.
Mayıs ayında yapılan bir araştırma Grönland buz tabakasının önemli bir bölümünün devrilme noktasına yaklaştığını ve küresel ısınma durdurulsa bile hızlandırılmış erimenin kaçınılmaz olacağını bildirmişti.
Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden bilim insanı Ted Scambos CNN’e yaptığı açıklamada “Bu eşi benzeri görülmemiş bir durum. Binlerce yıldır görülmeyen eşikleri geçiyoruz ve açıkçası bu durum, yaptığımız şeyi havaya göre ayarlayana kadar değişmeyecek” dedi.
DENİZ HABER AJANSI