Sinop Üniversitesi (SÜ) Su ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nca yaklaşık bir yıldır Karadeniz'deki balık çeşitleri üzerinde yürütülen çalışmada, gümüş balığının kas dokusunda et kalitesini düşüren yeni bir parazit türü tespit edildi.
Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, yaptığı açıklamada ekibiyle yürüttüğü araştırmalar neticesinde Karadeniz'de varlıklarını sürdüren gümüş ve kaya balıklarında dünya bilim literatüründe ilk kez rastlanılan iki yeni parazit türü tespit ettiklerini söyledi.
Söz konusu parazitlerin şu an itibarıyla insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek durumda olup olmadıkları yönünde ellerinde bir veri olmadığını anlatan Özer, "Ancak gümüş balığının kas dokusunda yer alan 'Kudoa Anatolica' paraziti balığın et kalitesini düşürecek etkilere sahip" dedi.
"HEM KAS HEM BÖBREK DOKUSUNDA HASTALIĞA YOL AÇIYOR"
Prof. Dr. Özer, "Kudoa anatolica" parazitinin, gümüş balığının insan gıdası olarak tüketilen kısmında yer aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Ülkemizde gümüş balığı olarak bilinen Atherina Hepsetus türünün kas dokusunda yani insan gıdası olarak tüketilen kısmında enfeksiyon yapan yeni bir parazit türü tespit ettik. Kudoa Anatolica adını verdiğimiz parazit türünün söz konusu balığın et kalitesini düşürdüğüne yönelik bulgulara ulaştık. Diğer bir araştırmamızda ise yine ülkemizde kaya balığı olarak bilinen Neogobius Melanostomus türünün hem kas hem de böbrek dokusunda hastalık yapan yeni bir parazit belirledik. Dünya bilim literatüründe ilk kez rastlanılan bu türün de 'Kudoa Nilüferi' olarak kaydını yaptırdık."
"PARAZİTİ ARINDIRMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK"
Her iki balık türünde tespit edilen parazitlerin arındırılması yönünde çalışma başlattıklarını dile getiren Özer, "Ekip olarak gümüş balığında tespit ettiğimiz paraziti balığın bünyesinden nasıl arındırabiliriz noktasında çalışma başattık. Eğer bu paraziti arındırabilirsek balığın et kalitesi artacaktır. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yürütüyorlar. Umarım başarılı olacağız." ifadesini kullandı.
DENİZ HABER AJANSI