Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Japon medyasında Güney Çin Denizi sorununda Çin aleyhine çıkan haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, Japonya'nın karşıt pozisyonda olmak yerine bölgesel barış, istikrar ve refaha fayda sağlayacak girişimlerde bulunması gerektiğini bildirdi.
Laos'ta düzenlenen Güney Doğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) toplantılarında, Güney Çin Denizi meselesine ilişkin çıkan yapıcı sonuçların Japonya'daki bazı kesimi hayal kırıklığına uğratmış olabileceğini belirten Lu, bu kesime söz konusu meselede neden küçük azınlık olduklarını düşünmesi gerektiğine işaret ederek, itidal çağrısı yaptı.
Lu, Laos'taki ASEAN Dışişleri Bakanları toplantıları boyunca Çin-ASEAN ülkelerinin, ilgili bölge sorununun konuya taraf ülkelerle barışçıl bir şekilde müzakere yoluyla çözüme kavuşması konusunda fikir birliğine vardığını hatırlattı.
Çin Tahkim Mahkemesinin kararını tanımıyor
Ayrıca, Lu Kang, 80'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşun, Güney Çin Denizi sorununda Çin'in duruşuna destek verdiğine değinerek, Filipinler'in lehine sonuçlanan Uluslararası Tahkim Mahkemesinin sözde kararı ve ilgili davanın sadece birkaç ülkeden destek gördüğünü ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.
Japonya medyasında çıkan haberlerde, Çin'in, ilgili mahkemenin Güney Çin Denizi kararını kabul etmesi ve uluslararası hukuka uyması konusunda Japonya'nın uluslararası toplumla çalışmalarının devam edeceği belirtilmişti.
Endonezya, Güney Çin Denizi'ndeki Natuna Adaları'nda balıkçılık, turizm ve savunma sektöründe yatırımlar yapmayı planlıyor.Endonezya Hukuk, Siyaset ve Güvenlik İşleri Koordinasyon Bakanı Luhut Pandjaitan, Natuna Adaları'nda balıkçılık sektöründe yatırımlar yapılacağını belirterek "Natuna Adaları'nı balıkçılık sektöründe önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bu alanda dış yatırımları gündeme getireceğiz." açıklamasını yaptı.Pandjaitan, yabancı balıkçıların, yerel şirketlerin referansı ve anlaşmasıyla Natuna Adaları'nın bulunduğu bölgede avlanabileceğini bildirdi.Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de Natuna Adaları'nda askeri üslerin geliştirileceğini, yeni birimlerin kurulacağını ifade ederek "Bölgedeki birlikler, gözümüz ve kulağımız olacak." diye konuştu.
Widodo'dan orduya donanma ekipmanlarını güncelleme talimatıEndonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da kabine toplantısından sonra basına yaptığı açıklamada, ordunun güçlendirilmesi için güncellenmesi gerektiğini belirterek "Askeri birliklerimiz donanma ekipmanlarını yenilemeli. Birçok ülke bize silah satmak istiyor. Bakanlarımız gerekli araştırmaları yapıp, ülkemizin menfaatine olan teklifleri değerlendirecektir." dedi.
Endonezya sahil güvenlik güçleri, geçen ay Natuna sularında yasa dışı avlandığı tespit edilen Çin bandıralı bir balıkçı teknesine el koymuş, içindeki 7 kişilik mürettebatı gözaltına almıştı.Çin'den Endonezya'ya tepkiÇin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Endonezya sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık faaliyeti yürüten Çin teknelerini aşırı güç kullanarak taciz ettiği ve açılan ateş sonucu teknedeki mürettebattan birinin yaralandığı bildirilmişti.Çin resmi makamları bölgedeki istikrar ve barışı etkileyecek, tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması çağrısında bulunarak Endonezya'nın bu tür eylemlerle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve bölgede taraf ülkeler arasında varılan Güney Çin Denizi Davranış Bildirgesi'ni ihlal ettiğini belirtmişti.Çin'in tepkisinin ardından Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Natuna Adaları'nı ziyaret etmiş, kendisine eşlik eden bakanlarla bölgede bulunan Endonezya donanmasına ait savaş gemisinde kısa bir toplantı yapmıştı.Güney Çin Denizi’nde dengeler değişecek Çin'den sefer yasağı Endonezya'dan Güney Çin Denizi'nde yeni hamle
Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.
Filipinler, 2013'te Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti.
Deniz Haber Ajansı