• BIST 9960.38
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 8 °C

Güney Çin Denizi’ndeki “Mülkiyet iddiaları”na çözüm aranıyor

Güney Çin Denizi’ndeki “Mülkiyet iddiaları”na çözüm aranıyor
Endonezya Ulusal Güvenlik Şefi Panjaitan "Konunun diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz. Aksi takdirde meseleyi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.

Endonezya Ulusal Güvenlik Şefi Luhut Panjaitan, Güney Çin Denizi’ndeki mülkiyet iddialarının yarattığı gerilimin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde meseleyi Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşıyacaklarını söyledi.

Panjaitan, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, meselenin çözümü için diyalog yolunu tercih ettiklerini belirtirken, “Tartışmalı adalar sorunu üzerinde Endonezya olarak çok sıkı çalışıyoruz. Konunun yakın gelecekte diyalog yoluyla çözüme ulaşmasını istiyoruz. Aksi takdirde meseleyi UCM’ye taşıyacağız” diye konuştu.

Luhut Panjaitan, meselenin, sadece Endonezya’yı değil Malezya, Brunei, Vietnam ve Filipinler’i de doğrudan ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi’ndeki ada ve adacıklar, Endonezya’nın yanı sıra Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümü üzerinde hak iddia ediyor.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, iki hafta önce resmi ziyarette bulunduğu Washington’da, Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Çin’e ve Güneydoğu Asya ülkelerine, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkların çözümü için görüşmelere başlamaları çağrısında bulunmuştu.

Widodo, “Endonezya, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlığın taraflarından biri değildir ancak bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında meşru menfaati bulunmaktadır. Tüm tarafları, karşılıklı güveni sarsacak, bölgedeki barış ve istikrarı riske atacak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Çin 1948’de yayımlanan “Dokuz Çizgili Harita”ya dayanarak, Güney Çin Denizi’nin yaklaşık yüzde 80’inin kendi karasuları olduğunu iddia ediyor. Tayvan ve Filipinler de aynı şekilde bölgenin kendilerine ait olduğunu savunuyor.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, bu bölge Filipinler, Vietnam ve Malezya gibi ülkelerin 200 millik “münhasır ekonomik bölgelerinin” içinde bulunuyor.

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Onur Sabri Durak
16 Kasım 2015 Pazartesi 11:30
11:30
Konu "Uluslararası Ceza Mahkemesinin" yetkisinde değildir. Bahsettiğiniz "Uluslararası Adalet Divanı" olmasın?
160.75.65.94
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim