• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 0 °C

Güney Kore’nin ilk uçak gemisi için çalışmalar sürüyor

Güney Kore’nin ilk uçak gemisi için çalışmalar sürüyor
İngiliz savunma sanayii şirketi Babcock International ve Güney Koreli Hyundai Heavy Industries (HHI) arasında Güney Kore’nin uçak gemisi programı için mutabakat muhtırası (MoU) imzalandı.

Babcock International ve Hyundai Heavy Industries, Güney Kore’nin CV eXperimental (CVX) adını verdiği Güney Kore’nin ilk uçak gemisi olacak olan proje kapsamında Kısa Kalkış – Dikey İniş (STOVL) konfigürasyonuna sahip bir uçak gemisi inşa etmeyi planlıyor.

Babcock ve HHI konsorsiyumu geçtiğimiz yıl proje kapsamında kavramsal tasarım aşamasını kazanan konsorsiyum olmuştu. İki şirketin şu andaki amacı ise Güney Kore’nin CVX uçak gemisi için detaylı tasarım ve inşa süreci fazlarını kazanmak.

CVX projesi kapsamında inşa edilecek olan uçak gemisi resmi olarak Aralık 2020’de yayımlanan 2020-2024 Orta Vadeli Savunma Planı kapsamında ortaya çıkmıştı. Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından Ağustos 2020’de yapılan bir açıklamada ise CVX için toplamda 20 adet F-35B savaş uçağı tedarik edileceği açıklanmıştı.

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMASI

HHI ve Babcock’un kavramsal tasarımına göre, Güney Kore’nin yeni ve ilk olacak uçak gemisi 263 metre uzunluğa, 46.6 metre genişliğe ve 45.000 ton deplasmana sahip olacak. Geminin toplamda 16 adet F-35B’ye ev sahipliği yapabilmesi bekleniyor. Gemi aynı zamanda hangarında 8 adet daha F-35B taşıyabilecek kapasiteye sahip olacak.

CVX uçak gemisi, uçakların kalkışı için ski-jump’a sahip olacak. HHI firmasının yetkililerine göre, gemide bulunan ski-jump modüler olacak ve istenildiği takdirde kaldırılabilecek. Güvertenin katapult modifiyesine elverişli olacağı da not ediliyor. HHI tasarımına göre gemide aynı zamanda 24 adet helikopter de konuşlandırılabilecek.

ENVANTER HEDEFİ: 2033

Kavramsal tasarım, detaylı tasarım ve inşa süreci olmak üzere üç ayrı faza ayrılan CVX projesi kapsamında inşa edilecek olan geminin 2033 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Savunma Sanayist’in haberine göre, HHI ve Babcock konsorsiyumu geçtiğimiz yıl kavramsal tasarım sürecini kazanmıştı. Kavramsal tasarımı ortaya çıkan geminin maketi Haziran ayında sergilenmişti. Maket, Güney Kore’nin Busan şehrinde düzenlenen MADEX 2021 Fuarı’nda ortaya çıkmıştı. Şimdi ise detaylı tasarım aşaması için iş birliğini sürdürecekler. Detaylı tasarım aşaması için ihalenin gelecek yıl başında açılması bekleniyor.

HHI VE BABCOCK

HHI; konteyner gemileri ve petrol tankerlerinden donanma gemileri gibi özel gemilere kadar inşa etme kapasitesine sahip dünyanın en büyük gemi yapımcılarından birisi. HHI, bugüne kadar 90 adet savaş gemisi ve denizaltı tasarladı, inşa etti. Şirket 1975 yılından bu yana donanma gemileri üretiyor.

Babcock International ise İngiliz Kraliyet Donanması’nın dünyanın en gelişmiş gemilerinden birisi olarak kabul edilen Queen Elizabeth sınıfı uçak gemilerini inşa eden küresel bir havacılık, savunma ve güvenlik şirketi.

DAEWOO VE FINCANTIERI

CVX projesinin toplamda 1.8 milyar dolara mal olması bekleniyor. Güney Kore Donanması projenin 2033’e kadar tamamlanmasını umuyor. HHI’ın proje kapsamında yarıştığı bir diğer Güney Koreli savunma şirketi ise Daewoo Shipbuilding firması. Daewoo’nun proje kapsamında birlikte çalıştığı şirket ise İtalyan gemi yapım şirketi Fincantieri. İki şirket, MADEX 2021 Fuarı sırasında benzer bir anlaşmaya imza atmıştı. Daeweoo ve Fincantieri’nin CVX maketi de yine MADEX 2021 Fuarı’nda sergilenmişti.

Güney Kore, 2022 mali yılı kapsamında CVX projesinin dizayn aşaması için toplamda 6.2 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim