Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, ”Gürcistan ve Abhazya’da 5 santim boyunda hamsi avlanıyor. Bu sene 65 bin ton küçük hamsi Gürcistan’da avlandı. 25-30 bin ton kadar da Abhazya’da avlandı. Bu 5 santim hamsiler 1 yada 1.5 gram geliyor. Bu hamsiler bir yılda 10 kat büyüme yapıyor. Yani 50 bin ton olan bu küçük hamsiler büyüme imkanı bulsa 500 bin ton hamsi olacak. Eğer orada avlanmasa önümüzdeki yıl Karadeniz popülasyonuna katılacaklar. Bu hamsiler orada katlediliyor” dedi.
Hamsi varlığı azalıyor
Türkiye’de hamsi avlanma boyunun 9 santim olduğunu aktaran Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, “Hamsi avlanma boyu Gürcistan’da 7 santim. Artı eksi yüzde 45 oranında incesi de olabiliyor içinde. Bu da her şeyi yakalayın anlamına geliyor. Hal böyle olunca Gürcistan’da tutulan hamsinin Karadeniz hamsi varlığını azaltacak endişemiz var. Bu endişe gerçek bir endişedir. Bu rakamlar da bir gerçektir. İstatistik rakamlarında da bu var. Gürcistan da zaten bunu inkar etmiyor” diye konuştu.
İkili anlaşmalar uygulanmıyor
“Ne yazık ki bizim yetkililerimiz bu durum karşısında hiçbir şey yapmıyor.” diyen Mutlu, “İkili anlaşmalar çeşitli haklar verdiği halde yapmıyor. Bizim balıkçıların Karadeniz’in her hangi bir yerinde bizim kurullarımıza göre avlanması gerektiği halde yapmıyor. Gürcistan’a giden teknelere izin vermeme hakkı bulunduğu halde bir şey yapmıyor. Nedense bu hak kullanılmıyor. Zaten Gürcistan’da Türk tekneleri avlanma yapıyor” şeklinde konuştu.
Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mutlu sözlerini şöyle bitirdi: “Oysa Türkiye balıkçı teknelerini oraya gönderirken bir sözleşme yapabilir. Orada da buradaki kurallara göre avlanacaksın diyebilir. Orada da burada olduğu denetim yapılırsa ve ceza uygulanırsa böyle bir sorun olmaz. Burada Türkiye’nin de kontrol hakkı bulunursa sorun kalmaz. Oradaki küçük hamsiler katledilmemiş olur. Ama nedense yöneticiler bunu yapmıyor. Biz sürekli Türkiye’de yasal olarak avlanan teknelerin peşindeyiz. Oysa Gürcistan’da bu işi 15 Türk teknesi yapıyor. Bunlar da seçilmiş özel tekneler. Türkiye’de av yapmasalar bile orada her şeyi yakaladıkları için sürekli gelişme halindeler.”
DENİZ HABER AJANSI