• BIST 9999.55
  • Altın 3144.108
  • Dolar 35.6252
  • Euro 37.1415
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

GYHİB, yılın ilk çeyreğinde 211 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi

GYHİB, yılın ilk çeyreğinde 211 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi
GYHİB, yılın ilk çeyreğinde, 211 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birliğin mart ayında yaptığı ihracat ise 154 milyon dolar oldu. GYHİB, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, ihracatında yaklaşık yüzde 123.8 oranında artış sağladı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk çeyreğinde (ocak-mart), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını arttırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 2 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Haluk Okutur, “Tüm dünyayı etkileyen pandemiye rağmen İstanbul İhracatçıları yılın ilk çeyreğini, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat artışı ile kapattı. İstanbul İhracatçı Birlikleri, istikrarlı ihracat artışını sürdürüyor” şeklinde konuştu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile 2021 yılının ilk üç ayında 2 milyar dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, ilk üç ayda 178 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 4.5 oldu.

EN ÇOK İHRACAT IRAK’A

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk çeyreğinde, değer bazında en fazla ihracatı 142 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edildi. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla ihracatı Norveç, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Birleşik Krallık’a gerçekleştirdi. İİB ihracatında Norveç’e gemi ve yat; ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri; Almanya’ya hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile fındık ve mamulleri; Birleşik Krallık’a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge 413 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu.

İİB, MART AYINDA İHRACATINI YÜZDE 26.7 ORANINDA ARTTIRDI

İstanbul İhracatçı Birlikleri, mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ihracatını yüzde 26.7 oranında arttırarak, 835 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Birlik, martta en fazla ihracatı Norveç, Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Libya’ya gerçekleştirdi.

YÜZDE 12 ORANINDA İHRACAT ARTIŞI

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yılın ilk üç ayında, 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 12 oranında artışla, yaklaşık 576 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, martta ise, bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracatını yüzde 30.8 oranında arttırarak, 228 milyon doların üstünde ihracat gerçekleştirdi.

YÜZDE 17.8 ARTIŞ

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17.8 oranında artışla, 522 milyon doların üstünde ihracat yaptı. Birlik, mart ayında ise ihracatını, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.6 oranında arttırarak, 193 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

GEMİ, YAT VE HİZMETLERİ İHRACATLARI BİRLİĞİ’NDEN 211 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yılın ilk çeyreğinde, 211 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birliğin mart ayında yaptığı ihracat ise 154 milyon dolar oldu. GYHİB, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, ihracatında yaklaşık yüzde 123.8 oranında artış sağladı.

YÜZDE 3.8 ORANINDA İHRACAT ARTIŞI

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yılın ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3.8 oranında artış ile yaklaşık 190 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, mart ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ihracatını yüzde 14.5 oranında arttırarak, 66 milyon doların üzerinde ihracat yaptı.

139 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yılın ilk çeyreğinde, 139 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, mart ayında ise 45 milyon doların üstünde ihracat yaptı.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yılın ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında artış ile yaklaşık 96 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, mart ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.2 oranında artışla, 35 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

YÜZDE 20.3 ORANINDA ARTIŞ

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 2021’in ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20.3 oranında artış ile 53 milyon doların üstünde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, mart ayında ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 63.6 oranında artışla, 21.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

“İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİ, İSTİKRARLI İHRACAT ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR”

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Haluk Okutur “Tüm dünyayı etkileyen pandemiye rağmen İstanbul İhracatçıları yılın ilk çeyreğini, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat artışı ile kapattı. İstanbul İhracatçı Birlikleri, istikrarlı ihracat artışını sürdürüyor. İlerleyen günlerde pazarlarımızın çeşitliliği ile ihracatımızı arttırarak yolumuza devam edeceğiz. Geçtiğimiz ay geniş katılımlı özel nitelikli sanal alım heyetleri, ihracatçılarımıza yönelik online söyleşiler, seminerler ve eğitimler düzenledik. Ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen fuarda, Türkiye milli katılımını organize ettik. Önümüzdeki aylarda da düzenleyeceğimiz etkinlikler, yurtiçi-yurtdışı organizasyonları ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim