28 Nisan'da Resmi Gazetede yayımlanan ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı Projesi için büyük bir fırsat oluşturuyor. Yayımlanan bu karar, 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için faiz desteği, vergi indirimleri, KDV iadesi gibi yeni ek teşvik kalemleri içeriyor.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, teşviklere eklenen yeni kararla, 10 yılı aşkın süredir yatırım yapılması için beklenen Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı Projesi kapsamında tesislerin kurulması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Koçak, “Bu konuda üzerimize düşen ne varsa elimizden geleni yapmaya hazırız. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın bu kararın çıkmasında en büyük etkendir. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi.
Resmi Gazetede yayınlanan kararın detayları şöyle:
1.Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde bir veya birden fazla yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek asgari 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için beşinci bölgede uygulanan bölgesel destek unsurlarının bu maddede belirtilmeyen hükümleri aynı kalmak üzere aşağıdaki destek, oran, süre, miktar ve şartları uygulanabilir:
a) Bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 80’ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kar payının Türk Lirası kredilerde yedi puanına kadarı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde üç puanına kadarı, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde ilk 10 yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir.
b) Vergi indirimi desteği kapsamında yatırıma katık oranı yüzde 55, vergi indirimi oranı yüzde 90 ve toplam yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden kullanılabilecek oranı yüzde 100 olarak uygulanır.
c)Yatırımcı tarafından talep edilmesi halinde, azami destek tutarı ve süresi aynı kalmak üzere sigorta primi işleyen hissesi ve desteği uygulanmasına yatırım tamamlama vizesi şartı aranmaksızın yatırım dönemi içerisinde başlanabilir.
ç) Sabit yatırım tutarı 100 milyon TL ve üzerindeki teşvik belgeli yatırımlar kapsamında yapılacak bina inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlandırılabilir.
2.Müstakil olarak belgelendirilmiş kongre ve sergi merkezi, golf tesisi, sağlıklı yaşam tesisi ve günübirlik tesisler de bu madde kapsamındaki desteklerden yararlanabilir.
3.Yatırıma başlanıldığının kabul edilmesi için bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarının en az yüzde 10’u oranında veya asgari 5 milyon tutarında harcama yapılması gerekir.
4. Bakanlığa yapılacak teşvik belgesi ve tamamlama vizesi müracaatları, asgari 7 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmasını müteakip topluca değerlendirilir. Yatırımların bitiş tarihi 31.12.2022 olup mücbir sebep veya fevkalade haller dışında süre uzatımı yapılmaz.
Bu madde kapsamında düzenlenen belgelerin tamamlama vizesinin yapılabilmesi için, bu tarihe kadar yatırımın tamamlanarak turizm işletme belgesinin alınması ve bu tarihi izleyen 6 ay içinde müracaat edilmesi zorunludur.
DENİZ HABER AJANSI