Tehlike altında olan balık biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi ve korunması amacıyla Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde bir proje yürütülüyor.Araştırmanın balık yetiştiriciliği açısından alternatif balık türleri arayışına da kaynak oluşturması bekleniyor.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat V. Yerli ve araştırma ekibi tarafından yürütülen 'Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Susurluk Havzası Balık Gen Kaynakları' projesinde balık biyolojik çeşitliliği ile ilgili, bilimsel esaslar dahilinde eşzamanlı olarak balık örneklerinin elde edilmesi, genetik özellikleri ve havzada dağılımlarının araştırılması amaçlanıyor. Balık biyolojik çeşitliliğinin yaşam ortamları ile birlikte korunması kapsamında, önemli alan ve balık türleri ortaya çıkarılacak. Araştırmanın balık yetiştiriciliği açısından alternatif balık türleri arayışına da kaynak oluşturması bekleniyor.
‘BALIK ÇEŞİTLİLİĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA’
Beytepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat V. Yerli proje hakkında bilgi verdi. Yerli, “İklim değişikliği, kaynakların kirlenmesi ve bozulması ile değişen küresel koşullar, yanlış veya aşırı insan kullanımı nedeniyle biyolojik zenginliğimiz kayıt altına alınamadan kaybedilme tehlikesi altındadır. Balık biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi ve korunması amacıyla, TAGEM’in de desteğini alarak, bu üç havzadaki balık biyolojik çeşitliliğini belirlemeyi hedefleyen ve 2 yıl sürdürülecek olan bir araştırma yapıyoruz. Araştırmada, 140 ayrı noktada 2 dönem balık örneği alınacak. Bunlar incelenecek ve genetik araştırması yapılacak. Sonuçların koruma, tescil ve alternatif ekonomik tür arayışı çabaları için de kaynak oluşturmasını planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Deniz Haber Ajansı