İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi, Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kuruluyor. İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 49 yıllığına ihale edilmişti. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre, tarihi tersanenin yerini lüks bir turizm kompleksi alacak.
Projeyle yaklaşık 70 yatlık kapasiteye sahip yat limanı yapılacak. Yat limanın sahasında projeye dahil tesisler yer alacak. Bu tesisler arasında otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar yer alacak. Proje kapsamında, bölge içerisindeki üç tarihi yapıya dokunulmayacak, bunun dışındaki alanlarda ise tamamen değişiklik yaşanacak.
Ayrıca bölgede bin kişilik bir cami yapılacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi.
Turist sayısında artış
İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi, kamuoyunda bilenen adıyla Haliçport Projesi için yapılan başvuruya göre, projenin bölgesinde yaşayan vatandaşların görüş ve önerileri alınacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, İstanbul’un her yıl 10 milyon civarında ağırladığı turist sayısı ile İstanbul’un turist şehri olduğunu belirterek, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle Haliç kıyılarının milyonlarca turisti ağırlayacağını bildirdi.
Tarihi yapılar restore edilecek
Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa’dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’ni kapsıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kundan Tersani-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılıyor. Haliçport Projesi ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan başlayan alanda Haliç Kongre Merkezi ve Sabancı Müzesi ile birlikte bir bütünlük oluşturacak ve İstanbul’un turizm potansiyeline katkı sağlayacak bir kompleks ortaya çıkacak.
Ayrıca tarihi bina özelliği taşıyan yapılar da restore edilerek İstanbul’un tarihi dokusuna kazandırılacak.
Deniz Haber Ajansı