HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi (Haliçport) için ÇED süreci başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı dosyaya göre; Haliçport projesi kapsamında 3 otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak.
Beyoğlu, Camii Kebir Mahallesi'nde yapılacak projenin alan büyüklüğü 250 bin metrekare. 850 bin TL'lik proje yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilecek.
2010 Aralık'ta kamuya açıklanan ve ihalesi tamamlanan proje kapsamında amaç turizm potansiyeline katkı sağlarken tarihi dokuyu da onararak topluma kazandırmak.
'BÜYÜK HASAR GÖRMÜŞ ALANLAR RESTORE EDİLECEK'
Proje kapsamında 'Otel 1' olarak adlandırılan kısım büyük hasar görmüş halde olup halde olup restorasyon, röleve ve restitüsyon çalışmaları yapılmak suretiyle korunup; ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Haliçport kapsamında yapılacak yapılar çevreye olduğu kadar tarihi yarımadaya da uyumlu olacak.
'49 YILLIK YİD MODELİYLE HAYATA GEÇİRİLECEK'
İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (Haliçport) 4 yıl inşaat ve 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıl yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek.
Proje kapsamındaki oteller, marinalar ve iskeleler yapılması planlanan turizm kompleksinin ana birimleri olarak düşünülüyor. ziyaretçiler söz konusu proje kapsamında marina ve iskeleleri kullanarak konaklama imkanlarından faydalanabilecek.
'700 YATAK KAPASİTELİ 3 OTEL YAPILACAK'
Haliçport projesi kapsamında herbiri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı yer alacak. Yat limanlarının haricinde 150 DTW kapasiteli 1 adet şehir hatları iskelesi (yolcu transferi amaçlı), her biri 150 DTW kapasiteli 2 adet gemi yanaşma-yolcu transfer iskelesi ve uluslararası standartlarda 5 yıldızlı olmak üzere uluslararası zincirler tarafından işletilecek nitelikte toplam oda kapasitesi 700 olan; 100 odalı hotel 1, 400 odalı hotel 2 ve 200 odalı hotel 3 isimli 3 adet 5 yıldızlı oteller bulunacak.
'ALIŞVERİŞ MERKEZİ DE OLACAK'
Doğu marina kısmında yatların bağlanacağı marina, iskele, dinlenme alanları, konaklama alanları ve alışveriş alanları bulunacak. Batı marina kısmında da aynı şekilde hizmetler yer alacak. Ancak batı kısmında oteller de bulunacak.
Otel 1 olarak adlandırılan kısım 100 odadan meydana gelecek ce hangar tipinde bir binanın dönüşümüyle oluşturulacak. Marinaya 350 metre mesafedeki otel 2 ise 400 odadan meydana gelecek ve temelden oluşturulacak. Son olarak otel 3 ise yine temelden inşa edilecek ve oda sayısı ise 200 olacak.
'3 BÖLGEDEN OLUŞUYORDU'
Haliç Tersaneler Bölgesi olarak adlandırılan ve Tersane-i Amire olarak bilinen alan, 3 tersaneden oluşuyor. Tersanelerden ilki, Haliç Tersanesi olup 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştı. İkincisi ise, Haliç Tersanesi'nin yanında Taşkızak Tersanesi ve son olarak Camialtı Tersanesi olarak biliniyor. Projenin Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri'nin bulunduğu bölgede gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Haliçport olarak bilinen proje için 25 Eylül 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. 4 yıl inşaatı sürecek olan Haliçport projesinde 45 yıl işletme süresi olacak. Projeye göre Haliç’te yapılacak olan yenilikler iki yat limanı, oteller, alışveriş alanları, şehir hatları yolcu iskelesi yapılacak.
Haliçport ihalesini alan Fine Otelcilik’in sahibi Rixos Oteller Zincirinin sahibi Fettah Tamince. Haliçport projesi kapsamında yapılacak olan lüks otellerle Haliç kıyısının silueti değişecek.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi ihalesini 1.3 milyar dolarla Sembol Uluslararası Yatırım, Ekopark Turizm ve Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.
Deniz Haber Ajansı