Hamburg-İstanbul Denizcilik buluşmalarının 10'ncusu, Hamburg Marine Grup Başkanı Saruhan Bozyakalı'nın koordinatörlüğünde, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, TOBB Türkiye Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve sektörün diğer önemli isimlerinin katılımıyla İstanbul Ceylan Intercontinental Hotel'de gerçekleşti.
Kokteylle başlayan Hamburg - İstanbul Denizcilik Buluşması katılımcıların konuşmaları ve sunumlarıyla devam etti.
''TÜRKİYE DENİZCİLİK İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ''
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hamburg Marine Grup Başkanı Saruhan Bozyakalı, Türkiye'nin önemli bir denizcilik merkezi olduğunu vurgulayarak; ''Türkiye önemli bir denizcilik merkezi ve bu şekilde de devam edecek. Türkiye’deki gemi inşası, armatörlerin ve Türkiye’deki filonun son zamanlarda genişlemiş olmasını ve daha da gelişeceğini düşünecek olursak , Türkiye bizler için de -her ne kadar Hamburg eski yönetimini finansman bakımından taşımıyorsa da - önemli bir merkez. Bu devam edecek. Benim temennim bugünkü konuşmalardan sonra, yemekte karşılıklı görüşüp durumu konuşmak ve samimiyeti temin etmektir. Başbakanımız Binali Yıldırım’ın denizcilere selamını iletiyorum. Benim bir teklifim var. Şu an Türkiye’de armatörlerimizin elinde birçok gemi var. Bunlar ilk sezonda ya da son sezonda alınmış pahalı gemiler. Bunları da elden kaybetmemek lazım. '' dedi.
Ardından söz alan Piri Reis Üniversitesi rektörü Profesör Doktor Oral Erdoğan ise Türk gemi inşa sanayinin rekabetçi yapısını konu alan bir sunum gerçekleştirdi.
''GEMİ İNŞA SANAYİNİN ÖNEMİNİ BAZILARI BİLMİYOR''
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ise yaptığı konuşmada Piri Reis Üniversitesi rektörü Profesör Doktor Oral Erdoğan'ın yaptığı sunuma değinerek; ''Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olduğum ilk günden beri baktım ki sektörde ciddi bilgi kirlilikleri var. O günden beri her gün sektör raporu hazırladık, tersane sayılarını, çalışan sayılarını çıkarttık. Bugüne geldiğimizde artık bir yerlere oturdu. Bunu niye yaptık? Baktık ki gemi inşa sanayinin önemi bazı kesimler tarafından çok iyi bilinmiyor. Bu bilinci daha iyi anlatabilmek adına biraz rakamsallaştırmak istedik. '' dedi.
''TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ SORUMLULUKLARI VAR''
Gecenin son konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert ise, Türkiye'nin ticari hatlar arasında kesişme noktasında olduğunu belirtti. Bunun önemli sorumluluklar getirdiğini söyleyen Sert konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; ''Ülkemiz bulunduğu coğrafya itibariyle, Doğu -Batı, Kuzey- Güney ticari hatlarının kesişme noktasında. Şüphesiz bu ülkemize çok önemli sorumluluklar yüklüyor. Özellikle deniz ticaretinde bu sorumluluklar daha da artıyor. İnterlandımız göz önüne alındığında, karasal hatların da deniz çıkışlı kurgusunun önemli olduğuna inanmaktayız. Deniz ticareti boyutuyla baktığımızda bugün 172 adet uluslararası ticarete hizmet veren limanımız mevcut . Limanlarımıza 2015 sonu itibariyle baktığımızda, 416 milyon ton yük elleçlenmekte. 12 yıl önceye gittiğimizde bu rakam 190 milyon tondu. Yük elleçleme bakımından Avrupa’nın beşincisi konumundayız. Ülkemiz limanlarının kurulum kapasitesi 948 milyon ton yıl olup, yapımı planlananlarla birlikte 1 milyon 366 milyar ton yıl seviyesine ulaşacak. Fakat şu an itibariyle kullanım kapasitesine baktığımızda yüzde 42 civarında olduğunu görüyoruz. Son 12 yılda limancılık alanında ülkemizde yaklaşık 7 milyar dolar yatırım yapılmış olup, konteyner terminal işletmelerinde de önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. Konteyner yerleştirme miktarımız geçen yıl 8.2 milyon TEU olarak gerçekleşti. Önümüzdeki dönemlerde Maersk ve MSC’nin ülkemizde liman işletmeciliğine yaptığı yatırımlar da göz önüne alındığında konteyner taşımacılığında bu oranın daha da artacağı öngörülmektedir. Bu sorumluluğu daha fazla yerine getirebilmek için şüphesiz ki limanlarımıza ve gemilerimize olan güvenin , bayrağımıza olan güvenin daha da artması önem arz etmektedir. Bu itibarla son dönemlerde özellikle gemilerimizin kondisyonu, beyaz bayrakta muhafaza etmesi ve güvenli bir şekilde uluslararası limanlarda dolaşması idaremiz tarafından da önem arz etmektedir. 2017 yılında ne yapabiliriz, ne katkı sağlayabiliriz birlikte çalışmalarını yaparız.''
Konuşmaların ardından ise verilen yemekle gece sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI