The Guardian'da yer alan habere göre limanda ele geçirilen kokain miktarının Almanya’yı; Avrupa’daki uyuşturucu kaçakçılığı zincirinde baş merkez haline getirirken, yolsuzluk ve kurumsal sızıntı tehlikelerini de beraberinde getirdi.
MAFYA LİMANLARI İÇERİDEN ELE GEÇİRİYOR
Yetkililere göre kokain kaçakçılığı sadece liman duvarlarını değil güvenlik zincirinin iç halkalarını da aşındırıyor. "Hafeninnentäter" olarak adlandırılan içeriden failler (Liman işçileri, güvenlik görevlileri ve şoförler) kaçakçı çetelerle iş birliği yaparak uyuşturucu sevkiyatlarını görünmez kılıyor. Nisan ayında 2 Hamburg liman çalışanı, Ekvador’dan gelen 480 kilo kokainin taşınmasına yardım ettikleri ve planı ifşa etmek isteyen meslektaşlarına yönelik saldırının gerçekleştirilmesi nedeniyle hapse mahkûm edildi. Liman güvenliği o denli zayıf ki yetkililer geçen yıl makineli tüfekle donanma talebinde bulundu.
YOLSUZLUK DEVLET KADEMELERİNE SIZIYOR
Kokain trafiği yalnızca liman çalışanlarını değil devlet görevlilerini de hedef alıyor. En çarpıcı örneklerden biri Almanya tarihinin en büyük kokain operasyonunun savcısı olan Yashar G. hakkında. Yashar G., Paraguay’dan gelen 16 tonluk kokain sevkıyatının yürütüldüğü davada çeteye bilgi sızdırmakla suçlanıyor. Ayda 5 bin Euro karşılığında, zanlılara gizli bilgileri aktardığı ve yakalama öncesi uyarılarda bulunduğu iddia ediliyor.
Son dönemde, Almanya genelinde çok sayıda polis memuru farklı suç ağlarıyla bağlantılı olarak yolsuzlukla suçlandı: Bonn’da bir polis memuru, Hollanda-Marokko kökenli mafya üyelerine bilgi sızdırmakla; Frankfurt yakınlarında bir başka polis, uyuşturucu satıcılarına yardım etmekle;
Hanover ve Baden-Württemberg’de ise İtalyan “Ndrangheta” mafyasıyla ilişkili rüşvet olaylarıyla gündeme geldi.
KOKAİN EKONOMİSİ: UYUŞTURUCUDAN, LÜKS HAYATA
Kokainin kazandırdığı para sadece mafya liderlerine değil sokaklara da yansıyor. Hamburg’un kırmızı ışık bölgesinde eski bir güvenlik görevlisi olan “Karl” şunları söylüyor: “Her hafta sonu daha fazla genç adamı Ferrari, Lamborghini ya da 150 bin euroluk SUV’larla gezerken görüyorsunuz. Bu para fuhuştan ya da dolandırıcılıktan gelmiyor. Bu, kokain parası”. Bir kilo kokainin Kolombiya’daki değeri 2 bin dolar iken Avrupa sokaklarında bu miktar 40 bin dolara kadar çıkıyor. Bu astronomik kâr, mafyanın yeni sevkiyatlara yatırım yapmasını ve rüşvet ağlarını beslemesini sağlıyor.
AVRUPA'NIN YENİ CEPHESİ: ALMANYA
Almanya, kokain ticaretine karşı mücadelede sadece liman güvenliği artırmakla yetiniyor. Ancak uzmanlara göre bu yetmiyor. Hollanda’nın 524 milyon Euroluk liman güvenlik yatırımı bile kaçakçıları başka ülkelere kaydırmaya yetti. Şimdi Fransa, İspanya, Baltıklar ve özellikle Almanya, yeni hedefler arasında. Kokain trafiği düşüyor gibi görünse de rotasını değiştiriyor. Daha küçük Kuzey Alman limanları ya da gemi gövdelerine yapıştırılan paketler aracılığıyla dalgıçlar tarafından limana ulaşıyor. Organize suç ağlarını besleyen yolsuzluk zincirlerinin Almanya’da sessiz ama derin bir tehdit oluşturduğu belirtildi.
DENİZ HABER AJANSI