Dünya konteyner pazarı yeniden şekillenirken, kartlar karılarak Avrupa, ABD ve Uzakdoğu'daki hatlar için yeniden dağıtılıyor.
Dünyanın yedinci büyük konteyner hat operatörü Hamburg Süd'ün satışında dünyanın bir numaralı konteyner hat operatörü Maersk Line, üç numaralı konteyner hat operatörü CMA CGM ve dört numaralı konteyner hat operatörü COSCOCS arasında, kıran kırana bir teklif savaşı yaşanıyor.
Alman Oetker Ailesinin kontrolünde bulunan dünyanın yedinci büyük konteyner hat operatörü Hamburg Süd'ün satışında son viraja girildi.
Danimarkalı Maersk Line ile Fransız CMA CGM ve Çinli COSCOCS arasında bir tercihte bulunacak olan Oetker Ailesi, Hamburg Süd'ün satışı ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.
FRANSIZ CMA CGM AGRESİF!
Temmuz ayında APL markasıyla sefer yapan Neptune Orient Lines (NOL) 2 milyar 500 milyon dolara satın alan Fransız konteyner hat operatörü CMA CGM, mülkiyetinde NOL kadar gemisi olmamasına rağmen Hamburg Süd'ü satın almak için 4 milyar doları gözden çıkardığı öğrenildi.
Özellikle Güney Amerika pazarında söz sahibi olmak isteyen ve varlığını güçlendirmeyi hedefleyen CMA CGM, geçen sene Hamburg Süd'ün bünyesinde kattığı Şili merkezli konteyner operatörü CCNI ve 1998'den beri Hamburg Süd'ün iştiraki olan Brezilya merkezli konteyner şirketi Aliança ile rakiplerine karşı üstünlük kurmayı planlıyor.
Hamburg Süd'ü bünyesine katmak için agresif bir politika yürüten Fransız CMA CGM, dünya konteyner pazarındaki yerini sağlamlaştırmak ve dünya üçüncülüğünü Çinli COSCOCS'ye kaptırmamak için Hamburg Süd'ün satın alımına büyük önem veriyor.
Sene başında Çinli devlet şirketleri CSL ile COSCO'nun birleşerek COSCOCS markasıyla dünya dördüncülüğüne oturması CMA CGM'i tedirgin ederken, COSCOCS'nin 2018'e kadar yeni gemi siparişlerini filosuna katarak, Uzakdoğu ve Güney Amerika pazarında aktif rol alacağı hesaplanıyor.
Çünkü CMA CGM, APL markasıyla sefer yapan Neptune Orient Lines (NOL)'u bünyesine katmasıyla Temmuz ayında konteyner pazar payını yüzde 8,3'den yüzde 11,5'e yükseltirken, yeni yapılanma içerisine girdiği son 5 ayda yüzde 1,1 pazar payı kaybederek, dünya konteyner pazarındaki payını yüzde 10,4'e düşürdü.
Diğer taraftan Japon Konteyner operatörleri NYK LINE (Nippon Yusen Kaisha Line), MOL (Mitsui, OSK Line) ve K LINE (Kawasaki Kisen Kaisha) şirketlerinin konteyner operasyonlarını tek çatı altında toplamak ve küresel rekabette söz sahibi olmak amacıyla 1 Temmuz 2017 tarihinde tek bir şirket altında birleşme kararı alması, Tayvan devletinin Evergreen ve Yang Ming Line şirketlerini küresel krizde ayakta tutmak amacıyla 17 milyar dolar bütçe ayırması, Fransız taşıyıcı devi CMA CGM'in Hamburg Süd alımı konusunda ısrarcı olmasına neden olduğu belirtiliyor.
Öte yandan CMA CGM'in Hamburg Süd'ü satın alması halinde 9.6 milyar dolarlık ağır bir borç yükünün altına gireceğini kaydeden pazar analistçileri, borcun çevrilebilmesi için nakit akışından istikrarın sağlanması gerektiğini, küresel krizin yoğun yaşandığı bu dönemde ise bunun mümkün olamayacağını ifade ediyor
DANİMARKALI MAERSK LINE TEMKİNLİ!
Dünyanın en büyük konteyner hat operatörü olan ve konteyner pazarında yüzde 15.7 pazar payını elinde bulunduran Danimarkalı Maersk Line, Oetker Ailesinin kontrolündeki Hamburg Süd'ü satın alarak, pazara payını 18.6'a yükseltmeyi hedefliyor.
Güçlü bilançosuna rağmen CMA CGM'in Hamburg Süd için verdiği iddia edilen 4 milyar dolarlık teklifine karşı Oetker Ailesine yeni teklifi revize eden Maersk Line, Hamburg Süd'ün alımı konusunda CMA CGM kadar istekli görünmüyor. Hatta Maersk Line, CMA CGM'e nazaran çok daha temkinli bir duruş sergiliyor.
Bağımsız analistçiler, Hamburg Süd'ün; 1 milyar 400 milyon dolarlık varlığı ve 2 milyar 900 milyon dolarlık pazar değeri olduğunu ifade ederken, Hamburg Süd için biçilen 4-5 milyar dolarlık rakamın, alıcının kısa dönemde beklentilerine cevap veremeyeceğini belirtiyor.
ÇİNLİ COSCOCS SÜRPRİZ YAPABİLİR
Sene başında China Shipping Line ve COSCO Group'un birleşmesiyle filosunda 1114 gemiyle dünyanın en büyük armatörlük firması haline gelen ve konteyner pazarında yüzde 7.5 pazar payıyla dünyanın en büyük konteyner hat operatörleri arasında dördüncü sıraya oturan COSCOCS, yeni markasıyla Hamburg Süd'ün satışında sürpriz bir çıkış yapabilir.
COSCO Group ve China Shipping Group Şirketlerinin 8 Şubat 2016 tarihinde birleşmesiyle ortaya çıkan COSCOCS, 85 milyon 320 bin DWT taşıma kapasitesine sahip 1114 gemiyle, dünyanın en büyük armatörlük firmasını haline geldi.
Birleşme ile birlikte dünyanın dördüncü büyük konteyner hat operatörü haline gelen COSCOCS bünyesindeki COSCO Container Lines Şirketi, 1 milyon 556 bin TEU taşıma kapasitesine sahip 279 konteyner gemisini kontrol ediyor. 2018 yılına kadar teslim alacağı konteyner gemileriyle birlikte, taşıma kapasitesini 2 milyon 700 bin TEU'ya çıkarmayı amaçlayan COSCOCS, konteyner pazarında dünya üçüncülüğü koltuğunu CMA CGM'den almayı hedefliyor.
Hamburg Süd'ün satışına sürpriz bir teklif sunduğu iddia edilen Çinli COSCOCS'nin, Oetker Ailesinin tercihini etkileyebileceği belirtiliyor.
Birleşme sonrası ilk 6 aylık dilimde 1 milyar 100 milyon zarar açıklayan COSCOCS, yeni yapılanma sürecinde Eximbank'tan 18 milyar dolarlık kredi dilimini hanesine yazdırdı.
Çin Eximbank'tan iki ay önce 18 milyar dolar finansman desteği alan COSCOCS, bu finansmanı iştirakleri olan COSCO Container Lines, Tersaneler ve Liman işletmeleri ile birlikte China Shipping bünyesinde bulunan şirketlerin modernizasyonunda kullanacağı belirtilirken, öte yandan Eximbank'tan sağlanan kredilerinin bir bölümünün yeni inşa edilecek 50 parça konteyner gemisinin kredisini sağlayacağı kaydedilmişti.
Bazı Çinli uzmanlar, COSCOCS Yönetiminin Eximbank'tan sağladığı 18 milyar dolarlık dilimin bir bölümünü Hamburg Süd'ün alımında kullanmak için yetki aldığını ve 4 milyar doların üstünde bir rakamı Oetker Ailesine teklif ettiğini ifade ediyor.
COSCOCS'nin Hamburg Süd'ü alması halinde, konteyner pazar payını yüzde 7.5'den 10.4'e yükselterek, 2018 yılında ulaşmayı hedeflediği dünyanın üçüncü konteyner hat operatörlüğü koltuğuna, Alman şirketi satın alarak oturmuş olacak.
Haber - Analiz: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı