Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince yürütülen "Hamsi Avcılığında Gece ve Gündüz Av Verimi ve Boy Kompozisyonu" çalışmasında, gece yapılan hamsi avcılığının gündüze göre üç kat daha verimli olduğu belirlendi.
Çalışmayı yürüten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Satılmış, Samsun ile Sinop arasında balıkçılık yapan ortasu trollerinde gece ve gündüz gerçekleştirilen hamsi avcılığı arasındaki farkların belirlenmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
Araştırma kapsamında aralık ve ocak ayında ortasu trollerinin gerçekleştirdiği 8'i gece olmak üzere 19 ağ çekiminin izlendiğini, elde edilen hamsinin kalite ve verimliliğinin incelendiğini vurgulayan Satılmış, "Gece yapılan avda ortalama 6 ton hamsi tekneye alınırken gündüz avında bu rakamın 2,5 ton ile sınırlı kaldığını gördük. Ayrıca gece avlanan hamsinin, gündüze oranla boy ve kilo olarak daha kaliteli olduğunu tespit ettik" dedi.
Hamsinin ülke ekonomisi ve gıda tüketiminde önemli bir yer tuttuğunu belirten Satılmış, bu önemli kaynağın devamlılığı ve maksimum fayda sağlaması için avcılık yöntemi ile hamsinin göç davranışları ve sürü yapısının iyi bilinmesi gerektiğine dikkati çekti.
Gece avlanmada verim gündüze oranla üç kat fazla
Türkiye karasularına ekim ayında giren hamsinin uzun bir göç yolunu takip ettiğini belirten Satılmış, Orta Karadeniz'de ortasu trolleri ile yapılan hamsi avcılığının sezonun bir bölümünde gece, diğer bölümünde gündüz gerçekleştiğini dile getirdi.
Satılmış, avcılık zamanının sürünün yapısına ve çalışılan sahaya göre ayarlandığına değinerek, araştırma sonucuna ilişkin şunları kaydetti: "Gece yapılan hamsi avı gündüze oranla üç kat daha verimli oluyor. Gece hamsi sürülerinin daha sıkı ve kalabalık olması, ağın etkin olduğu dibe yakın yerlerde bulunması gece avını daha başarılı kılıyor. Gece açıktan kıyıya doğru göç eden balık, gündüz açığa ve derine doğru göç yapıyor. Ayrıca gece büyük ve küçük balıklar bir arada bulunuyor. Gündüzleri büyük balıklar küçük balıklardan ayrılarak daha derinlere dağınık sürüler oluşturarak gidiyor. Dolayısıyla araştırmamız, gece avcılığının gündüze göre daha verimli ve ekonomik anlamda daha iyi olduğunu ortaya koydu."
Deniz Haber Ajansı