İflasını açıklayan ve dünyanın sekizinci büyük kontyener hat operatörü Hanjin Shipping, offshore yatırım şirketi olan Hanjin Invensment Şirketinin mülkiyetinde bulunan gemileri teker teker satmaya başladı.
Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre; 2012 yılında Vietnam Vinashin Tersanesi'nde inşa edilen 187 metre boyunda, 28 metre genişliğind eve 37 bin DWT taşıma kapasitesine sahip M/V ISABEL ve M/V LIVERPOOL isimli ikiz gemilerin, adı açıklanmayan bir şirkete satıldığı kaydedildi.
MAL KAÇIRMA OPERASYONU MU?
Özellikle Hanjin Shippin'in iflası ile birlikte limanlara yanaşan gemilerin alacaklılar tarafından üçüncü şahıslara olan borçlarından dolayı el konulması üzerine Güney Kore İflas Masası'nın Hanjin CEO'su Seok-Tae-Soo'yu, yeniden şirketin başına kayyum olarak atamasından sonra, şirketin kurtarılması için böyle bir yola başvurulduğu tahmin ediliyor.
Konu ile ilgili gemi satışlarını yorumlayan denizcilik uzmanları Hanjin Shipping'in böyle bir yola başvurmasının "Mal Kaçırma" olarak algılanabileceği kaydedilirken, satılan gemilerin kimler tarafından kontrol edildiğinin, alacaklılara açıklanması gerektiği belirtildi.
Gemi satışları sonucu bağımsız kreditörler karşısında güven sorunu oluşacağını ifade eden uzmanlar, Güney Kore İflas Masası'nın Hanjin CEO'su Seok-Tae-Soo'yu, yeniden Hanjin Shipping'in başına kayyum olarak atamasının, sorunu çözmeyeceğini kaydetti.
CİNER'İN 4 GEMİSİ HANJIN'DE KİRALIK
Diğer taraftan Turgay Ciner'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği Ciner Denizcilik Şirketi'nin Hanjin Shipping'e 7 yıl süre ile kiraladığı 4 adet 9040 TEU taşıma kapasitesine sahip gemisi bulunuyor. Ciner Denizcilik'in mülkiyetinde bulunan M/V Hanjin Switzerland, M/V Hanjin Croatia, M/V Hanjin Czech ve M/V Hanjin Hungary isimli konteyner gemileri günlüğü 37 bin 500 dolardan 7 yıllığına Hanjin Shipping'e kiralanmıştı.
Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre; yıllık 360 gün üzerinden 7 yıllığınına süreli olarak Hanjin Shipping'e günlüğü 37 bin 500 dolardan kiralanan Ciner Denizcilik'e ait 4 konteyner gemisinin, toplam sözleşme bedelinin 378 milyon dolar olduğu öğrenildi.
Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı