Dünyanın en büyük denizcilik firmalarından Koreli Hanjin iflas edince 14 milyar dolarlık mal denizde kaldı. Hanjin'in piyasadan çekilmesi ile konteynır taşımacılığında % 50'ye varan fiyat artışı yaşanacağı belirtiliyor.
Geçtiğimiz hafta etten beyaz eşyaya, ham maddeden mobilyaya kadar tam 14 milyar dolarlık mal denizlerde mahsur kaldı. Limanlara yanaşamayan bu durumun sebebi ise dünyanın en büyük konteynır taşımacılığı firmalarından biri olan Hanjin Shipping'in çöküşü. İflas başvurusunda bulunan firma denizde işleri karıştırdı. Gemiler ve üzerlerinde mahsur kalan ürünler, sorunun küçük bir bölümü. Asıl kaygılar şimdi iki nedenle başlıyor. Birincisi arzda oluşan daralma nedeniyle fiyatlardaki olası artış. İkincisi ise bu iflasın diğer firmalara sıçraması.
YÜZDE 10-50 ARASI ARTIŞ
Hanjin'in piyasadan çekilmesi ile farklı coğrafyalarda taşımacılıkta yüzde 10-50 arasında fiyat artışı yaşanacağı belirtiliyor. Örneğin ABD'de yüksek sezon olan yıl sonunda fiyatların yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de acenteliğini 2002'den bu yana Arkas Denizcilik'in yürüttüğü Hanjin Shipping bünyesinde 610 bin TEU kapasiteli 98 adet konteyner gemisiyle, dünyanın sekizinci büyük konteyner nakliyecisi olan Hanjin Shipping toplam 141 gemiyi kontrol ediyor. Yüzde 33 ile en büyük hissedarı olan Kore Havayolları da zor durumda kaldı. Havayolu şirketi ortağına, fon desteği sağlayacağını açıkladı.
2017'DE YENİLERİ GELECEK
Konu ile ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "Hanjin gemilerinin piyasadan çekilmesi ile fiyatlarda bir artış olması kesin. Ancak bence bu yıl içinde Hanjin dışında başka oyuncular da zor duruma düşecek ve piyasadan çıkacak. Sektörde 2017'de yaşanacak bir konsolidasyonla bu rakamlar olması gereken seviyelere gelir" dedi.
ŞİMDİDEN %30 ARTIŞ OLDU
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Hanjin gemisindeki kendilerine ait yükleri zor da olsa aktarabildiklerini belirterek, "Fiyatlara şimdiden yüzde 20-30 arasında zam geldi. Yüksek sezonda bu daha da artar. Bu tür gelişmeler ihracatımızı doğrudan olumsuz etkiliyor" dedi
FİYATLAR ZATEN ÇOK DÜŞÜKTÜ
2017'de Hanjin'e başka firmaların eklenmesi ile yüzde 100'e varan fiyat artışları görülebileceğini söyleyen Kalkavan, "Bu o kadar da kötü bir durum değil çünkü şu anda kapasite fazlası nedeniyle neredeyse bedavaya taşıma yapılıyor. Doğal seleksiyon gibi bir şey olacak" şeklinde konuştu.
Kaynak: Barış Ergin – SABAH
DENİZ HABER AJANSI