İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Marmaris Şube Başkanı Hasan Mengi, üç tarafı denizle çevrili ülkede bürokratik engeller yüzünden denizlerden yeterince yararlanılmadığını söyledi. Yatırımcıların küstürüldüğünü söyleyen Mengi, devletin ihale öncesi bütün pürüzleri ortadan kaldırması gerektiğini kaydetti.
İMEAK DTO Marmaris Şube Başkanı Hasan Mengi, ülkenin denizlerinden yeterince faydalanamadığını belirtip çeşitli açıklamalar yaptı. Odanın sorumluluk alanının Ören'den başlayarak Dalaman'da biten 640 kilometrelik bir sahil bandı olduğunu hatırlatan Mengi, Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde olması nedeniyle bölgede bazı sıkıntıların yaşandığına dikkati çekti. Coğrafya olarak önemli bir konumda olunmasına rağmen denizlerden yeterince yararlanılamadığını dikkati çeken Mengi, sorumluluk alanları içinde kalan bölge için şu değerlendirmeyi yaptı:
"Öncelikle, 1/25 binlik planların artık bir an önce yapılması gerekiyor. Çünkü plansızlık çarpık gelişmeye yol açıyor ve sorunlar giderek kördüğüm haline geliyor. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Bunu mutlaka el birliği ile gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu doğa güzelliklerini koruyarak, turizme kazandırmalıyız. Yat limanlarımızı yapmalıyız. Çok daha kaliteli hale getirmeliyiz. Akdeniz ve Ege'deki yatlar buraya da gelmelidir. Ne yazık ki, şuan yat turizminden yeterince yararlanamıyoruz" dedi.
"YATIRIMCIYI DESTEKLEMEK YERİNE KÜSTÜRÜYORUZ"
Devletin yatırımcıya destek olması gerektiğinin altını çizen Mengi, "Yatırımcıyı desteklemek yerine küstürüyoruz. Adeta yatırım yapmamaya zorluyoruz. Böyle bir bürokrasi anlayışı kabul edilemez. Korumacılık elbette gerekli ancak bu kadar olmamalıdır. Datça'nın çok önemsediğim, iki önemli yatırımı var. Biri, Ege Denizi'nde Gökova körfezinde Körmen limanındaki yat limanıdır. Burada çalışmalar hızla ilerliyor. Körmen Yat Limanı, Anadolu'nun denizden batıya açılan kapısı olacaktır" dedi.
DEVLETE GÖREV DÜŞÜYOR
Datça yarımadasının güneyinde Akdeniz'e bakan bölümdeki yat limanındaki çalışmaların çeşitli nedenlerle durduğunu hatırlatan Mengi, "Karadaki iki parselden kaynaklanan bir sorun olduğunu öğrendik. Bu sorunun mutlaka aşılması gerekiyor. Sorunun çözümü konusunda toplumsal tepkimizi göstermek zorundayız. Devlete büyük görev düşüyor. Devlet, ihale öncesi bütün pürüzleri ortadan kaldırmalı, sonradan bu tür aksaklıklar yaşanmamalıdır. İnşaata başlandığında ise bütün izinlerin tamamlanmış olması gerekir. Örneğin, yat limanı inşaatında taş mı kullanılacak? Yatırımcı, nereden taş alacağı önceden bilecek. Aksi halde, taş ocağı bulamaz ve yatırım gecikir, belki de yapılamaz noktasına gelir. Bu engeller yatırımcıyı yoruyor. Yatırımcıya yardımcı olmak gerek. Doğa harikası bir cennete yaşıyoruz. Elbette buraları korumak zorundayız. Ancak bunu yaparken tamamen yasakçı yol izlemek yerine, mutlaka fayda-zarar hesabı yapılmalı, koruma-kullanma dengesini dikkat edilmelidir" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı