"Zumwalt" radardan gizlenme özelliği nedeniyle "casus destroyer" olması planlandı. Zumwalt, radar dalgalarını saptıracak açılarda üretilmiş alçak bir dış görünüşe sahip. 185 metre uzunluğa sahip gemi bundan önce 'hayalet gemi' olarak lanse edilen emsallerinden çok üstün özelliklere sahip. Geleneksel gemi formlarının aksine farklı bir tasarıma sahip olan Zumwalt’ın gövdesi, geminin radarda belirme izini bir balıkçı teknesinin boyutuna indirgiyor.
Ana güvertesi ve köprü üstü karbon fiber tabakalarla kaplı olan "hayalet gemi" Zumwalt bu sayede radar sinyallerini başarıyla yanıltıyor. Zumwalt ayrıca karadaki düşman hareketlerini tespit ederek sığ sulara sokulabiliyor. Karadaki hava savunma unsurlarını imha edebilecek kapasiteye sahip Zumwalt, savaş uçaklarını da düşman ateşinden koruyabiliyor.
Gelişmiş bilgisayar ve otomasyon sistemleri sayesinde çok fazla mürettebata ihtiyaç duymayan bu sıradışı destroyerin ana silahı ise 155 milimetrelik top. Gemide aynı zamanda güdümlü füzeler de mevcut. İhtiyaç duyduğu tüm elektriği de üretebilecek ola Zumwalt'ın ortalama hızı 30 deniz mili civarında bulunuyor.
MALİYETİ 3 MİLYAR DOLAR
ABD Donanması’nın en prestijli savaş gemisi unvanını ele geçiren Zumwalt'ın Pentogan'a maliyeti ise yaklaşık 3 milyar dolar oldu. Yeni nesil destroyer projesi. 2 ya da 3 adet üretilmesi planlanıyor. Ar-Ge çalışmaları için çok yüksek bütçe ayrılan bu gemiden az sayıda üretilmesinin esas nedeninin gelecekteki diğer projelerde kullanılacak teknolojiler için bir nevi laboratuvar proje olması, gelecek projelerin maliyetlerini düşürmek olduğu tahmin ediliyor
DENİZ HABER AJANSI