• BIST 10112.76
  • Altın 3155.917
  • Dolar 35.6411
  • Euro 37.2127
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 9 °C

Her yerde baraj ve göllerde su seviyesi düşerken Hazar Gölü'nde artıyor

Her yerde baraj ve göllerde su seviyesi düşerken Hazar Gölü'nde artıyor
Türkiye son yılların en kurak kışını geçirirken ülke genelinde h baraj ve doğal oluşum göllerde sular gözle görülür şekilde azalıyor. Ancak kuraklığa rağmen bu yıl depremle sarsılan Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü'nde sular yükseldi.

Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle neredeyse her ilde baraj ve doğal oluşum göllerde su seviyesi düştü.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde bulunan, Türkiye'de derinliği ile ilk sıralarda yer alan, 22 kilometre uzunluğa ve 6 kilometre genişliğe sahip Hazar Gölü’nde su seviyesi 24 Ocak'ta yaşanan 6.8'lik deprem sonrası yükseldi.

EN AZ BİR METRE YÜKSELDİ

Depremle oluştuğu bilinen ve batık şehir bulunan göl kenarındaki park alanlarında yer alan ağaçların bir kısmı da sular altında kaldı. Depremden sonra en az 1 metre yükselme olduğu değerlendirilen Hazar Gölü'ndeki değişimle ilgili Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy bilgi verdi.

Hazar Gölü'nün tektonik kökenli bir göl olduğunu anımsatan Prof. Dr. Ercan Aksoy “Oluşumunu faya borçludur. Bu fay depremleri üretiyor ama aynı zamana ova dediğimiz havzaları üretiyor. Bu havzaların bir bölümü su ile doluyor ve Hazar Gölü gibi göl oluşturuyor” dedi.

YERALTI SULARI TEK SEBEP

Bu tarz göllerde su seviyesindeki değişimlerin tektonizma tarafından kontrol edilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi:

* Göllerin beslenmeleri belli. Bu beslenmeyi yağışlar ve kaynaklar sağlıyor. Hazar gölündeki en önemli beslenme gölün tabanında faydan kaynaklanan su kaynaklardır.

* Hazar Gölüne gelen suları yüzeyden görebiliyoruz, büyük bir bölümü göle ulaşıyor. Bunu yazın suya girdiğiniz bölüm de soğuk olan yerlerden anlayabiliyoruz.

* Depremden önce bir öncüler başlıyor. Bu hareketlenmeler ile küçük depremler yaşıyoruz. 24 Ocak'taki 6.8 büyüklüğündeki depremden önce 2019'un Nisan ve Aralık aylarında 5'i aşan depremler oldu.

* Bunlar sırasında depremlere bağlı olarak o bölgede ki kayaların çatlaklarında ve gözeneklerinde artış oluyor. Bu da yüzeye daha fazla yer altı suyunun gelmesi demektir. Bu zamanda akla gelen tek sebep, yüzeye çıkan yer altı sularındaki artış olmalıdır.

* Çünkü 24 Ocak'ta deprem meydana geldi. Zaten yer altı sularında hemen değişim olmaz. Yüzeyden de çok su gelmediğine göre tek ihtimal yer altı suyunun kaynak olarak göl tabanına ulaşmasının daha geçerli bir tahmin olduğu söylenebilir.

su_1-003.jpgsu_2-002.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim