Mumbai'deki Ulusal Mahkeme'nin (NGT), Alang Gemi söküm sahasında yürütülen gemilerin kasıtlı olarak karaya oturtularak havuzlanması sisteminin lehine karar verdi. NGT, karaya oturtma sisteminin çevreye herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını belirtti.
Karaya çıkarma sisteminin çevreyi olumsuz yönde etkilediği yönünde açılan ve son 4 yıldır devam eden davada karar alındı. NGT, karaya oturtarak havuzlama sisteminin çevreyi olumsuz etkilediği iddialarında ayrıntılı testlerin ve anketlerin sonucunda çevreye herhangi bir olumsuz etkisinin görülmediğine karar verdi.
NGT, gemi söküm tesislerindeki sürekli iyileştirmelerin, yeni gelen kural ve kanunların zaman içerisinde gemi söküm sektöründe bu sistemi benimsettiğini ve çevreye herhangi bir zarar verilmediğini açıkladı.
Diğer yandan ise Alang Gemi Söküm Sahası’nda yürütülen "karaya oturtma tekniğinin" iklim ve deniz biyoçeşitliliği için riskli ve tehlikeli olduğu yönündeydi.
Alang'da son 40 yıldır yürütülen gemi söküm aktivitesinin bölgenin iklimini kirlettiği iddia ediliyordu.
Gemi söküm tesislerinin gemi söküm operasyonlarını güvenli, çevreye zararsız olarak devam ettireceği ve bunun Denizcilik Bakanlığı tarafından denetleneceği bildirildi.
NGT’nin bu kararının ardından Alang’ın gelişiminin hızlanacağı, daha çok gemi geleceği ve tüm tesislerin kullanılabilir hale geleceği vurgulanıyor.
NGT'de alınan gemi geri dönüşüm kararı ile yeni geliştirmelerin önü açıldı. Böylelikle Alang’da 15 yeni tesisin açılacak. Şu anda Alang'da yılda ortalama 350 ila 400 gemi karaya oturtularak havuzlanıyor.
Yeni modifikasyonlar ve genişletmeler ile Alang'a yeni tesisler eklenmesinin ardından yılda 600 geminin söküm için gelmesini sağlayacağı belirtiliyor.
Bu durumun hem hükümetin vergi gelirini artıracağı hem de Bhavnagar bölgesindeki ilgili işletmeleri olumlu bir etkileyeceği söylendi.
DENİZ HABER AJANSI