Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı (DRDO), 1 Temmuz 2023 tarihinde saat 18:50’de Dr. Abdul Kalam Adası’ndan K-15 denizaltından fırlatılabilen kısa menzilli nükleer kapasiteli balistik füzeyi başarıyla test etti. “Sagrika” olarak da bilinen füze, 700 kilometreden fazla menzile sahiptir. Bu kapsamda füze, Hindistan’ın SSBN Filosunda hizmet vermektedir.
Pragativadi tarafından yapılan habere göre Hindistan, denizaltından fırlatılan nükleer kapasiteli füzesini 8 ay içinde iki kez test etti. 14 Ekim 2022’de INS Arihant, denizaltından fırlatılan balistik füzesini başarılı bir şekilde test etmişti.
K-15, platformdan ateşlenmek ve su yüzeyine çıkmak için bir booster kullanan ve iki aşamalı olan denizaltından fırlatılan bir balistik füzedir. Füze sabit bir irtifaya ulaştıktan sonra roket motorunu ateşlemektedir. Maksimum 7.5 Mach hıza ulaşabilen füze, mid-course için GPS/NavIC, terminal safha için ise Ataletsel navigasyon sistemine sahip arazi kontur eşleştirmesini kullanmaktadır. DRDO’ya göre füze, önceki denemelerde tek haneli çarpma doğruluğu göstermiştir.
Hindistan’dan seyir füzesi testi
Hindistan’ın yerel medyalarına göre 21 Şubat’ta Hindistan’ın doğusunda bulunan Odisha eyaleti kıyılarında Yerli Teknolojik Seyir Füzesi (ITCM) denemesi yapılmıştı. Ekim 2022’de yapılan 3. denemenin başarısız olmasından sonra yapılan 4. deneme atışı başarıyla gerçekleştirilmişti. Yerli Teknoloji Seyir Füzesi (ITCM) Nirbhay füzesine dayalıdır ancak bazı sistem farklılıkları içermektedir.
İlk deneme Hindistan Savunma Araştırma ve Gelişme Örgütü tarafından 2020 yılında gerçekleştirilmişti. İlk deneme atışında füzenin gitmesi beklenen yönden ayrılarak farklı bir yöne gitmesi sonucunda kontrol odası füzeyi havada imha etmişti. İkinci deneme atışında tekrar gitmesi gereken yönden sapan füze motoru düzgün çalıştığı için kısmen başarılı olmuştu. Üçüncü denemede ise füzenin motoru havada iken arızalanmış ve test başarısızlıkla sonuçlanmıştı. (Defenceturk)
DENİZ HABER AJANSI