• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 14 °C

Hitler'in batık denizaltısı, balık ağlarından temizlendi

Hitler'in batık denizaltısı, balık ağlarından temizlendi
İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan U-20'nin üzerini kaplayan balık ağları temizlendi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Karadeniz'de Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan Alman denizaltılarından U-19, U-20 ve U-23, Türkiye karasularında yatıyor. Hitler'in kayıp denizaltılarından U-20 Temmuz 1994'de, Sakarya'nın Karasu ilçesi açıklarında yapılan bir tatbikat sırasında keşfedildi. Kıyıdan yaklaşık 2 kilometre açıkta bulunan batığın kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre. Dalışa uygun derinlikte bulunan denizaltının dalış turizmine kazandırılması için çalışmalar yürütülürken diğer batıklar U-19 ve U-23 ise Karadenizin derinliklerinde hala bulunmayı bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dalış turizmine kazandırılması amaçlanan U-20’nin üzerinde birikerek denizaltının gövdesinin as¸ınmasına ve parçalanmasına yol açan ağları temizledi. Bu kapsamda batık denizaltının üzerini kaplayan balıkçı ağları, dalgıçlar tarafından temizlendi. Batığın bulunduğu bölgedeki çöpler de temizlendi.

Denizaltının üzerinden çıkartılan ağlar, denizaltının temizlenmeden önceki durumu ve temizlik sonrası çekilen fotoğrafları halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla sergilenecek.

ALMAN DENİZALTILARIN GEÇMİŞİ

2. Dünya Savaşı sırasında Alman donanması, Barbarossa Harekâtı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz'de abluka altına almayı amaçlıyordu. Savaşta Türkiye'nin tarafsız olması ve boğazların Montrö Antlaşması gereğince Türkiye'nin kontrolü altında olması, denizaltıların boğazlar yoluyla Karadeniz'e geçememesi anlamına geliyordu. Almanya, ilk önce Türkiye'ye sattığı Atılay, Saldıray ve henüz inşası bitmemiş Yıldıray denizaltılarını satın almak için teklifte bulundu. Ancak Türkiye hükûmeti bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Almanya, Kuzey Denizi'nde konuşlanan denizaltıları Karadeniz'e geçirmenin yollarını arıyordu. Bu amaçla U-9, U-18, U-19, U-20, U-23 ve U-24 isimli 6 denizaltı seçildi. Karadeniz'e ulaştırılmak istenen denizaltılar, Almanya'nın liman şehri Kiel'de parçalara ayrılarak, Kaiser-Wilhelm kanalı yoluyla Elbe Nehri'ne indirildi. Buradan Dresden'e getirilen, kamyonlara parçalar halinde yüklenen denizaltılar, otoyol kullanılarak Ingolstadt'a, daha sonra da Tuna Nehri vasıtasıyla Romanya'nın Köstence Limanı'na getirildi.

Köstence limanında üslenen 6 denizaltı Karadeniz'de operasyonlara başladı. İki yıl boyunca Sovyet donanmasına karşı 56 operasyon gerçekleştirdi. Romanya, 25 Ağustos 1944'te taraf değiştirince, Köstence Limanı'ndaki Alman üssünde bulunan 6 denizaltıdan U-9, U-18 ve U-24 Romenler ve Ruslar tarafından batırıldı. Kalan 3 gemiyi Alman hükûmeti Türkiye'ye satmayı teklif etti. Ancak Türkiye bu teklifi de reddetti. Denizaltıların Sovyetler'in eline geçmeden Karadeniz'den çıkışlarının mümkün olmaması üzerine U19, U20 ve U23'ün kaptanlarına denizaltıları Türk kıyılarında batırma emri verildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim