İzmir Büyükşehir Belediyesi, Homa Dalyanı’nın çevresini setlerle güçlendirerek Kuş Cenneti’nin koruma altına aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz ve rüzgarın etkisiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Homa Dalyanı’nın çevresini setlerle güçlendirerek Kuş Cenneti’nin korunması adına çok önemli bir adım attı. Çalışmaların sonunda ortaya çıkan fotoğraflar, Dalyan’ın görkemini ve yapılan işin önemini net biçimde gözler önüne serdi.
İzmir Kuş Cenneti’ninin önemli değerlerinden biri olan Homa Dalyanı, yok olmaktan kurtularak yeniden can buldu. Çekilen hava görüntüleri, kuşların en önemli beslenme ve üreme alanlarından olan Homa Dalyanı’nın büyüklüğünü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmanın önemini net olarak gözler önüne serdi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, rüzgar ve deniz aşındırması nedeniyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı. Yaklaşık 5 ay süren çalışmalar tamamlanırken, bölgeye 3150 kamyon dolgu malzemesi döküldü ve deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan set güçlendirdi. Kıyıdan yaklaşık 4.5 kilometre içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, proje maliyetini yaklaşık 10 milyon TL olarak açıkladı.
Önce ceza, sonra teşekkür
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun rüzgarın etkisiyle dalyana karışarak dalyanı yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme bazı gruplarca kamuoyuna “moloz” şeklinde yansıtıldı. İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na yapılan itiraz sonunda da, Büyükşehir Belediyesi koruma amaçlı bu malzemeyi yine “yüksek maliyetli bir çalışmayla” kaldırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti. Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti.
Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatarak Dalyan’ın bugünkü sağlıklı görüntüsüne kavuşmasını sağladı.