Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), BM Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 2050 yılı için belirlenen iddialı CO2 emisyonu azaltım hedeflerinin ancak sıfır karbonlu yakıt ve sevk sistemlerinin küresel olarak kullanıma sunulmasıyla başarılabileceğini ileri sürdü.
ICS Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennett, OECD Uluslararası Taşımacılık Forumu tarafından her yıl Leipzig’de düzenlenen Ulaştırma Bakanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada; “IMO hedefleri, 1.5 derece iklim değişikliği hedefiyle tutarlı olmanın yanı sıra, şu ana kadar havacılık için kabul edilen hedeflerden ya da hükümetlerin Paris Anlaşması gereğince küresel ekonominin geri kalanıyla ilgili olarak verdiği taahhütlerden çok daha iddialı. Yine de denizcilik endüstrisi, IMO anlaşmasını geniş ölçüde memnuniyetle karşılıyor çünkü anlaşma denizcilik sektörünün en kısa sürede tamamen karbondan arındırılması meselesiyle başa çıkmamız gerektiği sinyalini veriyor.” dedi.
Bennett, 2050 yılı için belirlenen IMO hedefleri ile ilgili olarak, “Bu hedefler yalnızca gerçek sıfır karbonlu yakıtlarının geliştirilmesi ve küresel olarak kullanılmasıyla elde edilebilir. Açık olmak gerekirse, sıfır karbonlu yakıtlar; amonyak veya metanol kullanan hidrojen yakıt hücreleri gibi radikal ve henüz ispatlanmamış teknolojiler veya yenilenebilir enerji kullanan aküler anlamına geliyor. LNG yada biyoyakıtlar sözkonusu geçişte önemli bir rol oynayacak olsa da bunları IMO’nun 2050 yılı için belirlediği iddialı hedefleri gerçekleştiremeyecek geçici çözümler olarak görüyoruz. Yeni sıfır karbonlu teknolojilerin er yada geç gerçekleştireceğinden emin olsak dahi söz konusu teknolojiler denizcilik uygulamaları için henüz tam olarak hazır değil, offshore taşımacılığı için ise kesinlikle hazır değil. Söz konusu yeni teknolojilerin geliştirilmesi ise endüstrinin teknik bilgi havuzunu oluşturan gemi inşacılar, makine üreticileri ve klas kuruluşları olmak üzere tüm paydaşlar arasında işbirliği sağlanmalı.’' şeklinde konuştu.
DENİZ HABER AJANSI