SSB iştiraklerinden Teknopark İstanbul, savunma sanayiinin önde gelen firmaları Aselsan, Tusaş, Roketsan, Havelsan, TEI, BMC ve Saha İstanbul Kümelenmesiyle Stratejik Çözüm Ortakları İşbirliği Protokolü imzaladı.
Hayata geçirilen bu işbirliği kapsamında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi içerisinde Stratejik Çözüm Ortakları ile iş ortaklığı modeli oluşturulacak. Stratejik Çözüm Ortakları ile kurumsal iş birliği, açık inovasyon ve girişimcilik faaliyetleri ve girişimcilere yönelik destek programları düzenlenecek.
İmza törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada Türk Savunma Sanayii olarak, SSB koordinasyonunda ana yüklenicilerinden alt yüklenicilere, KOBİ’lerden araştırma kuruluşlarına ve üniversitelere kadar geniş bir ekosistemde çalıştıklarını hatırlattı.
Türk savunma sanayiinin geliştirdiği özgün ürünleri ve ihracatıyla ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Demir, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yılda savunma sanayiinde çok önemli atılımlar gerçekleştirildi. 20 yıl önce sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 750’yi geçti.
Bu projelerin yaklaşık yarısını son 5 yılda başlattık. 5,5 Milyar Dolar proje bütçesinden 60 Milyar Dolarlık hacme ulaştık. Bütün bunlar büyük savunma sanayii ailemizin ortak başarısıdır” şeklinde konuştu.
Bu başarıdaki püf noktasının koordinasyon, uyum ve işbirliği olduğunu ifade eden Demir, şunları söyledi:
“Başkanlığımızın iştiraklerinden Teknopark İstanbul’un, sektörümüzün önde gelen firmaları ve SAHA İstanbul ile stratejik olarak gördüğümüz bu işbirliğini kurması da bu anlamda çok önemlidir. Savunma sanayiimize ileride stratejik katkılar sağlayacak özellikle başlangıç seviyesindeki girişimcilerimizin ilk aşamada ihtiyaç duydukları destekler bu işbirliği neticesinde inanıyorum ki sağlanacaktır. Girişimcilerimize hayırlı olsun diyor, Teknopark İstanbul’a, firmalarımıza ve Saha İstanbul’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”
MULTİSTATİK SONAR SUİTİ GELİŞTİRİLMESİ İLİŞKİN PROTOKOL
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN ve ARMELSAN arasında Multistatik Sonar Suiti Geliştirilmesi İlişkin Protokol imzalandı. 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF kapsamında düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN ve ARMELSAN yetkililer katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayii olarak ülke savunmasının her sathında olduğu gibi mavi vatan savunması için de yeni geliştirdiğimiz platform ve sistemlerle güvenlik güçlerimizin sahada en büyük destekçisi olmaya gayret ediyoruz.” dedi.
İmzalanan protokolle aynı gemi üzerindeki veya diğer su üstü gemilerimizdeki frekans bandı uyumlu sonar sistemlerinin bir arada çalışması sağlanarak çok geniş alandaki sualtı tehditlerinin tespiti mümkün olacak.
Yeni geliştirilecek orta frekanslı karinaya monteli sonar sisteminde, Barbaros Sınıfı Yarı Ömür Modernizasyonu kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen ve Fabrika Kabul Testleri tamamlanan FERSAH sisteminden elde edilen bilgi birikim ve alt yapılar, azami seviyede kullanılacak. ASELSAN ana yükleniciliğinde yürütülecek projede, ARMELSAN ana alt yüklenici olarak görev alacak.
SİBER GÜVENLİK HIZLANDIRMA VE KULUÇKA PROGRAMI
SSB koordinasyonunda başlatılan Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programıyla bu alandaki girişimcilere Teknopark İstanbul’da altyapı desteği verilecek ve girişimcilik programlarından yararlandırılacak.
İmza törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Teknopark İstanbul ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi yetkilileri katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada “Siber Vatan”ın kamuoyunda son dönemde oldukça sık dile getirilen bir kavram olduğunu, dünyada devlet kurumlarının ve büyük şirketlerin son yıllarda uğradıkları siber saldırılardan sonra, bu kavramın çok daha fazla öne çıktığını söyledi.
“Bizler uzun zamandır hava, kara, deniz ve uzayla birlikte siber güvenliği de savunma sanayiimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Son dönemde bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırdık. Ve hamdolsun meyvelerini toplamaya başladık” diyen Demir; kamu ve özel, askeri ve sivil siber güvenlik alanındaki bütün ihtiyaçların yerli ve milli çözümlerle karşılanması için SSB koordinasyonunda Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesini kurduklarını hatırlattı.
Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kümelenmeye üye 170 firma bu alanda yerli-milli çözümler üretiyor. Ayrıca mesleki liselerde öğrenci ve öğretmenlere siber güvenlik eğitimleri veriyoruz. Çeşitli yarışma ve programlarla kabiliyetli öğrencilere ve başlangıç seviyesindeki firmalara destek sağlıyoruz. Şimdi de Başkanlığımız iştiraklerinden Teknopark İstanbul’da Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programını başlatıyoruz.
Bu kapsamda siber güvenlik girişimcileri, buranın fiziksel altyapısı ve girişimcilik programlarından yararlanacak. Bizim bu alanda yaptığımız yarışmalarda dereceye girenlere Kuluçka Merkezinde yer vereceğiz, ürünleştirme süreçlerinde onların yanında olacağız. Onlar da çalışmalarını bu şekilde daha ileriye taşıma imkanı bulacak. Programın yürütülmesi Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi koordinasyonunda olacak.”
DENİZ HABER AJANSI