İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) Sirkeci ve Harem iskelelerindeki mevcut ticari yapılarla Beşiktaş ve Adalar'daki iskelelerinin ek işletme binalarının planlara işlenmesi onaylandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aralık ayı toplantısında, İDO iskelelerindeki yapıların planlara işlenmesine ilişkin komisyon raporları oylandı.
Oylama sırasında AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. CHP Grubu, İDO'nun özelleştirilmesinin sonuçlarının olumsuz olduğunu savunarak, raporlara ret oyu vereceğini açıkladı. AK Parti Grubu da kararın, yasal değişiklik nedeniyle kıyı işletmelerinin uygulama imar planına işlenmesinden ibaret olduğunu aktardı. AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfi Arı, İDO'nun özelleştirilmesinin vatandaşları mağdur etmediğini söyledi. Raporların belediye tarafından özelleştirme şartlarında verilen hakların kullanılabilmesi için planlara işlenmesiyle ilgili olduğunu belirten Arı, "Neyin tartışıldığını anlamadım. İDO, başarılı bir şekilde özelleştirildi. Halkımızı ilgilendiren şehir hatları ayrılarak, o şekilde özelleştirildi. Burada halkımızın mağduriyeti söz konusu değildir" dedi.
CHP'li üyes Yunus Can, İDO, Büyükşehir Belediyesine ait olduğu dönemde birçok işe göz yumulduğunu ileri sürerek, iskeleler devredilmeden önce işletmelerin hiçbirinin planlara işlenmediğini kaydetti.
Şu anda ise kanuni gereklilik olduğunu anlatan Can, "Şehir hattı işletmelerindeyken iskelelerde 2 veya 3 büfe vardı. Su, çay satışı yapıyor ve yolcunun ihtiyacını karşılıyordu. Şimdi İDO'da işletme alanı 200 metrekareye kadar genişliyor. İskeleler yolcuya dönük hizmetlerini yapmaya devam ederler etmiyorsa Hazine'ye devredilir. Örneğin, Beşiktaş İskelesi hiç çalışmayan iskeleye bugün Kıyı Tesislerine İşletme İzni almak adı altında planlara işleniyor. Bunlar doğru değildir, yanlıştır."
Konuşmaların ardından oylamaya sunulan İDO'nun Sirkeci ve Harem iskelelerindeki mevcut ticari yapılarla Beşiktaş ve Adalar'daki iskelelerinin ek işletme binalarının planlara işlenmesine ilişkin raporlar, oy çokluğuyla kabul edildi. Dini tesis alanı öte yandan Meclis'te oylamaya sunulan Bakırköy ile ilgili bir raporda, "Dini tesis alanına cami, cemevi, kilise, havra ve şapel yer alabilir" ibaresinin planlara işlenmesi talebi, "Mevzuata aykırı 6 ay içinde bu konuda düzenleme yapılacak" diyen AK Partillerce reddedildi.
CHP'liler bu eklemenin mevzuat değişikliğini hızlandıracağını iddia ederek, raporun geçmesini istedi. Oylama sırasında tartışmalar yaşandı.
DENİZ HABER AJANSI