Uluslararası Enerji Ajansı, enerji üreticilerinin rekor seviyelere ulaşan doğal gaz fiyatları karşısında petrol kullanımına yönelmelerinin petrole olan talebi artırdığını bildirdi.
Global petrol talebinin, doğal gazdan geçişlerin etkisi ile 500 bin varil/gün artabileceğini belirten IEA, yaşanan bu gelişme çerçevesinde 2021 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini 170 bin varil/gün artırarak 5,5 milyon varil/güne çıkardı.
IEA, 2022 yılı için için petrol talebinde büyüme tahminini de 210 bin varil/gün yükselterek 3,3 milyon varil/güne çıkarırken, global talebin 2022'de pandemi öncesi seviyeleri aşacağını vurguladı.
EYLÜL’DE ÜRETİM ARTTI
Petrol üretiminin ise 2021'in geri kalanında 2,7 milyon varil/gün artacağını tahmin eden IEA, üretim artırımının 1,5 milyon varil/günlük bölümünün OPEC+'dan geleceğini öngördü. Eylül ayında Suudi Arabistan, Irak ve Rusya'nın üretim artırımları ile ön çıktıklarını ifade eden IEA, OPEC+'nın toplam üretiminin Eylül'de 500 bin varil/gün arttığına işaret etti.
SUUDİ ARABİSTAN ÜRETİMİ ARTTIRMAYI REDDETTİ
Öte yandan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, OPEC+'nın üretimi daha hızlı arttırması yönünde gelen çağrıları reddetti. Moskova'da düzenlenen enerji forumunda konuşan Salman, OPEC+'ın doğal gaz ve kömür piyasalarında görülen vahşi fiyat dalgalanmalarının petrol piyasasında olmaması için yeterince şey yaptıklarını ifade etti.
Doğal gaz fiyatlarının yüzde 500, kömür fiyatlarının yüzde 300 ve doğal gaz likitlerinin (NGL) fiyatlarının yüzde 200 arttığı ortamda petrol fiyatında artışın yüzde 29'da tutulduğunu belirten Prens Abdulaziz bin Salman, "Gaz piyasası, kömür piyasası ve diğer enerji kaynaklarının bir regülatöre ihtiyaçları var" diye konuştu.
DENİZ HABER AJANSI