İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada, son yıllarda küresel ısınmaya bağlı meydana gelen iklim değişikliğinin her alanda önemli değişiklikler yaşanmasına neden olduğunu söyledi.
Yıllardır bu konuda açıklamalar yapıp uyarılarda bulunduklarını dile getiren Şen, iklim değişikliğinin gözle görülür sonuçlarının son birkaç yıldır görülmeye başlandığını ve bu uyarıların ne manaya geldiğinin yeni yeni, yaşayarak anlaşılmaya başlandığını ifade etti.
Prof. Dr. Şen, söz konusu iklim değişikliğinin deniz suyu sıcaklığında da yaşandığını anlatarak, "Karadeniz ve Marmara'da deniz suyu sıcaklıkları çok yüksek. Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık yaşanıyor. Kasıma giriyoruz ancak hala yazı yaşıyoruz. Sonbahara daha yeni yeni giriyoruz. Eskiden böyle değildi. İklim değişikliği sadece ayların sıcaklığını artırmadı. Deniz sularının sıcaklığı da arttı. Mesela deniz suyu sıcaklığı Karadeniz'de 17, Marmara'da 18 derece. Bunlar çok yüksek rakamlar. Bu rakamın 10 derecelerde olması lazım." diye konuştu.
"Su sıcak, balık yok"
Bunun denizlerdeki balık durumunu etkilediğini aktaran Şen, şöyle devam etti:
"Bu durum (deniz suyunun sıcak olması) balıklar için hiç iyi değil ve bundan çok etkilendiler. Deniz suyu sıcaklığı balıkların büyümesi için hayati önemde. Balıkların büyümesi için deniz suyu sıcaklığının uygun olması lazım. Ancak şu an sıcaklık çok yüksek olduğu için balıklar büyüyemiyor. Sadece sorun bu değil. Deniz suyundaki yüksek sıcaklık ayrıca denizlerdeki balık sayısını da azaltıyor. Şu anda denizlerde yaşanan sorun bu. Karadeniz ve Marmara'da neredeyse palamut ve lüfer hiç yok. Oysa şu an bu iki balığın en çok olduğu dönem. Boğazlarda biraz var ancak o da daha fazla olmalıydı bu dönemde. Çıkanlar da ufak. Sıcak nedeniyle balıklar daha kuzeye kaçıyor."
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, söz konusu durumun tüm balıkları etkilediğinin altını çizerek, "Sadece palamut ve lüfer değil, hamsi ve istavrit de çok etkilendi bundan. Denizler adeta bomboş. Balıkçılar denize açılıyor ancak boş geri geliyorlar. Geçenlerde Şile'ye gittim. Denize bir kayık açılmış. Geldi, ufak ufak, az sayıda palamut yakalamış. Tüm balıkçılar aynı şeyi söylüyor." şeklinde konuştu.
DENİZ HABER AJANSI