• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

İktidar kurbanı Gedik Ahmet Paşa

İktidar kurbanı Gedik Ahmet Paşa
Fatih Sultan Mehmet Döneminin değerli devlet adamı ve komutanı.1474 yılında veziriazam oldu. Bir yıl sonra Karadeniz’e kaptan-ı derya olarak açılan Gedik Ahmet Paşa Kırım’ın Osmanlı tabiiyetine girmesini sağladı.

Gedik Ahmet Paşa taht mücadelesinde II.Bayezid’in yanında yer aldı. Fakat Bayezid onun yeniçeri ocağı üzerindeki gücünden çekindi ve kendisine olan sadakatinden şüphe duydu. Şehzade Cem’in paşa’nın müsamahası ile kaçtığı şeklinde ki telkinler endişesini iyice artırdı.

Fatih Sultan Mehmet Döneminin değerli devlet adamı ve komutanlarından Gedik Ahmet Paşa II.Bayezit ve Cem Sultan arasında ki iktidar mücadelesine kurban gitmişti.

Kırım ve Otranto Fatihi

Gedik Ahmet Paşa devşirme kökenli bir devlet adamıydı. Milliyeti hakkında değişik görüşler olmakla birlikte Arnavut olma ihtimali daha yüksektir. Askeri yeteneği, cesareti, İnatçı ve başına buyruk kişiliği ile tanınmıştır. Hatta öyle ki Fatih Sultan Mehmet’in kendisini Arnavutluk üzerine (İşkodra) sefere görevlendirmesini kabul etmemiş ve istifa etmiştir. Bu itaatsizlik veziriazamlıktan alınma ve bir süre hapsedilme şeklinde Fatih tarafından geçiştirilmiştir.

Gedik Ahmet Paşa’yı Fatih döneminin 1461 tarihinden sonraki hemen bütün seferlerinde ön planda ve önemli görevler icra ederken görmekteyiz. Mahmut Paşa’nın yerine 1474 yılında veziriazam oldu. Bir yıl sonra ise büyük bir donanma ile Karadeniz’e kaptan-ı derya olarak açılan Gedik Ahmet Paşa Kırım’ın Osmanlı tabiiyetine girmesini sağladı. Onu Fatih Sultan Mehmet döneminde ki son önemli görevi ise İtalya yarımadasının güney ucunda ki Otranto’yu fethetmesidir. (1480) Bu fethin amacı Doğu Roma’yı tarihten silen Fatih Sultan Mehmet’in Otranto’yu üs haline getirip İtalya’yı almak Batı Roma’nın merkezini de topraklarına katmaktı. Fakat Fatih Sultan Mehmet’in vefatı üzerine çıkan Cem ve Bayezid’in taht kavgası Otranto’nun kaybına neden oldu.

Gedik Ahmet Paşa taht mücadelesinde II.Bayezid’in yanında yer aldı. Fakat Bayezid onun yeniçeri ocağı üzerindeki gücünden çekindi ve kendisine olan sadakatinden şüphe duydu. Şehzade Cem’in paşa’nın müsamahası ile kaçtığı şeklinde ki telkinler endişesini iyice artırdı. Hatta bu yüzden kısa süreli hapse atıldı. Padişah en çok güvendiği Hamza Beyzade Mustafa Paşa bu şüpheleri sürekli tetikliyordu. Bu duruma daha fazla seyirci kalmayan Gedik Ahmet Paşa ve kayınpederi İshak Paşa Mustafa Paşa’nın idamını sağladılar.

Gedik Ahmet Paşa’ya siyah Kaftan Giydirildi

II.Bayezid durumu kontrol altına alıncaya kadar herhangi bir girişimde bulunmadı. Şehzade Cem ve Karamanoğlu meselesi sükut bulunca Eirne’de üst düzey devlet adamlarının katıldığı bir eğlence tertip edildi. Bu eğlence esnasında Gedik Ahmet Paşa ölümün sembolü olan siyah kaftan giydirilmiş ve hainlik ile suçlanarak idam edilmiştir. (18 Aralık 1481)Kayınpederi İshak Paşa ise emekli edildi.

Yeniçeriler tepki gösterip isyan çıkardılarsa da bu isyan bastırıldı. Gedik Ahmet Paşa’nın gücünü göstermesi açısından Cem Sultan’ın oğlu Oğuzhan’a onun himayesinde olmasından dolayı dokunulamamıştı. Gedik Ahmet Paşa ile birlikte Oğuzhan’ın da hayatı son buldu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim