• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 6 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK DTO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Demokrasi ve Özgürlük Adası (Yassıada) Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, IMO’nun 2050 yılına verdiği karbon nötr ile ilgili yaptırımlara başladığını belirterek “Tedbir alma konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da katılım sağladı.

Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, sektörün son durumu hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

"KÜRESEL ENFLASYON YÜKSELİYOR"

Tamer Kıran, “Pandemi tedbirleriyle birlikte; toplantımızı Demokrasi ve Özgürlük Adası (Yassıada) Kongre Merkezi’nde gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu adanın tarihteki önemini biliyoruz. Yaşanan menfi şeylere rağmen; yoğun çalışmalar sonucunda bu ada, yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlayacak hâle geldi. Burada emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. 2 yıldır dünyayı etkileyen Covit-19, piyasada çalkalanmalara neden oldu. Küresel enflasyon yükseliyor. Böylesi bir ortamda bugünü yönetebilmek her zamankinden daha önemli. Önümüzdeki süreçte, en önemli konulardan biri iklim değişikliği. İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen toplantıda önemli kararlar alındı. İklim değişikliğiyle ilgili yapılan çalışmalardan etkilenecek en belirgin sektör; şüphesiz ki denizcilik sektörüdür” dedi.

“IMO, KARBON NÖTR İLE İLGİLİ YAPTIRIMLARA BAŞLADI”

Kıran, “IMO, 2050 yılına verdiği karbon nötr ile ilgili yaptırımlara başladı. Avrupa Birliği’nde emisyon ticaret zinciri kurulursa, bu durum ülkemizde de gündeme gelir. Bunun sonucunda; şu anki gemiler kullanılamaz hâle gelecek. Şunu biliyoruz ki; sıfır emisyon ile çalışacak gemiler henüz yapılamadı. Bu zor süreç; sadece denizcilik sektörlerinin çabası ile yürümez. Tüm sektörlerin bu işe el atması gerekiyor. Tedbir alma konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Ticaretinin yarısına yakınını Avrupa’ya yapan ülkemizin; yeşil ekonomiye dönüşündeki durum hayati önem taşımaktadır. Diğer taraftan; yeşil dönüşüm konusunda çalışmaları yakından takip ediyor ve sektör paydaşlarını bilgilendirmeye çalışıyoruz. Denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp büyük ekonomik maliyetlerle karşılanmamak için, sektörümüzün her alanda desteklenmesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTILARI, ÇOK ÖNEMLİ İSTİŞARE ORTAMLARI SUNUYOR”

Kıran, “Müşterek Meslek Komiteleri toplantılarına büyük hassasiyet gösteriyoruz. Onlardan güç aldık ve almaya devam edeceğiz. Gündeme getirdiği bütün fikirler; bizler için çok önemli. Aldığımız fikirleri, gerekli makamlara iletiyoruz. Hepimizin bildiği gibi, bu toplantıları yılda iki kez yapmak durumundayız. Müşterek Meslek Komiteleri toplantıları; sektörümüzün önünü açmak adına çok önemli istişare ortamları sunuyor. Sorunların çözümü noktasında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile fevkalade bir iş birliği yaptığımızı bilmenizi istiyorum. Toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyorum. Sektörümüz ile ilgili isteklerinizin olumlu sonuçlanmasını istiyorum” dedi.

“ULUSAL DENİZ EMNİYETİ MERKEZİ'Nİ KURMAK İSTİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Meslek Komite Başkanlarının sektörel sorunlarına cevap verdi:

“Sorunların çözümleriyle ilgili elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda, Meslek Komite Başkanları olarak; çekinmeden bizlere her şeyi iletebilirsiniz. Demir yeri sahası sorunuyla ilgili çalışmalar başlatacağız. LNG gemiler ile ilgili yapılan çalışmalara destek vermek istiyoruz. Çekek yerlerinin kapatılması sorunuyla ilgili bir mevzuatımız var. Bu da çözülmeyecek bir konu değil. ÖTV’li yakıt sorununu gündemimize alacağız. Şunu anlamanızı rica ediyorum. Bazen; sorunların çözümünde destek yetersizliği olabiliyor. Bu konuda bizleri maruz görmenizi istiyoruz. Simülatörlerin ortak kullanımı konusunda, şu anlık yenilerinin açılmasını istemiyoruz. Bu durum, denizcilik sektörüne bir yatırım. Güzel olan şeyleri prensip olarak destekleyerek hayata kazandırmak istiyoruz. Gemi adamları yetiştirme konusunda önümüze getirilen bütün projeleri destekliyoruz. Gemi istatistiklerine acentaların dikkat etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yük dengesizlikleri bu durumun tam olarak denetlenmediğini gösteriyor. Bu konulardaki denetimler sonucunda cezai işlemler gerçekleşiyor. Ulusal Deniz Emniyeti Merkezi'ni kurarak denizcilik eğitimi konusunda bir adım atmak istiyoruz. Tekrardan iletmek istiyorum; bizlere bir şey danışmaktan çekinmeyin. Dünya denizcilikte farklı bir noktaya gidiyor. Bizler de bunun arkasında gitmeliyiz.”

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise, meclis üyelerinin bildirdiği sorunların kendi alanını kapsayan konu başlıklarına cevap verdi.

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan da, CE sertifikası ile ilgili yaşanan sıkıntılar, balıkçı barınakları sorunu, tekne çekek yerlerinin kapatılması ile ilgili sıkıntılar ve Boğazlar'da kullanılan 7 mil sürat sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

dto-11.jpgdto-12.jpg

dto-2-008.jpg

dto-1-008.jpgdto-4-006.jpgdto-5-005.jpgdto-6-003.jpgdto-7.jpgdto-8.jpgdto-3-008.jpgdto-9.jpgdto-10.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim