İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yangın’ın 2016 Haziran ayına ilişkin nizam ve hesaplarını meclis üyelerine sunmasıyla başlandı. Sonrasında kürsüye çıkan DTO Meclis üyelerinden Koray Deniz ise, Temmuz ayı faaliyet raporlarını meclis üyeleriyle paylaştı.
Kürsüde söz alan UBM EMEA (İstanbul) Grup Fuar Direktörü Orhan Çağlayan, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) desteğiyle bu yıl 14. Kez gerçekleşecek olan, EXPOMARITT İstanbul Denizcilik Endüstrisi Teknoloji ve Ticaret Fuarı hakkında bilgiler verdi. Fuarın 21-24 Mart 2017’de Pendik Green Park Convention Center’da gerçekleştirileceğini söyleyen Çağlayan, 11 bin metrekarelik fuar alanına 40’dan fazla ülkeden, 600’den fazla markayı temsilen 200’ün üzerinde katılımcı beklediklerini belirterek sözü DTO Meclis Üyelerinden Mete Özalp’e bıraktı.
Mete Özalp 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşadığı birkaç şeyi dile getirmek istediğini söylerek: ‘‘Temmuz ayının sonunda Almanya’daydım. Birkaç iş toplantısına katıldım. Şu anda Norveç bankaları Türk bankalarıyla ilişkiyi kesmiş durumda. Türkiye’de gemi inşa etmek isteyenlere Norveçliler kredi vermiyor. Bunun sebebi Türkiye’deki OHAL’in devam etmesiymiş. Sabit, güvenli bir Türkiye görmemeleri etkiliymiş. Bu, gemi inşa sektörü için kötü bir sinyaldir.’’ şeklinde konuştu.
YUSUF ÖZTÜRK: DEMOKRASİDE GALİP GELDİK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ise Türkiye’nin ne kadar doğru bir şekilde birliktelik kurabildiğini kanıtladığını belirterek, demokraside galip geldik dedi.
İzmir’in liman, acenta ve armatör kenti olduğunu söyleyen Öztürk, her geçen gün terminallerin kurulmadan önceki yıllara geri döndüğünü ve devletin limanları yönetmesinden vazgeçmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Öztürk; ekonomiye önem vermemiz gerektiğini vurgulayarak, İzmir için Kanal Projesi’nin öneminden bahsetti. Deniz turizmine değinen Öztürk, marinalardan 15 Temmuz nedeniyle baya çıkış olduğunu bildirdi. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili daha etkin önlem alınması gerektiğini söyleyerek kürsüyü SULİM Başkanı Abbas Kolçalar’a bıraktı.
ABBAS KOLÇALAR: İŞİN ORTASINDA BIRAKILMAMAMIZ GEREKİYOR
SULİM Başkanı Abbas Kolçalar konuşmasına 15 Temmuz’la ilgili konuşulanlara katıldığını belirterek başladı.
Kolçalar: ‘’1 Temmuz günü Kabotaj Bayramı’ydı. 3. Havalimanı inşaatında ikinci bir yabancı bayraklı tarama gemisi çalışıyordu. Devletin önem verdiği bir yatırım projesinde yabancı bayraklı bir geminin bulunması, buna göz yumulması ve bu geminin 15 Temmuz’dan sonra çekip gitmesi zoruma gidiyor. Bu bana Kıbrıs’a çıkartma yapmak istediğimizde dostlarımızın bize destek olmamasını hatırlatıyor. Eğer yabancı sektörle iş birliği yapacaksak işin ortasında bırakılmamamız gerekiyor.’’dedi.
GÜNDÜZ NALBANTOĞLU: EKONOMİMİZİN DÜZELECEĞİNE İNANMIYORUM
Kürsüde söz alan İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, ekonomimizin düzeleceğine inanmadığını, turizmde gerileme yaşadığımızı dile getirdi.
Nalbantoğlu: ‘’Özellikle bölgemizde gerek kara gerek deniz turizminde bugünkü doluluk oranları otellerde, deniz turizmi araçlarında %35 oranında. Kimisi masrafları kurtarıyor, kimisi kurtaramıyor. İşin kötü tarafı önümüzdeki sene durum daha iyi değil, çünkü turizmde önümüzdeki sene kontratları şimdiden yapılmış şekilde.’’ dedi.
BAŞARAN BAYRAK: BUGÜNLERİN GELECEĞİ AZ ÇOK BELLİYDİ
Türkiye Gemi ve Yat İhratçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak Abbas Kolçalar’ın konuşmasına değinerek; ‘’Ben Abbas Beyin söylediğini şöyle yorumluyorum bu kalkışma hareketini gözlemledik. Bugünlerin geleceği az çok belliydi, tedbir alınmaz mıydı? Bundan ders alınarak benzer kalkışımlar için neler yapılması gerekiyor? Bir FETÖ hareketini bertaraf ettik, benzer bir hareketin olmayacağının kim garantisini verebilir? İnşallah ilelebet bu ülkenin pahidar kalması için gerekli düzenlemeleri yaparız ve bu ülke muhasır medeniyetler ülkesi olarak yoluna devam eder.’’ şeklinde konuştu.
Haber: Buse ÜRGİR / Deniz Haber Ajansı