• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 1 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda TOBB Tahkim Kurulu'na dair bilgiler verilerek sunumlar yapıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Mehmet Ünsal, konuşmasına Deniz Ticaret Odası'na, kendisini misafir ettikleri için teşekkür ederek başladı. Ünsal, TOOB Tahkim Merkezi'nin eskiden bu kadar bilinen bir müessese olmadığını ve tahkimin bugün hukuk hayatında bir fenomen olarak kendisini kabul ettirmiş bir çözüm mekanizması olduğunu ifade etti.

METİN KALKAVAN: TAHKİM KURULU GÜVENİLİR BİR SİSTEM

TOBB Tahkim Kurulu'na dair sunumlardan sonra kürsüye çıkıp söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TOOB Tahkim Kurulu'nun çok güvenilir bir sistem olduğunu belirterek, "TOBB Tahkim Divanı’nın burada sunumunu yaptık. Gerçekte kurulmuş bir sistem var. 25 yılda sadece bir karar bozuldu, onun dışında hiçbir karar bozulmadı. Çok güvenilir çok eski bir sistem. Arbitrasyonu Türk armatörlerin tamamı biliyor. Arbitrasyon denildiği zaman Londra karşımıza çıkıyor. Arbitrasyon işi, rüşvetin de işin içine girmesiyle birlikte bozulmaya başladı. Kim güçlüyse kararlar oraya dönmeye başladı. Hedefimiz, İstanbul’u Avrasya olarak bir tahkim merkezi yapmak. İstanbul Avrasya Tahkim Merkezi, 1 Ocak’ta faaliyete geçti, başında da TOBB Tahkim’in üyesi olan Ziya hocamız var. Çok iyi bir ekiple çalışıyoruz. Yurt dışı bağlantılı sözleşmeleri gibi koyma şansı olmayabilir; ama denemekte fayda var" diye konuştu.

"TAHKİMİN ARTIK KURUMSAL OLARAK KULLANILMA İMKANI VAR"

Tahkimin, özellikle Türk kiracılarla yapılan sözleşmelerde armatörler tarafından kullanılabileceğini ifade eden Kalkavan, bu kurumun artık kurumsal olarak kullanılma imkanının olduğunu belirterek, "En azından Türk kiracılarla yapmış olduğumuz sözleşmelerde armatör olarak bunu rahatlıkla kullanabiliriz. Türk kiracılarla kullandığımız zaman gidip  para ödemeye gerek yok. Kendi içimizde yaptığımız sözleşmelerde çok basit bir kılavuzumuz var, bunu lütfen sözleşmelerinize koyun. Tarafların kendi hakemini atama şansı var. ‘Metin başkan buranın başkanı ona diyeyim benim istediğim başkanı atasın diye bir ihtimal yok’ Tahkimin bir diğer güzelliği de, hakemler karar verdikten sonra o kararın komiteye gelmesi. Akademisyen hocalarımız bu kararın doğruluğunu kendileri gözden geçiriyor. O komitenin filtresinden geçmeden divana gelmiyor. İşte burada adalet devreye giriyor. Tahkimin artık kurumsal kullanılma imkanı var, yolu var. Bizim tahkim divanı 3 ayda bir toplanır. Toplantımızda bir tanesi listemizi 3 senede bir yenileriz; ama o liste kriterlerini, kimler olabilir diye tartıştık. Akademisyenler ayrı bir bölüm avukatlarımız ayrı bölüm, sadece hukukçu olması gerekmiyor. Kendi konusunda uzmanları da listeye ekleyebiliyoruz. Bir makine mühendisi, bir kaptan, çok rahat listemize girer ve biz onu tarafsız olarak atayabiliyoruz. Uyuşmazlık her sözleşmede olabilir; ama çabuk çözüm istiyorsanız bugünden itibaren sözleşmelerinizi koyun. TOBB Tahkim Divanı Başkanlığı’na koymuyorsanız, İstanbul Avrasya’ya koyun; ama gerçekten bunun kullanılması sistemin avantajına" ifadelerini kullandı.

"TOBB, DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN KULLANABİLECEĞİ BİR TAHKİM MERKEZİ"

Hedeflerinin tahkime karşı oluşan güvensizlik algısını kırmak olduğunu belirten Metin Kalkavan, denizcilik sektörünün, TOBB Tahkim Kurulu'nu çok iyi kullanabileceğini ifade etti. Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Londra Arbitrasyon Merkezi durup dururken olmadı. Düşünün, 2 Türk firması İsviçre’de arbitrasyon çalışması yapıyor. Bütün amacımız tahkimimize güvenmiyoruz algısını kırmak. Hassas belli değerlerimiz var. Belli kriterleri var. Bunları sözleşmelerinize koymanız sizin büyük avantajınıza. Her zaman karşınıza sözleşmelerde farklı algılamalar çıkabilir, itirazlar çıkabilir. O açıdan yeni bir sunum yaptık, ilkini Gaziantep Sanayi Odası’nda yaptık. Odalar yoluyla meclislere gidip camiamıza tanıtma amacındayız. TOBB Tahkim Merkezi, Denizcilik sektörünün çok iyi kullanabileceği merkez. Özellikle her sözleşmeyi yabancı kiracıyla yapmıyorsunuz. TOBB Tahkim’i onlar da kabul ederler. TOOB Tahkim’i tavsiye ediyorum. Güvenilirliği karşısında manipüle etme şansınız hiç yok; çünkü taraflar kendi hakemini belirliyor. Son derece güvenilir, çok faydalı; ama maalesef çok az kullanılan bir kurum. Çok ucuza yapılan dünyada tahkim ürünleri var. Düşük rakamlar için. Dünyada bunlar da uygulanıyor. Devlet inşallah yapacak. Arbitrasyonu Türk tahkiminin kullanması büyük fayda o yüzden TOOB tahkimi sözleşmelerinizde lütfen kullanın. Tekrar hocama ve ekibi Yasin beye teşekkür ediyorum."

"2016, DÜNYANIN UNUTAMAYACAĞI BİR YIL OLACAK"

Turizm konusuna da değinen Kalkavan, 2016 yılının zor geçeceğini vurgulayarak, “Bu yıl, dünyanın hiçbir zaman unutmayacağı bir yıl olacak. Şu ana kadarki belki 2. Dünya savaşından sonraki en az turizmin yapılacağı yıl, bu yıl olacak. Bu sene farklı bir durum var ve turizmdeki bu düşüş dünyadaki büyümeyi ciddi bir şekilde olumsuz anlamda etkileyecek. Tüketimi, hava yollarını, ulaşımı, her şeyi etkileyecek. Allah’tan deniz kapılarımız var. O manada her tarafta problem, sorun var. Bu sene çok farklı olacak” diye konuştu.

Komite toplantılarına iyi hazırlanılması ve katılımın fazla olması gerektiğini de belirten Metin Kalkavan, “İşimiz hiç kolay değil. Birkaç kişiyle bir şey yapamazsınız. Hangi partiden olursa olsun denizciliğin parlamentoya daha fazla insan göndermesi lazım. Bu dönemde eksik. Biz Deniz Ticaret Odası’nı anlatıyoruz; ama karşıdaki duymuyorsa yapacak bir şey yok. Her toplantıya bizim gitme şansımız yok. komite toplantılarında konuşmuyor. Komite toplantılarına iyi hazırlanın ve mutlaka katılın. Komite toplantılarında yaptığım başkanlıkta 22 kişi konuşuyor. Her komiteden bir kişi gidip konuşmalı. Bu ayın 15’i ile 19’u arasında bir komite toplantısı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kalkavan son olarak, deniz ve deniz gücünün öneminin gittikçe arttığını belirtti.

ERKAN DERELİ: ÇALIŞTAYIMIZIN ANA TEMASI DENİZCİLİK ENDÜSTRİSİ OLACAK

Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun, 21 Aralık 2015 tarihinde ilgili makamlardan izin alarak Türkiye adını aldığını ve Türkiye Denizcilik Federasyonu olduğunu ifade etti. Dereli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda 6 binin üzerinde bireysel üye ve 5253 sayılı dernekler kanunu kurulduğu için de 10 dernek üye. Önümüzdeki günlerde bu sayının 20 civarına çıkması hedeflendi. İlkini geçen yıl 18 Mart’ta yaptığımız Birinci Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Denizcilik Çalıştayı’nı bu yıl yine 18 Mart’ta İkinci Ulusal Denizci Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı olarak gerçekleştireceğiz. Çalıştayımızın ana teması denizcilik endüstri, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye olacak. Tüm sivil toplum kuruluşlarının kendi kuruluşları bağlamında denizcilik endüstrine ve doğal olarak da ülke ekonomisine ne kadar katma değer yaratacaklarının tartışılacağı, konuşulacağı ama özellikle de kendi STK’ları ile ilgili de konuların gündeme getirileceği bir çalıştay olacaktır. 18 Mart’ta Dragos Elit Hotel’de yapılacak. Biz tüm sivil toplum kuruluşlarımıza bu duyurumuzu da yapacağız” diye konuştu.

HALİM METE: BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE MÜŞTERİ VELİNİMETTİR

Metin Kalkavan’dan sonra kürsüye gelen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, akredite olma konusuna değindi. Mete, sıkıntıların çok olduğunu ifade ederek, “Sıkıntıları her ortamda konuşmuyoruz; ama hem dünyanın çözüm gelmese de hayat devam ediyor. Bizim Türkiye’deki odalar içinde tam bildiğim bizden başka ya bir ya iki odanın şubesi var. 2004 te çıkan kanundan sonra. Türkiye’nin değişik alanlarında 7 şubemiz var. Öncesinde Odalar Birliği ve Odalar Kanunu içerisine konduğu için kendi seçimlerini kendi yapıp kendi yönetimleriyle, bütçeleriyle hizmetlerini sürdürmektedirler. 12 sendir TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı olarak görev yaparken bizim şubelerimizden de ‘Acaba biz de akredite olabilir miyiz?’ diye bir soru geldi. Biz üyelerimizi müşterilerimiz olarak görüyoruz. Bizim kültürümüzde müşteri velinimettir. Dolayısıyla biz de odalar olarak üyelerimize iyi hizmet yapmalıyız. Bu hizmetin kriterleri nedir onu da o günlerde gittik Avrupa Odalar Birliği’nden, İngiltere Odalar Birliği’nden aldık; ama onu da her ay değiştirerek  her toplantıda geliştirerek belli bir yere geldik. Bizim 7 odamızı, 7 şubemizi de akreditasyon belgesi almak için müracaat ettirdik. Önce TOBB Yönetim Kurulu’na bunu kabul ettirdik. Sonra akreditasyon kurulu kararı aldık müracaat ettirdik. Bu çalışmalar başladıktan sonra bazı şubelerimiz biz hazır değiliz ‘bizi akredite etmeseler olur mu?’ dedi. Peki dedik, bizim de işimiz azalmış oldu; ama 2 şubemizi meclis huzurunda tebrik ediyorum. Akredite olmaya hak kazanacak puanlar aldılar.  Her müracaat eden akredite olamıyor. 365 oda ve borsanın sadece %61’i akredite edilebildi. Yani %39u henüz sırada hazır değil; ama bizim şubelerimiz hazırdı. onun için dün şube olarak ilk akredite olan bizim şubelerimiz olduğu için kendilerini kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum; ama bir dahaki sene de diğer şubelerimin de müracatını bekliyorum” diye konuştu.

Avrupa Birliği’ndeki gelişmelere de değinen Halim Mete, “Avrupa Birliği bizi tanımayacak bir noktaya gelmişti; ama öyle bir gün geldi ki mülteciler ve bir çocuk ölüsü ve denizde boğulan insanları görünce Avrupa Birliği, bir anda kapımıza gelmeye başladı ve bizi kabul eder noktaya geldi. AB, bizi toplantılara bile çağırdı ki böyle bir toplantı daha önce AB tarihinde olmadı. Geçen hafta AB Bakanlığı, Ankara’da iki ayrı konuda iki toplantı yaptı. Bir tanesi salonda yapılan ve sivil toplum örgütlerinin çağrıldığı toplantı, ikincisi de dün 2016 hedefleri toplantısı oldu. Ekim ayında biliyorsunuz ki Türk vatandaşlarına vizeler serbest olacak. Şu anda ona bir kriter koyarlar mı koymazlar mı belli değil. Yani AB konusunda biz gemiciler, gemi sahipleri, gemi ekipmancıları, ekipman imal edenler AB kriterlerine göre imal ediyorlar. Dolayısıyla AB gelişmeleri bizim için iyi gelişmeler olabilir; ama öbür taraftan bölgemizde bazı değişikler oluyor, bana göre yeni haritalar çiziliyor, bazı olaylar bize dikte edilmeye çalışılıyor” sözlerini sarf etti. 

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKEDİR”

Hükümetin Avrupa Birliği konusunda çok kararlı adımlar attığını dile getiren Mete, “Şahsen bugünkü hükümet politikasını bütün gönlümle destekliyorum. Biz bugün yine yabancılarla bir aradaydık. Bulunduğumuz toplantıda Rusya’nın da temsilcisinin olması lazımdı. ‘bu toplantılara artık katılmayacağız’’ diye bir yazı gönderdiler; ama Rusya’nın yandaşı olan ülkeler bile o toplantıdaydı. Türkiye büyük bir ülkedir; ancak bir şanssızlığımız var, komşularımızı biz seçmedik. Allah tarafından böyle yaratıldık. Bu olayların çok kısa sürede yatışmasını dilerim. Tabii denizcilik buradan bir hayli zarar gördü. Giden Türk gemileri vardır muhakkak; ama birçok gemi ceza keserler düşüncesiyle gitmiyor. Suriye ye gitme, Libya’ya gitme, Mısır’a gitme, Rusya’ya gitme. Deniz bitiyor arkadaşlar. Allah hepimizi sıkıntıdan kurtarsın sıkıntısız yaşayalım diyorum ve teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı

DENİZ TİCARET ODASI TAHKİM'İ ÖNERİSİ

Tahkim Divanı konusuna da değinen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Mete, Deniz Ticaret Odası için Tahkim Kurulu önerisi getirerek, "TOBB Tahkimi’ne gidecek davalar yılda 30’u geçmiyor. DTO Tahkimi’ni kurabiliriz. Sözleşmelerine DTO Tahkimi’ni koyanlar, sonradan anlaşmazlığa düşüldüğünde DTO’da işini görecekler. Borsalar birliği olarak bir arabuluculuk kanunu çıktı; ancak o da çalışmıyor. Bu yüzden bunun içine başka davalar da koyun, personel davaları da koyun dedik. Bence DTO Tahkimi’yle buradan bir görev alırsanız kurun, herkese duyuralım, bu çok çalışacaktır diye inanıyorum" sözlerini sarf etti.

ABBAS KOLÇALAR: AKSAYAN ŞEYLERİ YERİNE GETİREMİYORSAK NASIL BİR YÖN İZLEYECEĞİMİZİ DE BİLMİYORUZ DEMEKTİR

SULİM Başkanı Abbas Kolçalar, kürsüde yaptığı konuşmada yönetim kurulunun önüne çok az konunun gelmesi gerektiğini belirtti. Yönerim Kurulu'nun, odanın günlük sorunlarından çok daha fazla büyük sorunları olduğunu belirten Kolçalar, Meslek komitelerimizin aldığı kararların yüzde kaçı yönetim kuruluna gelmeden ve kimlerce seçiliyor, bilgi sahibi olmak için söylüyorum, ne yapmamız gerektiği hakkında fikrim olsun istiyorum. Yüzde kaçını yönetim kurulu eliyor, kaç soru devlete iletilebiliyor? Bunların sonuçlarını bilmiyoruz. Yönetim Kurulu'muza bu konuda yapıcı olmak adına danışıyorum. Yanlış anlaşılmasın; ancak ben bunu bir başarısızlık olarak görüyorum. Bu başarısızlığın tamamı ne Deniz Ticaret Odası yöneticilerinin, ne çalışanlarının, ne yönetim kurlunun bence hepimizin. Aksayan bir şeyleri biz yerine getiremiyorsak, ne yapmamız gerektiğini bilmiyorsak ki ben bilmiyorum o zaman nasıl bir yön izleyeceğiz onu da bilmiyoruz demektir. 08 meslek komitesi bence yeterince çalışmıştır; ama neticede hakikaten bir tane kazanım maddesi elde edememiştir. Çözümle ilgili bilgi sahibi olamazsak, fikir sahibi de olamayacağız. O yüzden ben bilgi sahibi olayım ki, çözüm önerimi de üretebileyim" sözlerini sarf etti.

galeri_dto.png

Haber: Samet Çayır, Okan İnan, Buse Ürgir, Tuğba Zeybek - Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim