• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası, tüm borçlarını ödedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası, tüm borçlarını ödedi
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “25 Ağustos 2020 günü yaptığımız son ödeme ile birlikte odamızın hiçbir banka ya da finans kurumuna kredi borcu kalmamıştır” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ile 7. Dönem Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapılan toplantıda2020 yılı bilançosu ve kesin hesabı onaylandı. Toplantıda, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Hizmet Binası ve yanındaki arazinin satın alınması konusu oylamaya sunularak kabul edildi.

Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, DTO’nun 2020 yılı mali performansı hakkında bilgi verdi.

Göreve geldikleri gün, DTO’nun 10 milyon 288 bin 446 TL ve 6 milyon 823 bin 333 dolar kredi borcu olduğunu belirten Kıran, “Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki, 25 Ağustos 2020 günü yaptığımız son ödeme ile birlikte odamızın hiçbir banka ya da finans kurumuna kredi borcu kalmamıştır” diye konuştu.

Diğer taraftan, göreve geldiklerinde Deniz Ticaret Odası’nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borcunun 12 milyon 967 bin 054 TL olduğunu belirten Kıran, “Bunun üzerine 2019 ve 2020 yılı aidatları tahakkuk etti. 3 yıllık süre zarfında, 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması Kanunu ile silinen 1 milyon 104 bin 183 TL gecikme zammı borcu hariç ödediğimiz toplam TOBB aidatı 32 milyon 271 bin 353 TL oldu ve 31 Aralık 2020 itibarıyla TOBB’a herhangi bir aidat borcumuz kalmadı” ifadelerini kullandı.

Oda olarak her şubeye DTO’ya yakışır bir hizmet binasına sahip olması için gayret gösterdiklerini, 2019 yılında Bodrum Şubesi’nin yeni hizmet binasına kavuşturulduğunu, 2020 yılında ise Aliağa Şubesi hizmet binasını satın alındığını, yine İzmir Şube binasının inşaatı çalışmalarının da planlandığı şekilde devam ettiğini kaydeden Kıran, “Bugün, sizlere sunduğumuz Kocaeli Şubesi binamızın satın alımı için onay verdiniz, böylece Kocaeli binamızı da 2021 yılı içerisinde odamıza kazandırmış oluyoruz” dedi.

2020 yılı faaliyet sonuçlarını içeren bilançoyu onayladıkları için Meclis üyelerine teşekkür eden Tamer Kıran, 2021 yılında da aynı mali disiplin içerisinde çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Tamer Kıran, Mart ayının önemli günleri barındırdığını belirterek 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü’nün kutladı, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle andı.

10 Mart’ta Miraç, 27 Mart’ta ise Berat Kandilleri’nin idrak edileceğini belirten Kıran, mübarek gecelerin, salgın musibetiyle mücadele ettiğimiz şu günlerde hastalara şifa, tüm dünya insanlarına sağlık ve huzur getirmesini diledi.

7. MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI

Meclis toplantısının hemen ardından yine video konferans yöntemiyle 2021 yılının ilk Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’na geçildi.

Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar katıldı.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Meslek Komiteleri’nin, sektörlerdeki üyelerle oda yönetim kurulu arasında bilgi akışını sağlayarak, köprü vazifesi gördüklerini söyledi.

Covid-19 salgını nedeniyle son 1 yıldır olağanüstü süreçlerden geçildiğini kaydeden Tamer Kıran, “Meslek Komitelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini bizzat Deniz Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettik, bunların takipçisi olduk. Pandemi sürecinin başından bu yana bu anlayışla birçok talebimizin çözümü yolunda sonuç elde ettik. Çözülemeyen konular üzerinde mesaimiz devam ediyor” dedi.

Tüm bunları yaparken özellikle en yakın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile işbirliği içerisinde çalışmaları sürdürdüklerini belirten Tamer Kıran, “Her zaman olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sektör-idare işbirliğine en üst seviyede devam ederek, Meslek Komitelerimizden gelen talep ve sorunlara çözüm arayacağız” diye konuştu.

Bir sonraki Müşterek Meslek Komiteleri toplantısının sağlıklı günlerde yüz yüze yapılması temennisinde bulunan Tamer Kıran, Meslek Komitelerine çalışmalarında başarılar diledi.

Toplantıda daha sonra, Müşterek Meslek Komite başkanları ve üyeleri söz alarak sektörel sorunlarını dile getirdi.

"TEŞVİK KONUSUNDA KISA ZAMANDA İYİ YOL ALDIK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda Koster Yenileme Projesi ve hurda teşviki hakkında konuştu.

Baylan, açıklamasında şunları söyledi:

“Hurda gemilerin teşvik edilmesi ile ilgili çalışmamız tamamlanmak üzere. Yakın zamanda da ilan edilir diye düşünüyorum. Teşvik konusunda kısa zamanda iyi yol aldık. Koster tonajındaki gemi sahiplerinin bazı fedakarlıkları yapmadan sadece teşviklerle bu işin yürüyebileceğini düşünmüyorum. Koster filosuna finansman vermek konusunda emek harcıyoruz ama bankalardan ciddi olumsuz dönüşler alıyoruz.

BU İŞ İÇİN BİRKAÇ BABAYİĞİT LAZIM

Emek harcıyoruz, ışık da görüyoruz ama sektör Türk bankalarından kredi kullanmaya sıcak bakmıyor. Bu konuda feed back alamıyoruz. Belki üç beş tane örnek teşkil edecek projeyi bu anlamda gerçekleştirebilirsek, özellikle koster işletip sağlam bir bilançosu olan yani muhasebesini iyi tutan, gelirini, giderini ve öz kaynağını finansman sağlayacak kuruluşlara ibraz edebilecek bir yapı kurup, bununla alakalı yürüyebilirsek aslında bunu yıkabiliriz. Sadece koster için değil, Türkiye’nin en büyük armatörleri ile de bu konuyu konuşuyoruz. Farklı hususlarla ilgili çekinceleri oluyor. Birkaç örnek yapıp bunlarda başarıya ulaşabilirsek aslında söylemimizle değil eylemimizle örnek olabiliriz.

Tabii bunlarda yaşanacak kötü uygulamaların da finans kuruluşlarının ‘Biz zaten dememiş miydik?” gibi bir söylemine sebep olmasından çekiniyoruz. Devlet olarak birine garanti vermek gibi bir bütçemiz de açıkçası yok.

Tersanecilerimizle de konuşuyoruz. Örnek bir model gemi ortaya konulabilir. Bu iş için birkaç babayiğit lazım.”

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız ise, şunları söyledi:

“Genel Müdürlüğümüzde 10 proje başlattık. Projelerimizden biri tersanelerimizde ve yat imalatında yerlilik oranının arttırılması. Yerlilik oranında yüzde 100’ü yakalamak istiyoruz.

Karadeniz’de tersanelerle ilgili olarak 4706 sayılı kanun kapsamında belli oranda ücret ödeme kapsamında tapudaki tahditler kaldırılabilir. Hasılattan pay alınmasıyla ilgili görüşmeler yapıldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bize bir kanun düzenlenmesi gerektiği yönünde bize bilgi verdi.

Verilen yapı kayıt belgesi, yapı ile ilgili. Saha ile ilgili kullanım alanı yok. Yapı ile ilgili devlet size belge veriyor. Yapı Kayıt Belgesi, yapı ile ilgili. Kullanılan alanın tahsisi ile ilgili tüm alanın kullanılması konusunda eksiklikler var.”

dto_5-007.jpgdto_6-006.jpgdto_7-005.jpgdto_4-015.jpgdto_3-021.jpgdto_2-028.jpgdto_1-032.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim