• BIST 10112.76
  • Altın 3161.939
  • Dolar 35.6631
  • Euro 37.175
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 5 °C

İMEAK DTO 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi

İMEAK DTO 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi
İMEAK DTO 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Covid-19 tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meslek Komiteleri’nden gelen sorun ve çözüm önerilerini oda ve TOBB kanalıyla ilgili Bakanlıklara ilettiklerini ve takipçisi olacaklarını söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı yapıldı. Toplantı, Covid-19 tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya da iştirak etti.

Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nın selamlama konuşmasını İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır yaptı.

Çakır, “Müşterek Meslek Komiteler Toplantıları yıllardır sektörümüzün sorunlarının yoğun olarak tartışıldığı ve çözümü yönünde eylem planlarının oluşturulduğu platformlar olmaktadır. Bu anlamda bugünkü toplantının da bu maksada hizmet edeceğini umarak hepinize sağlıklı, başarılı ve verimli bir toplantı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Salih Zeki Çakır’ın ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

“AŞININ BULUNMASI GÜZEL BİR GELİŞME”

Kıran, “Küresel ekonominin gidişatında ana belirleyen Covid-19’un seyri olmaya devam ediyor. Kayıp sayıları Nisan ve Mayıs aylarını aşan ikinci dalgaya ulaştı. Dünya’nın birçok ülkesinde yeni karantina uygulamalarının olduğunu görüyoruz. Olumsuz seyrin içinde olumlu haber salgına karşı kullanacak aşı ile ilgili geldi. Koronavirüs aşısı bilim dünyasında heyecanla karşılandı. Aşının bulunması küresel anlamda aşılama işlemi aylar alacak olsa da çok önemli bir gelişme. Türkiye ekonomisine ilişkin yakın zamanda  önemli gelişmeler oldu. Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfü Elvan atandı. Sayın Berat Albayrak’a değerli hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyor, Sayın Ağbal ve Sayın Elvan’a görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

"ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İLGİLİ BAKANLIKLARA İLETTİK"

Kıran, “Meslek Komitelerinden gelen sorun ve çözüm önerilerini bizzat odamız ve TOBB kanalıyla ilgili Bakanlıklara ilettik ve takipçisi olduk. Pandemi sürecinin başından bu yana bu anlayışla birçok talebimizi çözme yolunda sonuç elde ettik. Birçok sektörde muhtasar ve KDV ödemelerinin 6 ay ötelenmesi, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi, Kredi Garanti Fonu Kefalet Fonu Kefalet kapasitesinin artırılması, Kredi Garanti Fonu ile kamu bankalarının düşük faizli kredi paketlerinin çıkarılması sayılabilir. Bu dönemde özellikle deniz turizmi sektöründeki üyelerimizin en büyük sıkıntısı olan finansman sorununu gidermek için de girişimlerde bulunmuştuk. Bu çabaların sonucu olarak da Halk Bankası İşe Devam Desteğinden 89 üyemiz, Deniz Bank Nefes Kredisi’nden 197 üyemiz faydalanmıştık. İçinde bulunduğumuz hafta Denizcilik Genel Müdürlüğü’nce alınan kararla Kara Sörvey Tarihi Geçmiş Olan Sac Yapılı Günübirlik Gezi Teknelerinin kamera ile su altı sörveyi yapılarak 1 yıl süreyle Denize Elverişlilik Belgesi almalarına imkan sağlandığını hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

"SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, “Uzun yıllar Müşterek Meslek Komitelerine katıldık. Sorunlara çözüm önerilerini getirdik, beraber çözmeye çalıştık. Bundan sonra da hep birlikte hem bilgi paylaşımı içinde olmaya devam edeceğiz hem de sorunları çözmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

Ulaştırma Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya da “Sektörümüz açısından güzel bir toplantı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

GİSBİR Teknik Komite Üyesi Prof. Dr. Mustafa İnsel, ‘Çevre Konularında Güncel Uygulamalar’ başlıklı bir sunumunda IMO’nun çevre konusundaki regülasyonları hakkında, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ile Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arslanoğlu da son ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ardından Meslek Komite Başkanları ve Meslek Komite üyeleri sektörü ile ilgili sorun, görüş ve çözüm önerilerini aktardı.

Meslek Komite Başkanları ve Meslek Komite üyelerinin sektör ile ilgili sorunlarını aktarmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“LİMANLAR YÖNETMELİĞİ'NDE DÜZENLEME İHTİYACI VAR”

Yılmaz Taşçı, “Yalova Tersaneleri’ne giderken Liman çıkış belgesi ve ordino konusuyla ilgili kanun için liman çıkış belgesini düzenlemek zorundayız. Ordino konusunda yetki acentelerde. Limanlar Yönetmeliği'nde düzenleme ihtiyacı var. Analizini yapalım, gemi sayılarına bakalım, maliyeti inceleyelim kararımızı öyle verelim. 10 metre altındaki balıkçı tekneleri ile ilgili olarak 10 metre altı olarak bakmıyoruz. Ticari tekne ise denize elverişlilik belgesinden muaf tutamıyoruz. DEP'ten çıkmakla ilgili sorunlar gündemimizde kalsın. Ticari tekne sahibi olup Denize Elverişlilik Belgesi almamak kanuna aykırı” dedi.

“LNG İKMALİNİ DESTEKLİYORUZ”

Taşçı, “LNG ikmali ile ilgili değişik talepler gelmeye başladı. İdare olarak LNG ikmalini destekliyoruz. Engelleyici hiçbir mevzuatımız yok. Normal yakıt alımı yaptığımız noktalarda bunu da yapacağımızı söylüyoruz. Ortak mutabakat ile LNG mutabakatı hangi şartlarda yapılabilir konusunu çalışalım. Pandemi döneminin başlangıcında IMO, gemi personelinin anahtar personel olduğunu ve devletlerin personel değişikliği konusunda kolaylık sağlaması gerektiğini açıklamıştı. Değişim ile ilgili konsoloslukların hızlı cevap verip sorunu çözmesi gerekiyor. Bununla ilgili girişimleri yapacağız. Liman Cüzdanı başvurusunda hata yapıldığında 10 gün daha işlem yapılamama sıkıntısını kısa zamanda çözeriz” dedi.

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya da Kıyı yapılarında Yapı Kayıt Belgesi sorunu ve dalgıçların kıyılara yaptığı tesislerle ilgili yaşanan sorunların çözümü için çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Toplantı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, kapanış konuşmasıyla sona erdi.

dto_1-016.jpgdto_2-014.jpgdto_3-011.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim