• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 8 °C

İMEAK DTO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK DTO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlar konusunda Mayıs ayındaki ziyaret sonrasında ABD heyetinin kendilerini ikinci kez ziyaret ettiklerini söyleyerek yapılan uyarıları katılımcılara anlattı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ağustos Ayı 9. Dönem 17. Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda Fındıklı’daki Genel Merkez Binası’nda gerçekleştirildi.

Canlı olarak yayınlanan Meclis toplantısın açılında konuşan Salih Zeki Çakır, Ağustos ayının önemine dikkat çekti. Çakır, “Ağustos ayı Türk Tarihi’nde ‘Zaferler Ayı’ olarak anılır. Bu ayda kazanılmış 16 büyük zaferimiz var. 26 Ağustos 1071 Malazgirt’ten 30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz Zaferi kazanılana kadar toplam 16 büyük zafer. Bu zaferleri vatanımıza, milletimize kazandırılanları rahmetle ve minnetle anıyorum. Mekanları cennet olsun” dedi.

İMEAK DTO’nun kuruluş yıldönümüne de vurgu vurgu yapan Çakır, “Ayrıca 26 Ağustos 1982’de Deniz Ticaret Odamızın kuruluş günü. 37 yıl önce bu günde kurulmuş. 744 üye ile. Ben genel sekreterimizden rica edeceğim. Merakta ediyorum. 744 üyeden bugün üyeliği devam eden kaç kişi var? Arşivden araştırırsanız. Üyelerimizle paylaşmamızda fayda var. Bugün üye sayımız 10 binlere yaklaştı. Aşağı yukarı 12-12 kat büyüdük. Sayıdan ziyade hacim olarak ekonomik büyüme olarak kıyas kabul edilmeyecek. Hatta şunu çok iddalı söyleyebilirim. 1982’deki 744 firmanın oluşturduğu ciro şu an bir veya birkaç firmamız tarafından elde edilmektedir. Bu anlamda denizciliğimizin nereden nereye geldiğinin ispatıdır” ifadelerini kullandı.

Çakır’ın konuşması sonrasında Haziran ayı zabıtları ve mizanı oy birliği ile kabul edildi.

Türkiye Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, bir koşuşma yaptı. Teberoğlu, Kredi Garanti Fonu olarak çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu, Eximbank’ın kredileri konusunda katılımcılara detaylı bir sunum yaptı.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turhan Menteş, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında toplantıya katılanları bilgilendirdi. Konuşmalar sonunda İMEAK DTO’nun Temmuz ayı faaliyetlerinin sunumu yapıldı.

imeak_dto_agustos_ayi_meclis_toplantisi_2.jpg

DENİZ İŞ KANUNU ÇALIŞTAYI

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Deniz İş Kanunu Çalıştayı ile ilgili konuşmasına başlayan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Deniz İş Kanunu ile ilgili yaptığımız çalıştay önemli bir çalıştaydı. Ne açıdan? Videoda da söyledim. Yüksek yargı çok ciddi bir şekilde ilgi ve katılım gösterdi. O katılımda birebir özellikle 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’nda yaşadığımız sıkıntıları, karşılaştığımız yorum farklarını ve bunun neticesinde karşılaşılan sektörümüzdeki sektörümüzün karşılaştığı ciddi tazminat taleplerini, maddi kayıpları dile getirme fırsatımız oldu. Ben, o günden beri en azından yüksek yargının bu anlamda konuya çok daha ehemmiyet verdiği fikrindeyim. Bunu sizile paylaşmak istedim. Bu özellikle iş veren kesiminde deniz taşımacılığı olsun, tersanecilerimiz olsun veya yan sanayimiz olsun, en büyük yaşadığı sıkıntılı konulardan bir tanesi.  O anlamda karşılaştığı hukuki süreçler ve insanları işverenlere ciddi anlamda “Artık yeter, dükkanı kapatıp gidecem” der hale getirmiş durumda. Bunu açık seçik net olarak ilettik, iletmeye çalıştık” dedi.

CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ

Türk deniz ticaret filosunun erimesinin önüne geçmek için bir çalışma yaptıklarını ve bunun önüne geçmek istediklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktardıklarını kaydeden Kıran, “Türk Armatörler Birliği ile beraber Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığımız bir ziyaret vardı. Sayı kısıtlaması olduğu için dar bir kadro ile gitmek durumundaydık. Orada da sayın cumhurbaşkanımıza özellikle deniz taşımacılığı konusunda karşılaştığımız sorunların çözümüne yönelik bir hazırlık yapmak istediğimizi ve bu hazırlığın neticesinde de şu anda hızla erimekte olan, azalmakta olan, küçülmekte olan Türk deniz ticaret filomuzun Türk sahipli filomuzun bu erimenin önüne geçmeyi planladığımızı, bu yönde yapmak istediğimiz çalışmayı aktardık. Kendisinden destek talebinde bulunduk” şeklinde konuştu.

DENİZ TAŞIMACILIĞI ÇALIŞMA GRUBU

Kıran, “Deniz Taşımacılığı Çalışma Grubu adında bir komisyon kurduk. Bu komisyon süratle 1 hafta içerisinde 3 veya 4 toplantı yaparak bu konudaki sıkıntıları toparladı. Hükümetimizden talep edilebilecek bir şekilde bir taslak haline getirmek üzere. Bu taslağı ilk fırsatta Meclis (TBMM) açılır açılmaz gündeme getirip yaşadığımız bu sıkıntıya bir çözüm üretme amacındayız” açıklamasında bulundu.

imeak_dto_agustos_ayi_meclis_toplantisi_18.jpg

SAHİL GÜVENLİK İLE CEZA SORUNU

Sahil Güvenlik ekiplerinin ceza kestiği yönündeki konuya da açıklık getien Kıran, “Sahil Güvenlik ziyaretimiz vardı. Özellikle İstanbul’da yerel trafikte yaşanan sıkıntılarla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı ve ekibinin iyi niyetli yaklaşımıı memnuniyetle gördük. Hakikaten, bundan sonra yapılması gerekenler vey ne yapılmaması gerektiği konusunda bir yol haritası çizmeye başladık. Yaz dönemindeyiz. Yoğun bir şekilde yerel trafikte turistlere yönelik faaliyet var. Bununla birlikte faaliyetin olduğu yerde sorunlarda gündeme geliyor. Sorunlar yaşıyoruz. Üyelerimiz, cezalarla karşı karşıya geliyor. Zaten kendi aralarında ciddi bir rekabet var. Bunun üzerine bir de bu şekilde cezalarla karşılaşmak son derece işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bunu önlemek için “Ne yapabiliriz?” konusunda çalışmalar yaptık. Oda olarak bunun takipçisi olacağız. Bu Sahil Güvenlik’in ceza kesiyor konusunu inşallah bir ona erdireceğiz” dedi.

ABD HEYETİNİN ZİYARETİ

ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo sonrası Mayıs ayındaki ziyaret sonrasında ABD heyetinin kendilerini bir kez daha ziyaret ettiklerine dikkat çeken Tamer Kıran, “Bu ay içerisinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’nden bir ziyaretçimiz daha oldu. Mayıs ayı başında Amerika’dan gelen misafirlerin ardından bu sefer Büyükelçilik ve İstanbul Başkosolosluğu’ndan iki misafirimiz vardı. Ziyaret amaçları, geçen toplantıda yaptığımız konuşmaların devamı niteliğindeydi ve bunlarla ilgili olarak hem ABD’nin tutumunu, durumunu bizlere aktarmak hem de sektörümüzdeki yansımalarını öğrenmek, anlamak maksatlı bir toplantıydı. Bütün üyelerimize açık ve net söyleyebilirim ki, İran yaptırımları ve hatta çok yakın bir tarihte Venezüla’nın da bu kapsama girdiğini beyan ettiler. Takipçisi olacaklarını, bu bağlamda yaptırımların neticelerini, kendi söylemleriyle söylüyorum, neticelerini gördüklerini, olumlu neticeler aldıklarını düşündüklerini dolayısıyla da bu yolda taviz vermeden devam edeceklerini açık bir şekilde bize iletti. Bende bunu sizlere iletmekle yükümlüyüm. Bu konuda ABD, İran ile hiçbir şartlar altında çalışma yapılmasını istemiyor. Tercih olarak bunu ortaya koyuyor. “Bunu üyelerimizde paylaşabilir miyiz?” dediğimizde de bunu sizlerle paylaşmamızı özellikle bizden talep ediyorlar” ifadelerini kullandı.

imeak_dto_agustos_ayi_meclis_toplantisi_19.jpg

TURİZM TEŞVİK KANUNU

Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Turizmi Teşvik Kanunu ile ilgili sıkıntıları dile getiren Kıran, “Geçtiğimiz ay sürpriz bir gelişme oldu. Maalesef, olumsuz bir gelişme. Çok hızlı bir şekilde Turizm Teşvik Kanunu adı altında bir kanun yasalaştı. Tasarı geldi. Birkaç gün içerisinde, belki 1 hafta içerisinde yasalaştı ve bununla birlikte deniz turizmiyle uğraşan sektör mensuplarımızın var olan yüklerinin üzerine bir yük daha eklendi. Bu bağlamda son dakikada bizim müdahil olmamızın neticesinde yük yüzde 1 iken binde 75’e çekildi. Ama binde 75 dahi özellikle marinacı üyelerimiz üzerindeki yük, kaldırılabilir, taşınabilir bir yük değil. İşin kötüsü, bu kanunla da geldiği için ancak ve ancak bir daha kanun değişikliğiyle değiştirilebilecek bir husu olduğu için öyle çok kısa vadede geri adım atılacak, kalkılacak bir şey gibi de durmuyor. O açıdan çok üzgünüz. Çok canımız sıkkın. Çünkü batmış olan bir sektöre, marinacılık sektörünün üzerine bir daha cirosundan binde 7,5 demek karından en az yüzde 10 demektir. Cirodan binde 7,5 karından yüzde 10 demektir. Kurumlar vergisi yüzde 22 alırken yüzde 32 kurumlar vergisine çevirmiş oluyorsun ve bunun zarar ettin, ödeme vesairesi de yok. ‘Ciro yaptığın zaman bunu getiriği bana ödeyeceksin’ diyor. Bununla ilgili bizim mücadelemiz her platformda sürecek. Gündeme getirmeye devam edeceğiz. Çünkü, bir koyundan bir post alınır derler ya, bu marinalardan alınan 4’üncü post, 4’üncü bedel. Yani deniz kirası, kara kirası, oradaki dükkanların satışlarından alınan kiralar, bunun üzerine bu hakikaten taşınabilir, kabul edilebilir bir durum değil” diye kouştu.

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANLIĞI

Önümüzdeki 4 yıl için Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevine getirilen Tamer Kıran, “Geçtiğimiz ay Piri Reis Üniversitesi’nde Mütevelli Heyet Toplantısı yaptık. O toplantıda görev süreleri dolan 5 Mütevelli Heyet Üyemiz, 22 Temmuz tarihi itibariyle görev süreleri doluyordu, o tarih itibariyle görevlerine devam etmeyeceklerini, görev süresi devam etmekte olan 3 Mütevelli Heye Üyemiz de o şekilde takdir ettikleri için öyle olacağını düşündüklerini söyleyerek istifa ederek görevden ayrıldılar. Sayın Metin Kalkavan’ın Başkanlığı’nda yaptığımız son toplantıda Mütevelli Heyet, teveccüh göstererek beni önümüzdeki 4 yıl için Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı’na seçti. Bununla ilgili ardından görev süreleri dolduktan sonra yeni üyeler tespit ettik. Hem DTO hem De TÜDEV Yönetim Kurulu’nun teveccüh gösterip bana o yetkiyi vermesiyle 8 arkadaşımızı Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne atanmak üzere YÖK’e bildirdik. Herhangi bir sıkıntı beklemiyoruz. Arkadaşlarımız kriterleri karşıladılar. İnşallah o onay geldikten sonra da bu ay sonu Piri Reis Üniversitesi’nde yeni döneme başlayacağız. Piri Reis Üniversitesi yeni eğitim dönemine başlamış oluyor Eylül itibariyle. Yeni atadığımız TÜDEV Yönetim Kurulu olarak yeni atadığımız üyelerimiz Sayın Recep Düzgit, Sayın Ahmet Can Bozkurt, Sayın Kerim Kalafatoğlu, Sayın Dr. Özkan Poyraz, Sayın Cihan Ergenç, Sayın Yunus Can, Sayın Ümit Sandıkçı ve Sayın Ali Gürün olarak tespit ettik. Hem Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne “Hoş geldiniz” diyorum hem de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah, hayırlı, faydalı bir görev süresi hepimize nasip olur. Ve sonuçlar açıklandı. Kontenjanımıza karşılık yüzde 83 civarında bir yerleşme olacak gibi gözüküyor. Kayıtlarda her zaman biraz azalır ama şu an itibariyle yüzde 83 gibi gözüküyor. Aldığımız bu bayrağı inşallah daha iyi taşıyarak görevimizi yapmak nasip olur” dedi.

İMEAK DTO İZMİR ŞUBESİ BİNASI

İMEAK DTO’nun İzmir Şubesi binası hakkında da bilgiler veren Kıran, “Geçen ay sizlerden yetki almıştık. İzmir binamızın satışı ile ilgili olarak. Grekli çalışmaları yaptıktan sonra 2.2 milyon TL bedelle o 2 dairemizi satmayı, kendimizin yeri olan kendi yapacağımız inşaatın bitimine kadar da aylık 10 bin TL kira ile o inşaat bitene kadar oturmak üzere anlaştık. İşlemleri önümüzdeki hafta yaparız. Bunu da bilgi olarak size vermek istedim” şeklinde konuştu.

imeak_dto_agustos_ayi_meclis_toplantisi_8.jpg

ÇEVRE CEZALARI

Çevre cezaları konusunda sıkıntının sürdüğüne vurgu yapan Kıran, “Çevre cezaları kanayan bir yaramız. Özellikle tam düzeldi ayağa kalktı, toparlandı dediğimiz gemi tamir bakım sanayimizi ciğerinden, kalbinden, hançerlemeye devam ediyor. Çok yakın bir örnek. 550 bin dolar bir fatura kesilecek bir gemiye, yani adam geldi, işi yaptı, 550 bin dolarlık fatura ödeyip gidecek. 450 bin dolar çevre cezası kesildi. O armatör de bir daha Türkiye’ye gemi tamiri getirmemek üzere buradan ayrılıyor. En kolay şey, en güzel şey, popülist söylemlerdir, hamasettir, coşkudur. Çevre dediği zaman bu ülkede, eğitim dediğin zaman akan sular durur. Çevre kirlenmesin, çevreyi kirleten bu cezaları ödesin, diyerek işin şirazesi kaçmıştır” diye konuştu.

DTO’NUN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ VE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI

İMEAK DTO’nun kuruluş yıldönümünü, Kurban Bayramı’nı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan Kıran, “Odamızın kuruluş günü hepimize hayırlı uğurlu olsun. Gerçekten bu ülkeye yapılmış çok büyük bir hizmettir. İstanbul Ticaret Odası içerisinde bir meslek komitesi iken, düşünsenize, bir meslek komitesisiniz koca İstanbul Ticaret Odası içerisinde, bu hale geldik. Ülke çapında, şimdi gittiğimde de görüyorum. Her tarafa gidiyorum Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtasıyla gdiyorum, geliyorum. Gördüğümüz itibar, gördüğümüz muhbabbet hakikaten insanı mutlu ediyor. Bu sektörün bir parçası olmaktan mutlu oluyorum. Bu sektörün gücünü, varlığını daha iyi hissediyorum, daha iyi anlıyorum. Bu anlamda kuruluş yıldönümümüz hem kutlu olsun hem de bu işte emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ağustos ayı bu anlamda önemli tarihlerin olduğu bir ay. Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı var. Kurban Bayramı’nın hepinize hayırlı uğurlu olmasını, kazasız belasız, sağlıki sıhhat, huzur içinde, ailelerinizle, sevdiklerinizle birlikte güzel bir bayram geçirmenizi ve ondan sonrası dönemde iyi dinlenmenizi diliyorum. Yine ay sonunda 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz ile tamamlanan bu ülkenin kuruluşunda çok önemli bir tarih olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın hepimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını tekrar diliyorum, kutluyorum, doya doya yaşamanızı diliyorum” dedi.

galeri-021.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim