İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Piri Reis Üniversitesi’nde Salih Zeki Çakır, Başkanlığında gerçekleştirildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 05.09.2019 tarih ve 18 sayılı toplantı zabıtları ile 2019 Ağustos ayı mizanı ile fasıllar arası aktarım maddeleri oybirliği ile kabul edildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Eylül ayı faaliyetlerinin gösterildiği tanıtım filminin ardından İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı.
Kıran, "Ticaret savaşlarının iki aktörü ABD ve Çin arasındaki sorunun çözüme kavuşması en büyük beklentimiz. Diğer ülkeler de kendi siyasi ve ekonomik tedbirleri ile uğraşmaktalar. Avrupa Birliği’ndeki ekonomilerin halen toparlanamamış olması, İngiltere’nin Brexit açıklaması gibi örnekler var. Ülkemiz, küresel ekonomideki daralmaya rağmen Eylül ayını görece iyi anlanmada tamamladı. Kredi ve faizlerle birlikte ekonomide de düşüş yaşandı. Söz konusu iyileşmelerin kalıcı olması en büyük temennimiz” dedi.
“BANKALARDAN YAPILANDIRMA BEKLİYORUZ”
Denizcilik sektörü olarak özel bankaların da hem faiz indirimi hem de kredi yapılandırması yapmasını beklediklerini kaydeden Kıran, “2020-2022 yeni ekonomi programı açıklandı. İyi bir çerçeve ortaya konduğunu görüyoruz. Özellikle 2020 ve sonrası için yüzde 5 gibi büyüme hedefinin ortaya konmasını önemsiyoruz. Enflasyonun hızla düşmesi doğal olarak faizlerin de düşmesine olanak sağlayacaktır. Denizcilik sektörü olarak özel bankaların da hem faiz indirimi hem de kredi yapılandırması yapmasını bekliyoruz. Denizcilik sektörümüzün ülkemizin son açıklanan hedefleri doğrultusunda çalışmaya ve katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
ABD İLE TİCARET
Kıran, “ABD ile Türkiye arasındaki 100 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefinde lojistik çok önemli sektör olacaktır. ABD ile ciddi anlamda ticaret yapma imkanımız görünüyor. Sayın Valimiz ile Eylül ayı Meclis Toplantısına katılım sağlamıştı. Sorunlarımızı dile getirdikten sonra 19 Eylül’de Valilikten gelen ekiple toplantı yaptık. Valimize ilgisi için çok teşekkür ediyorum. Ekim ayında Uluslararası Yakıt İkmalcileri Derneği’nin toplantısı Odamızın da desteğiyle gerçekleştirilecek. Ciddi bir katlımın beklendiği toplantıya dünyanın dört bir yanından önemli isimler katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.
SAYI DÜŞÜYOR, TONAJ ARTIYOR
Prof. Dr. Özcan Aslan, İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili olarak meclis üyelerini bilgilendirdi.
Aslan, “Merkezimiz 2019 yılında kuruldu. İstanbul Boğazı’ndan 50 bin civarında gemi geçiyor. Sayı düşmesine rağmen tonaj artıyor. Boğaz’dan geçecek büyük gemilerin öncesinde Merkezimiz, Kıyı Emniyeti ile birlikte yaptığı çalışma ile geçiş operasyonunun detaylarını belirliyor. Boğazların ışıklandırmasından, yapılacak kıyı tesislerine kadar farklı disiplinlerde çalışmalarımız bulunuyor. Merkezimizin amacı İstanbul ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi’nde yapılan çalışmaların farklı çalışmalarla disiplinler arası bir araya getirilmesini sağlamak. Konusunda uzman kişi ve kuruluşları bir araya getirip uluslararası bir merkez olmayı amaçladık. Hava kirliliği, deniz kirliliği ile ilgili çalışmalar, enerji güvenliği, kültürel aktivitelerle birlikte akademik çakışmalarla sektöre destek vermek istiyoruz” dedi.
DENİZ HABER AJANSI