İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans ve isteyen üyelerin fiziki katılımı ile karma şekilde gerçekleştirildi. İlk olarak 42 sayılı toplantı zabıtları ve Ağustos ayı mizanı görüşülerek oy birliğiyle onaylandı.
T.C Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 8 No'lu Daimi Takdir Komisyonu'na İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak 2 asil ve 2 yedek üye oylamaya sunuldu. Oylama sonucunda asil üyeler Cihat Yavuz Güler ve Ahmetcan Bozkurt; yedek üyeler ise Ziyaeddin Bayraktar ile Şendoğan Göksu belirlendi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Eylül ayı faaliyetlerinin sunumu meclis üyeleri ile paylaşıldı.
“TİCARETTEKİ CANLI GELİŞMELER DENİZCİLİK PİYASALARINA OLUMLU YANSIDI”
Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, toplantıya Amerika'dan video konferans yoluyla katılarak bir konuşma yaptı.
Tamer Kıran, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"TOBB ile muhatap kuruluşumuz Amerika’daki ABD Ticaret Odası’nın Washington’da Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle gerçekleşecek toplantı dolayısıyla ABD’den zoom aracılığıyla katılıyorum. Burada bulunduğum süre içerisinde TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) olarak Ticaret Bakanlığı’mızın desteğiyle Chicago’da kurduğumuz Türk Ticaret Merkezi’ni ziyaret edeceğim. Ülkemizden ABD pazarına ihracat yapma potansiyeline sahip olduğunu tespit ettiğimiz küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizi, ABD pazarına getirmek için burada şirket kurulmasından satış sonrası hizmetlere kadar; her alanda tek durak ofis prensibiyle çalışan Türk Ticaret Merkezi, TOBB tarafından yurtdışında açılan ilk olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye ve ABD’nin geçmişi uzun yıllara dayanıyor. Sayın Bakanımızın buradaki temaslarının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine müspet bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Denizcilik sektöründe, ticaretteki canlı gelişmeler denizcilik piyasalarına olumlu yansımaya devam etti. Yılın ilk 9 ayı itibarıyla dökme yük ve konteyner piyasasında kazançlar canlı kalmaya devam etti. Özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdı. Dökmecilerde de Çin kaynaklı ticari kaynaklı ticari büyümenin pozitif etkisiyle hareketli bir piyasa yaşandı. Bir yandan Covid-19 salgınındaki gelişmeler diğer yandan iklim değişikliği nedeniyle birbiri ardına alınan kararlar ile gündem hızla değişiyor. Sektörümüzü yakından ilgilendiren konuları yakından takip etmeye devam ediyoruz.
2023 YILI HEDEFLERİ
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü bir süre önce, hizmet sektörleri için sağlanmakta olan desteklerin değerlendirilmesi çerçevesinde 2023 yılı hedefleri ile önümüzdeki dönem ihracat hedeflerine ulaşmak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörünün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi yönünde çalışmalar başlattı. Odamız da çalışmalara katılarak, lojistik ve taşımacılık sağlanan desteklere ilişkin somut önerilerini bir yazı ile ilgili müdürlüğe iletti. Yazımızda, denizcilik sektörünün kendine özgü dinamikleri, uluslararası kuralları, çalışma koşulları göz önüne alındığında; 2015/8 sayılı ve 2564 sayılı kararlarda lojistik ve taşımacılık sektörünün altında ayrı bir başlıkla ele alınmasıyla denizcilik sektörünün çalışma prensiplerine uygun destek unsurlarının belirlenmesinde yarar gördüğümüzü belirterek taleplerimizi sıraladık. Bakanlık tarafından incelendikten sonra taleplerimizin büyük bir oranda kabul göreceği umudunu taşıyoruz.
Eylül ayı itibarıyla bir süredir, başta Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve bakanlık bürokratlarıyla sürdürdüğümüz görüşmeler neticesinde, gemi tedarik zincirini yakından ilgilendiren; liman tek pencere sistemiyle ilgili yaşanan sorunlar, transit sevkiyatlarda beyanname onayı, transit beyannamelerde plaka ve süre sorunu, çoklu transit işlemleri, transit ihracat kapsamında kumanya yüklemeleri ve ihracat beyannamesiyle ilgili sorunlar çözümlendi. Bu çözümlerde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum."
“TERSANELER, AÇISINDAN ÇOK İYİ ŞEYLERE İMZA ATIYORUZ”
Ardından Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Küresel Ekonomide Piyasalar ve Denizcilik" başlığı ile ilgili sunum yaptı. Erdoğan, şunları söyledi:
"Denizcilik piyasalarına bakıldığında dünya filosu, 2020 yılında 2.12 milyar DWT. 2021 filo büyümesi, yüzde 3 olarak gerçekleşmiş durumda. Konteyner piyasalarında yükselme devam ediyor. ISTFIX Endeksi’nin; referans alınan ve finansal işlemlerde kullanılır olması, Türkiye için önemli bir adım olur. Baltık Endeksi’de anormal şekilde büyüdü. Daha da büyümesi olağan... Clarksons ortalama kazanç verilerine bakıldığında; tanker ve konteynerler yükselişine devam ediyor. Türkiye'deki denizcilik camiası, gemi yatırımı konusunda fırsatları kaçırdı. Türk bayraklı konteyner gemilerinin sayısı maalesef yeterli değil. Yunanistan, yeni gemi alımının önemli bir kısmını yapıyor. Çin keza öyle. Türkiye, yatırımcı ülke konumunda takılı kaldı. 100 Milyon DWT için projeler geliştirilmeliydi. Eğer bu şekilde olsaydı; tedarik zinciri bozulmaları, lojistik sıkıntıları atmosferinde Türkiye’ye cari fazla katkısı olacaktı. Tersaneler, açısından çok iyi şeylere imza atıyoruz. Bunu devam ettirmeliyiz."
Sunumun bitmesinin ardından Prof. Dr. Oral Erdoğan kendisine sorulan soruları yanıtladı.
Toplantı; şube başkanları, meslek komite başkanları ve meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI